to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 08.10.2012

Διεθνή

Πρόεδρος για μία ακόμη θητεία ο Τσάβες

Μία ακόμη θητεία στην προεδρία της Βενεζουέλας εξασφάλισε ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της χώρας, επικρατώντας του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.


Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο Τσάβες έλαβε 54,42%, ενώ ο Καπρίλες το 44,97%.
Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων οι οπαδοί του Τσάβες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς σε όλο το Καράκας.


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Τσάβες για την επανεκλογή του.
«Του εκφράζω τα συγχαρητήρια μου», δήλωσε ο Καπρίλες στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως είναι περήφανος για το μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του. «Το να ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις», είπε χαρακτηριστικά ο 40χρονος Καπρίλες.
«Εδώ συμβάλλαμε στο να ανοίξει ένας δρόμος και αυτός ο δρόμος βρίσκεται μπροστά μας, δεν θα αφήσω μόνη σχεδόν τη μισή χώρα», επισήμανε.


«Στη χώρα αυτή υπάρχουν δύο οράματα και το να είσαι καλός πρόεδρος σημαίνει πως εργάζεσαι για να είναι ενωμένος ο λαός της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Καπρίλες.
«Ζητώ από αυτόν που διατήρησε την εξουσία να σεβαστεί και να υπολογίσει τη βούληση περίπου της μισής χώρας που δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 80% και η ψηφοφορία παρατάθηκε σε κάποια από τα εκλογικά τμήματα, που είχαν ακόμη μεγάλες ουρές.
Χιλιάδες ένθερμοι οπαδοί του Τσάβες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας για να γιορτάσουν την νίκη.

«Γιορτάζω με μεγάλη ευχαρίστηση - Ο Τσάβες είναι η ελπίδα των ανθρώπων και της Λατινικής Αμερικής», δήλωσε μία οπαδός του.
Αντίθετα, στο «στρατόπεδο» του Καπρίλες αρκετοί από τους υποστηρικτές του ξέσπασαν σε κλάματα, όταν άκουσαν τα αποτελέσματα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ήταν η δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση του Ούγκο Τσάβες, που βρίσκεται ήδη 14 χρόνια στην εξουσία.


Παράλληλα, εκτιμούν ότι τη νίκη Τσάβες θα καλωσορίσουν και άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Κούβα και η Νικαράγουα, οι οποίες επωφελούνται από την ενεργειακή συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Καραϊβικής, PetroCaribe, που έχει δημιουργήσει ο Τσάβες και που παρέχει στην Βενεζουέλα πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές.
Η νέα εξαετής θητεία του Τσάβες αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου.
Συγχαρητήρια από την αριστερά της Λατινικής Αμερικής


Ο Τσάβες διατηρεί επίσης ισχυρούς δεσμούς με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ, υποστηρίζοντάς στην στη διαμάχη με τη Βρετανία για τα Φόκλαντ.
Μετά την εκλογή του η Φερνάντεζ έγραψε στο Twitter: «Ούγκο, όργωσες, έσπειρες, πότισες και σήμερα είναι η ημέρα της συγκομιδής. Η νίκη σου είναι δική μας νίκη! Και νίκη για την Νότιο Αμερική και την Καραϊβική!»
Στο Κίτο, ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα έγραψε επίσης στο δικό του Twitter: «Ο Τσάβες νικητής περίπου 10 μονάδες διαφορά! Ζήτω η Βενεζουέλα, ζήτω το Μεγάλο Κόμμα, ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση!».
Ένας άλλος στενός σύμμαχος του Τσάβες ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, χαιρέτισε «τον θρίαμβο της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.
«Η νίκη του Τσάβες είναι νίκη όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής που μάχονται για την αξιοπρέπεια, την κυριαρχία και το μέλλον τους», τόνισε ο Μοράλες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του.


Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)