to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 02.08.2012

Κοινωνία

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

Με τα εξώδικα των ειδικευόμενων γιατρών κατά των διοικήσεων φουντώνει ο «πόλεμος» στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής για απλήρωτες εφημερίες και χρωστούμενα ρεπό στους ειδικευόμενους. Στην Κομοτηνή, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου, καλώντας την να εξοφλήσει πλήρως το ποσό των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου μέσα σε δέκα μέρες, που κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ ανά γιατρό.


Παράλληλα, ζητούν να ανακληθεί η εντολή «επιστράτευσης» που έδωσε ο διοικητής σε ειδικευόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, να συμμετάσχουν σε εφημερίες. Το εξώδικο κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κομοτηνής.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΟΚΥΘ, «παρά τα καθημερινά ατομικά δελτία εντολής που δεν κατάφεραν όμως να αναγκάσουν τους ειδικευόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά, οι ειδικευόμενοι, μόλις διαπίστωσαν ότι από τα χρωστούμενα του μηνός Απριλίου που εκκαθαρίστηκαν περικόπηκε περισσότερο από το 25% του ποσού, στη συνέλευσή τους αποφάσισαν τη συνέχιση της κινητοποίησης και την αποχή από τις εφημερίες».

Έρχεται εφημερικό χάος

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι επίκειται εφημεριακό χάος, καθώς αρκετές κλινικές και τμήματα κατέθεσαν προγράμματα εφημεριών για τον Αύγουστο που δεν καλύπτουν ολόκληρο το μήνα ή δεν περιλαμβάνουν ειδικευόμενους και καταγγέλλουν ότι η διοίκηση προσπαθεί να τα περιορίσει στα ασφυκτικά πλαίσια της χορηγούμενης πίστωσης από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών είναι 140 ώρες το μήνα και η εφημερία μπορεί να φτάσει μέχρι περίπου 160 ώρες μηνιαίως.
«Το αποτέλεσμα προβλέπεται να είναι ένα εφημεριακό χάος με πλημμελείς και μη ασφαλείς υπηρεσίες περίθαλψης, που πρόχειρα και βεβιασμένα σχεδιάστηκαν από τη διοίκηση και την ιατρική υπηρεσία με μόνο γνώμονα το λογιστικό κόστος», τονίζει η Ενωση σε ανακοίνωσή της.

Εξώδικο και στην Αλεξανδρούπολη

«Πολεμικό» εξακολουθεί να είναι το κλίμα και στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ο Σύλλογος Ειδικευόμενων-Υπεράριθμων Ιατρών του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατέθεσε εξώδικο στη διοίκηση για μη χορήγηση των ρεπό που δικαιούνται οι ειδικευόμενοι γιατροί. Το εξώδικο κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης. Οι ειδικευόμενοι καταγγέλλουν επίσης εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, αφού συνήθως δουλεύουν συνεχόμενα επί δυο μέρες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και τονίζουν ότι η πρακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και των γιατρών.

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Την άμεση εξόφληση των συμβεβλημένων γιατρών ζητά με εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Αίτημα των γιατρών είναι να εξοφληθούν άμεσα οι εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές πράξεις που έκαναν από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2012. Επιπλέον, ζητούν να δοθούν στους γιατρούς τα δεδουλευμένα ποσά που τους οφείλονται μέχρι το Δεκέμβριο του 2011.

«Διαμαρτυρόμαστε για την παράνομη καθυστέρηση των δεδουλευμένων ποσών τα οποία αφορούν ταμεία που συγχωνεύτηκαν με τον Οργανισμό σας. Για τη μη υπογραφή των νέων συμβάσεων, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε δική σας υπαιτιότητα και καθυστέρηση. Για την επιλεκτική καταβολή χρημάτων σε παρόχους υγείας όπως π.χ. φαρμακοποιούς, ενώ δεν καταβάλλονται χρήματα για ιατρούς και δη εργαστηριακούς. Για την επιλεκτική καταβολή χρημάτων χωρίς κάποιο εμφανές κριτήριο σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά εργαστήρια, όπου παρατηρείται το παράδοξο και παράλογο φαινόμενο, άλλοι συνάδελφοι να έχουν εξοφληθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και άλλοι να μην έχουν λάβει αποζημίωση ούτε καν για ένα μήνα», υπογραμμίζεται στο εξώδικο.


Πηγή: www.agelioforos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)