to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:20 | 06.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Πολιτική

Προκλητική κατασπατάληση δημοσίου χρήματος μέσω αδιαφανών συμβάσεων καταγγέλει η ΟΙΕΛΕ

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, κ. Μιχάλης Κουρουτός, προς τον Υπουργό Παιδείας και στον Υφυπουργό Παιδείας με κοινοποίηση στους πολιτικούς αρχηγούς, καταγγέλλει την προκλητική κατασπατάληση δημόσιου χρήματος μέσω αδιαφανών συμβάσεων που προβλέπουν εξωφρενικές τιμές ενοικίων για ακίνητα στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενοίκιο που πληρώνει η Δ/νση Π.Ε. Α’ Αθήνας, η οποία στεγάζεται σε ακίνητο της οδού Δώρου κοντά στην πλατεία Ομονοίας (μιας περιοχής δηλαδή εξαιρετικά υποβαθμισμένης) που φτάνει στο ασύλληπτο ποσό των 27.000 ευρώ μηνιαίως την ώρα που πολυκατοικίες της ίδιας περιοχής νοικιάζονται με λιγότερο από 6.000 ευρώ το μήνα. Στην επιστολή καλείται ο Υπ. Παιδείας να καταγγείλει άμεσα τις αδιαφανείς αυτές συμβάσεις ώστε να σταματήσει το πάρτυ κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος εις βάρος του ελληνικού λαού σε καιρό βαρύτατης οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

"Η δραματική κατάσταση την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης ή της επιβολής περιοριστικών πολιτικών από ευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους θεσμούς στη χώρα μας. Είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της συστημικής διαφθοράς που ενδημεί στα σπλάχνα της ελληνικής πολιτείας και της δημόσιας διοίκησης εις βάρος της οικονομίας της χώρας και των πολιτών.
Ως συμβολική κίνηση περιορισμού της ανώφελης γραφειοκρατίας θεωρώ θετική την απόφαση κατάργησης των ειδικών γραμματειών των Υπουργείων (4 λειτουργούσαν στο Υπουργείο Παιδείας). Ωστόσο, οι συμβολικές κινήσεις κινδυνεύουν να παραμείνουν κενό γράμμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί στην ουσία της η διαφθορά και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που συνεχίζονται αμείωτες στο χώρο της εκπαίδευσης. Την ώρα που συγχωνεύονται σχολικές μονάδες δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, την ώρα που οι μισθοί των εκπαιδευτικών περικόπτονται δραματικά, την ώρα που η πολιτεία αδυνατεί να συντηρήσει μονάδες υγείας και ψυχιατρικά ιδρύματα βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τις ίδιες τις ζωές πολιτών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την ώρα που το επίπεδο ζωής του Έλληνα πολίτη έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’70, το κράτος χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε αδιαφανείς συμβάσεις με ιδιώτες.
Αδιάψευστοι μάρτυρες της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και σε ιδιώτες είναι τα υπέρογκα ενοίκια που πληρώνει το Υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση υπηρεσιών του. Η Δ/νση ΠΕ Α’ Αθήνας στεγάζεται σε ακίνητο της οδού Δώρου, σε μια άκρως υποβαθμισμένη περιοχή πλησίον της πλατείας Ομονοίας. Η ενοικίαση των χώρων που χρησιμοποιεί η Διεύθυνση φθάνει στο εξωφρενικό ποσόν των 27.000 ευρώ μηνιαίως, όταν ολόκληρες πολυκατοικίες στην ίδια περιοχή μισθώνονται για ποσά μικρότερα των 6.000 ευρώ. Αντιστοίχως αστρονομικό είναι το ποσό που καταβάλλεται για την ενοικίαση των χώρων που χρησιμοποιεί η Δ/νση ΔΕ Β’ Αθήνας (30.000 ευρώ μηνιαίως). Και αναρωτιέται ο μέσος πολίτης:
Ποιοι υπέγραψαν τις απαράδεκτες αυτές συμβάσεις;
Ποιοι είναι οι ιδιώτες που εισπράττουν τα εξωπραγματικά αυτά ποσά και ποια μπορεί να είναι η πιθανή τους σχέση με εκπροσώπους της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας της χώρας;
Η πολιτική της αδιαφάνειας, της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού και της συντήρησης της συστημικής διαπλοκής πρέπει να σταματήσει τώρα. Είναι επιβεβλημένο οι βλαπτικές αυτές συμβάσεις για το δημόσιο να καταγγελθούν άμεσα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να μεταφερθούν σε άδεια δημόσια κτήρια με μηδενικό ή πολύ κατώτερο του σημερινού κόστος. Οφείλω εδώ να σας ενημερώσω πως με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Αττικής και προς τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΔΒΜΘ της τελευταίας διετίας ο νυν Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης είχε ενημερώσει για τις σκανδαλώδεις αυτές συμβάσεις και την αδιανόητη σπατάλη του κρατικού χρήματος. Δυστυχώς, όμως, τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής όσο και οι Υπουργοί Παιδείας που έλαβαν γνώση  (Διαμαντοπούλου, Μπαμπινιώτης), για άγνωστους λόγους, δεν έκαναν τίποτε για να καταγγελθούν οι εξωφρενικές αυτές συμβάσεις και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του ελληνικού κράτους.
Σε μια περίοδο που η εξοικονόμηση και του τελευταίου ευρώ έχει ιδιαίτερη σημασία, η αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου χρήματος και μάλιστα εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας προβληματίζει ιδιαίτερα και αναπόφευκτα γεννά συνειρμούς καχυποψίας. Ελπίζουμε, κύριε Υπουργέ, να αντιμετωπίσετε άμεσα το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο βάζοντας τέρμα στην ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια πολιτική των προκατόχων σας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)