to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 09.05.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Διεθνή

Πως η Κούβα καταπολεμά το AIDS

Τo μικρότερo ποσοστό επιδημίας HIV στον κόσμο έχει η Κούβα το οποία αντιστοιχεί στο 0,1% του πληθυσμού.


Σύμφωνα με την New York Times η Κούβα, ο πληθυσμός της οποίας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν της Νέας Υόρκης. καταγράφει 2.364 θανάτους από τον ιό σε σχέση με την Νέα Υόρκη στην οποία 78.763 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους.



Βασική παράμετρος της γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του Ιού είναι ότι στην Κούβα υπάρχει δωρεάν καθολική βασική ιατρική περίθαλψη, στην Κουβά μοιράζονται στους κατοίκους δωρεάν προφυλακτικά, οι έρευνες επικεντρώνονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι εκδιδόμενες γυναίκες ενώ παράλληλα οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε στοιχεία ασφαλούς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Αντίθετα στην Αμερική οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη το τέστ για τον ιό είναι σε εθελοντική βάση, τα προφυλακτικά είναι ακριβά ενώ στα σχολεία δεν διδάσκονται τίποτα για την ασφαλή σεξουαλική ζωή.

Έτσι παρά το γεγνός ότι η Κούβα αποτελεί προορισμό για σεξουαλικό τουρισμό για τους Ευρωπαίους και τους Καναδούς το 77% του συνόλου των εκδιδόμενων χρησιμοποιούν τακτικά προφυλακτικά.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η χρήση ηρωίνης που επιτείνει τις επιδημίες βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από το 1986, μόνο 38 έχουν παιδιά έχουν γεννηθεί με τον ιό. Από την αρχή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας, οι έγκυες γυναίκες κάνουν έως και 12 δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, κατά τις οποίες ελέγχονται για τον ιό HIV τουλάχιστον δύο φορές.

Η Κουβά παρά την οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να διατηρεί την βασική ιατρική περίθαλψη καθολική και δωρεάν. Κάθε οικογένεια έχει τον γιατρό της και αν ο ασθενής δεν κάνει τσέκ-απ οφείλει να το αιτιολογήσει στον γιατρό του.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του, «AIDS: Εξομολογήσεις σε έναν γιατρό» ο Δρ Perez, o Φ.Κάστρο γρήγορα προέβλεψε ότι το AIDS θα είναι η επιδημία του αιώνα μας και απηύθυνε κάλεσμα στους γιατρούς να αντιδράσουν γρήγορα. Γιατροί ταξίδεψαν στην Βραζιλία και στην Γαλλία για να μελετήσουν τις περιπτώσεις ενώ όταν το 1986 εμποδίστηκε το αμερικάνικο τεστ από το εμπάργκο η Κούβα αγόρασε 750.000 τεστ για τον Ιό. Η επικεφαλής του AIDS στο Υπουργείο Υγείας Δρ Maria Isela Lantero αναφέρει ότι εκατομμύρια πολίτες της Κούβας έχουν ελεγχθεί 43 εκατομμύρια φορές. Τα τεστ γίνονται ανώνυμα και διατίθενται σε 700 κλινικές και  νοσοκομεία. Αν κάποιος βγει θετικός στο τεστ πραγματοποιεί ραντεβού με επιδημιολόγο ο οποίος ζητά τα ονόματα αυτών που είχε σεξουαλικές επαφές. Η απάντηση είναι εθελοντική. Αν δοθούν τα ονόματα από αυτόν που έχει προσβληθεί ο γιατρός επισκέπτεται τα άτομα αυτά στο σπίτι τους για να ενημερωθούν και να προχωρήσουν στις κατάλληλες κινήσεις.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγιση, η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και το γεγονός ότι κάθε χρόνο μοιράζονται πάνω από 100 εκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα πως η Κούβα καταπολεμά το AIDS και ταυτόχρονα προστατεύει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των οροθετικών. Οι ειδικοί της υγείας της Κούβας τονίζουν όμως ότι απαιτείται καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς που νοσούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)