to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 19.12.2012

Διεθνή

Ρεν: «Καμπανάκι» για το χρέος της Φινλανδίας

«Σήμα κινδύνου» για το χρέος της Φινλανδίας, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 54,9% του ΑΕΠ το 2013, εξέπεμψε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν.


Σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία yle, ο φινλανδός επίτροπος προειδοποίησε ότι το χρέος της χώρας του πρόκειται να φθάσει σε σχεδόν 55% την επόμενη χρονιά και τα πέντε επόμενα χρόνια, στη διάρκεια της θητείας της επόμενης κυβέρνησης, θα ανέλθει στο 60% περίπου.
 
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο τίθενται σε εφαρμογή μέτρα για την τιθάσευση ενός υπερβολικού χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», είπε ο κ. Ρεν.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. προβλέπει τη διατήρηση του χρέους των κρατών-μελών κάτω από το 60% του ΑΕΠ τους. Η Φινλανδία είναι ένα από τα λίγα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που εκπληρώνει αυτό το κριτήριο, μαζί με την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
 
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, «θα ήταν καλύτερα να αναληφθεί δράση βάσει της αρχής των συνεχιζόμενων προληπτικών μεταρρυθμίσεων και της λήψης έγκαιρων αποφάσεων, παρά (να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις) με την πλάτη στον τοίχο».
 
Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί ένα σενάριο βάσει του οποίου η φινλανδική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, για να συμμορφώνεται προς τα ευρωπαϊκά κριτήρια από τη μια, και ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία είναι η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης που διατηρεί την αξιολόγηση AAA με «σταθερή» προοπτική και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
 
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)