to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:33 | 23.05.2012

left.gr

Διεθνή

Σήμερα η άτυπη σύνοδος κορυφής της Κομισιόν

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η άτυπη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει αμιγώς διερευνητικό χαρακτήρα, καθώς σκοπό έχει να προετοιμάσει την τακτική σύνοδο του Ιουνίου.


Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν είναι μείζονος σημασίας, καθώς σε επίπεδο κορυφής θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά και ουσιαστικά de facto το δίλημμα για αλλαγή της πορείας της Ευρώπης.

Στο άτυπο συμβούλιο οι θέσεις που αναμένεται να λάβουν οι παρευρισκόμενοι, διαμορφώνονται ως εξής: με τους Γερμανούς να εμμένουν στη διατήρηση των σκληρών πολιτικών λιτότητας, της γνωστής συνταγής για έξοδο από την κρίση. Εντούτοις οι φωνές προς την αντίθετη κατεύθυνση πληθαίνουν, τόσο από τα υπόλοιπα  κράτη-μέλη, τα οποία θέτουν την προοπτική της ανάπτυξης ως στοιχείο που δεν μπορεί να λείπει από τον κεντρικό σχεδιασμό, αλλά και από τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά και τις δηλώσεις Άσμουσεν, ο οποίος έθεσε τις κόκκινες γραμμές σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η αλλαγή αυτή δεν αποτυπώνει -και ούτε θα μπορούσε με τους παρόντες συσχετισμούς- την κατεύθυνση των πολιτικών για έξοδο από την κρίση, την οποία μια αριστερή κυβέρνηση θα προέκρινε και θα επέλεγε. Οι μετριοπαθείς λύσεις δεν μπορούν εκφράσουν τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, μετά τον τυφώνα του μνημονίου και την ανάκαμψή της από τη λιτότητα. 

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό ρηγμάτων στις μονολιθικές πολιτικές της λιτότητας, που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη μέχρι τώρα. Το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα, που επιδιώκουν να στήσουν, στις θυσίες των λαών της Ευρώπης, απειλείται από όσους είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν υπό το βάρος «εκβιαστικών διλημμάτων», από όσους όλο αυτόν τον καιρό ζητούν τα αυτονόητα και αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Ο όρος τρομοκράτης είναι παρελκυστικός, αλλά σίγουρα οι ισχυροί της Ευρώπης, υπό την απειλή της αριστερής κυβέρνησης έχουν ολοφάνερα τρομοκρατηθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)