to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 17.02.2013

πηγή: https://left.gr/en/91

Αθλητισμός

Σε έξαρση η διαφθορά στον αθλητισμό!

Πειραματόζωα – αθλητές. Μαφιόζικα κυκλώματα που "στήνουν" αγώνες. Κρούσματα χουλιγκανισμού ή ρατσιστικής βίας.


Η ειδησεογραφία, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, κατακλύζεται από σκάνδαλα και περιστατικά που καταδεικνύουν ότι η "Λερναία Ύδρα" της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ακραίας επιθετικότητας έχει πολλά κεφάλια. Και διαρκώς γιγαντώνεται!

Το τελευταίο τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε στην Αυστραλία, με την αποκάλυψη ότι δεκάδες αθλητές κατανάλωναν συστηματικά απαγορευμένες ουσίες δίχως έγκριση για ανθρώπινη χρήση, ήρθε να δώσει ακόμα ένα χαστούκι σε όσους επιμένουν να κλείνουν τα μάτια, τυφλωμένοι από το σόου, τα φλας και το χρήμα. Ο κόσμος σοκαρισμένος πληροφορείται ότι αθλητές ντοπάρονται από εγκεφαλικά υγρά χοίρων, αίμα μοσχαριού, αυξητικές ορμόνες…

Το πόσο πολύ έχουν απλωθεί τα πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος στον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού φαίνεται από τις τελευταίες δηλώσεις της υπουργού αθλητισμού της Αυστραλίας, Κέιτ Λάντι: "Αν θέλετε να κλέψετε με ντόπινγκ, θα σας πιάσουμε. Αν θέλετε να στήσετε ένα ματς, πάλι θα σας πιάσουμε". Συνέδεσε ουσιαστικά, δηλαδή, την δράση των κυκλωμάτων ντόπινγκ με αυτά των "στημένων" αγώνων. Τα τελευταία 24ωρα, εξάλλου, δίνουν καταθέσεις περισσότερα από 150 άτομα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο ντόπινγκ.

Την ίδια ώρα, γίνεται στην Ισπανία και η μεγάλη δίκη του γιατρού – ντοπαριστή Εουφεμιάνο Φουέντες, ο οποίος είχε πολυεθνική δράση. Η ομολογία στο δικαστήριο της Μαδρίτης την περασμένη Τρίτη από τον βετεράνο Γερμανό ποδηλάτη Γιοργκ Γιάκσε έκανε τους παρευρισκόμενους να ανατριχιάσουν: "Μου έγιναν 10 με 15 μεταγγίσεις αίματος από τον Φουέντες, τον οποίο πλήρωσα 15.000 ευρώ το 2005. Μου είπε επίσης ότι μπορούσε να μου βρει τα πάντα. Ερυθροποιητίνη, αναβολικά στεροειδή, παράγωγα αιμοσφαιρίνης και ό,τι επιθυμούσα".

Μέσα σ’ όλα αυτά δεν προκαλεί εντύπωση η δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της WADA Ντέιβιντ Χάουμαν που αφήνει σοβαρές υπόνοιες για τα κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα: "Αν ρωτήσουμε πόσες φορές γίνονται αντίστοιχα έλεγχοι στους ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ, είναι γνωστή η απάντηση. Υπάρχουν κάποιοι που δεν υποβάλλονται σε κανέναν!"

Ένας στους εκατό αγώνες "στημένος"...

Την ίδια στιγμή φουντώνει το μεγάλο σκάνδαλο με τα εκατοντάδες "στημένα" παιχνίδια (περισσότερα από 400) από πολυεθνικής δράσης μαφιόζικη οργάνωση, με Νο1 ύποπτο τον καταζητούμενο Νταν Ταν από την Σιγκαπούρη. Τζίρος εκατομμυρίων πάνω σε σικέ ματς σε πολλές χώρες! Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη…

Σύμφωνα με την εταιρεία που παρακολουθεί τις αγορές στοιχημάτων για λογαριασμό της ΟΥΕΦΑ "κάθε εβδομάδα... στήνεται το 1% των αγώνων στην Ευρώπη". Κι αυτός δεν είναι διόλου μικρός αριθμός. Αν και όπως αρκετοί επισημαίνουν αυτό το ποσοστό ίσως να είναι κι αρκετά αισιόδοξο.

Επίσης, την Τετάρτη ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε Αζίζ Γιλντιρίμ καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών για συγκρότηση εγκληματικής σπείρας που χειραγώγησε τέσσερα ματς. Ποιος ήταν ο στόχος; Να μπορέσει η ομάδα του να συμμετάσχει στην διοργάνωση – χρυσωρυχείο του τσάμπιονς λιγκ. Να αναφερθεί ότι από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψαν περισσότερες από 1.000 μαγνητοφωνημένες συνομιλίες για το στήσιμο αγώνων στην Τουρκία.

Βία και ρατσισμός...

Η άλλη γάγγραινα με τα επεισόδια στα γήπεδα απασχολεί επίσης τους διεθνείς φορείς του αθλητισμού κι όχι μόνο. Κι αυτό το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Είδαμε τι συνέβη στον πρόσφατο τελικό κυπέλλου μπάσκετ Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο Ελληνικό. Πεδίο μάχης έγινε το κλειστό από τους οπαδούς των δυο ομάδων. Με φωτοβολίδες, συμπλοκές, τραυματισμούς παικτών, διακοπή του αγώνα, μηνύσεις, συλλήψεις. Παρόμοια σκηνικά συνέβησαν και στον τελικό κυπέλλου μπάσκετ στην Σερβία μεταξύ Παρτιζάν – Ερυθρού Αστέρα.

Όσο για τα περιστατικά άγριου ρατσισμού, τα κρούσματα φουντώνουν σε όλη την Ευρώπη. Όπως στην Ιταλία με το σχετικά πρόσφατο συμβάν με τον Μπόατενγκ της Μίλαν, αλλά και σε βάρος του Ιμπάρμπο της Κάλιαρι, στην πρέμιερ λιγκ κ.α. Στην ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ έχει σημάνει συναγερμός για τον ρατσισμό, αλλά και σε εγχώριες ποδοσφαιρικές αρχές για το πώς θα αντιμετωπίσουν την μάστιγα. Η ανησυχία είναι έκδηλη, με το φαινόμενο να μοιάζει ανεξέλεγκτο...

Αυτές είναι, λοιπόν, διεθνώς οι τρείς μεγαλύτερες κι αγιάτρευτες πληγές του σύγχρονου αθλητικού, σκληρά εμπορευματοποιημένου, σκηνικού. "Πληγές" που διαρκώς μεγαλώνουν αντί να κλείνουν, ενώ έχουν σαφέστατα και κοινωνικό υπόβαθρο.Με την παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων του αθλητισμού να μοιάζει πλέον αναπόφευκτη και όλους ουσιαστικά να βράζουν στο ίδιο καζάνι...

 
Του Γαλούπη Βασίλη

Πηγή: Αυγή
 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)