to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 06.11.2012

Διεθνή

Πρόταση νόμου από το κόμμα του Ερντογάν για «προεδρικό σύστημα» στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα ένα βήμα προς την επέκταση των εξουσιών του με την κατάθεση στο κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα AKP μιας πρότασης για την εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος.




Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην τουρκική πολιτική αφότου το κόμμα του ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2002, πιστεύεται ευρέως ότι έχει στόχο να ενισχύσει τη θέση του με το να γίνει αρχηγός του κράτους στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Βάσει του σημερινού συστήματος, ο πρόεδρος έχει κυρίως τελετουργικά καθήκοντα.

Το AKP έχει στόχο να δημιουργήσει μια εκτελεστική προεδρία μέσα στο πλαίσιο ενός νέου συντάγματος για το οποίο η κυβέρνηση λέει πως θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Τα σχέδια του Ερντογάν είναι πιθανό να αμφισβητηθούν από άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο που φοβούνται ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα του δώσει υπερβολική εξουσία. Εντούτοις το AKP έχει μια ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορεί να περάσει τη μεταρρύθμιση.

"Καταθέσαμε ένα μέτρο στο γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου. Μέσα σ' αυτό υπάρχει μια πρόταση του AKP για το σχηματισμό ενός προεδρικού συστήματος", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, κορυφαίος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης.

"Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να κινηθεί η Τουρκία προς ένα προεδρικό σύστημα που μπορεί να εγκαθιδρύσει ισχυρή ηγεσία και να δημιουργήσει σταθερότητα αντί των διενέξεων στα επόμενα χρόνια", δήλωσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συνταγματική πρόταση από 22 άρθρα που παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Άλλες ειδήσεις από τον κόσμο στην κατηγορία Διεθνή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)