to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 30.08.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Διεθνή

Ρ. Κορέα: Δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ασάνζ τόνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα καταγγέλλοντας τον κίνδυνο «πολιτικής δίωξης».


«Σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για δίκαιη δίκη» ανέφερε συγκεκριμένα ο Κορέα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Gama αναφερόμενος στον Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός χορήγησε στις 16 Αυγούστου πολιτικό άσυλο.

«Αυτό που θέλουμε είναι εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη και το δικαίωμα στη ζωή του Ασάνζ, όμως υπάρχουν σαφείς και σοβαρές ενδείξεις για πολιτική δίωξη» συνμπλήρωσε.

Ο Ασανζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία καθώς φοβάται ότι αρχές της Σουηδίας θα το εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τις διαρροές από τον ιστότοπο του απορρήτων αμερικανικών εγγράφων, Wikileaks. Επιπλέον αντιμετωπίζει  κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.
O πρόεδρος του Ισημερινού τονίζει ότι υπάρχουν τρεις λύσεις: να δοθούν εγγυήσεις στον Ασάνζ πως δεν θα εκδοθεί σε άλλη χώρα, να τον ανακρίνει Σουηδός δικαστής στην πρεσβεία του Ισημερινού ή τέλος η Αγγλία να του χορηγήσει άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του ο Ασάνζ είπε σε συνέντευξή του στο ίδιο δίκτυο: «Η Σουηδία πέταξε την ουδετερότητά της στα σκουπίδια» δήλωσε ο Ασάνζ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Gama και πρόσθεσε πως μετά τη σημαντική κοινωνική πρόοδο της δεκαετίας του '70, η Σουηδία «άλλαξε με θλιβερό τρόπο» αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)