to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 14.12.2012

Διεθνή

Ρωσία: Καταδίκη πρώην αξιωματικού της αστυνομίας για την οργάνωση της δολοφονίας της Α. Πολιτκόφσκαγια

Πρώην αξιωματικός της αστυνομίας καταδικάστηκε σε 11 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για την οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Πολιτκόφσκαγια.


Ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Μόσχας καταδικάστηκε σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα σε 11 χρόνια καταναγκαστικών έργων για την οργάνωση της δολοφονίας το 2006 της δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Άννα Πολιτκόφσκαγια.

Πρόκειται για τον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του δημοτικού δικαστηρίου της Μόσχας και καταδικάστηκε σε 11ετή κράτηση σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Παβλιουτσένκοφ οφείλει επίσης να καταβάλει 3 εκατομμύρια ρούβλια (75.000 ευρώ) ως αποζημίωση για την πρόκληση ηθικής βλάβης στα παιδιά της Πολιτκόφσκαγια, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Παβλιουτσένκοφ βοήθησε να διαπραχθεί η δολοφονία της επικριτικής για το Κρεμλίνο δημοσιογράφου στις 7 Οκτωβρίου του 2006, αγοράζοντας το όπλο με το οποίο έγινε.

Ο Παβλιουτσένκοφ αντιμετώπιζε αρχικά 20ετή ποινή κάθειρξης, αλλά πέτυχε μείωση της ποινής του κατόπιν συμφωνίας να συνεργαστεί με τους ανακριτές. Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 12 ετών.

Ο πρώην αστυνομικός παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι παρακολουθούσε τη δημοσιογράφο και ότι αγόρασε ένα πιστόλι, το οποίο παρέδωσε στον δολοφόνο.

Η οικογένεια του θύματος και η υπεράσπιση ανακοίνωσαν αμέσως μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης ότι θα ασκήσουν έφεση καθώς δεν δέχονται την επιβολή ποινής μικρότερης των 20 ετών κάθειρξης.

Πριν από την διεξαγωγή της δίκης, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα στην οποία εργαζόταν η δημοσιογράφος, είχε σημειώσει ότι υπάρχει ένα «πολιτικό ταμπού» στην εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού.

"Αν ληφθούν ως δεδομένα τα εμπόδια που εγείρονται για τον εντοπισμό αυτού που έδωσε την εντολή (για τη δολοφονία), αυτός πρέπει να ανήκει στις τάξεις των πλέον απρόσβλητων ανθρώπων στην Ομοσπονδία της Ρωσίας», σημείωσε.

Ένας άνδρας τσετσενικής καταγωγής, ο Λομ-Άλι Γκαϊτουκάγεφ, κατηγορείται ότι στρατολόγησε τον αστυνομικό Παβλιουτσένκοφ αφού ο ίδιος πήρε εντολή να σκοτώσει την δημοσιογράφο από κάποιον άγνωστο. Ο Γκαϊτουκάγεφ κρατείται.

Επίσης άλλοι τρεις Τσετσένοι, τα αδέλφια Ρούσταμ, Ιμπραγκίμ και Τζαμπράιλ Μαχμούντοφ είχαν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν τη δολοφονία. Ο Ρούσταμ κρατείται, ενώ τα δύο αδέλφια του αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από δίκη το 2009.

Το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έστειλε πίσω την υπόθεση στην εισαγγελία και ξεκίνησε νέα έρευνα με τους ίδιους υπόπτους.

Η Πολιτκόφσκαγια, η οποία δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006 στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία έμενε στη Μόσχα, ήταν μία από τις λίγες δημοσιογράφους της Ρωσίας που καταδίκασαν τις ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)