to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 05.02.2013

Πολιτική

Το photoshop της ΕΛΑΣ κάνει το γύρο του κόσμου

Την είδηση για την εισαγγελική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε βασανισμός κρατουμένου μεταφέρει το Reuters προσθέτοντας ότι η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα αλλοιωμένες φωτογραφίες για να μη φαίνονται οι μώλωπες.


Το γύρο του κόσμου κάνει η υπόθεση ξυλοδαρμών των υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και οι υπόνοιες για απόπειρα συγκάλυψης εκ μέρους της Αστυνομίας. Τι λένε τα μεγαλύτερα ξένα ΜΜΕ.


Προστίθεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Αστυνομία κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ μεταφέρεται η εξήγηση Δένδια για την αλλοίωση των εικόνων των κατηγορουμένων ως εξής:

Χρησιμοποιήθηκε photoshop. Ρώτησα όπως κάθε λογικός άνθρωπος γιατί έγινε αυτό και μου απάντησαν ότι αυτό έγινε για να έχουν μία εικόνα που θα αναγνώριζε ο μέσος άνθρωπος, αλλιώς δεν υπήρχε λόγος να δοθούν στη δημοσιότητα. 

Το ρεπορτάζ μιλά για την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και η καταγγελία μίας μητέρας ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί βασανιστήρια όπως γίνεται στο Γκουαντάναμο. Του φέρθηκαν με μίσος γιατί είναι αναρχικός, ανέφερε.


Για χοντροκομμένη προσπάθεια να καλυφθούν τα τραύματα των κρατουμένων μιλά ο Guardian ενημερώνοντας για την εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί ώστε να διαπιστωθεί αν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα των κρατουμένων. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών προκάλεσε κατακραυγή πράγμα που οδήγησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να δεσμευτεί ότι θα είναι αμείλικτοι στην τιμωρία των ενόχων αν αποδειχτεί ότι υπήρξε παράβαση του νόμου.

Νωρίτερα - αναφέρει ο Guardian - το υπουργείο είχε εκδώσει ανακοίνωση που χαρακτήριζε τους κρατούμενους ιδιαίτερα επικίνδυνους. Απειλούσαν ζωές με καλάσνικοφ και κράτησαν έναν όμηρο. Οι ένοπλες συμπλοκές δεν γίνονται με λουλούδια, ανέφερε το κείμενο σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Προστίθεται ότι οι συλληφθέντες για τη ληστεία τράπεζας θεωρούνται μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Γίνεται αναφορά στις ενέργειες των Πυρήνων, μεταξύ αυτών στα τρομοδέματα προς την καγκελάριο Μέρκελ ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Ρωμανό που θεωρείται ο καλύτερος φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικό τον Δεκέμβρη του 2008.


Την είδηση της έρευνας για τις αλλοιωμένες φωτογραφίες και τις υποψίες για κακομεταχείριση κρατουμένων μεταφέρει το BBC αναφέροντας το ιστορικό της σύλληψης και τη σχέση που οι κρατούμενοι θεωρείται ότι έχουν με την τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για τις δύο εικόνες - τη μία με τα αίματα και αυτή με το photoshop- και τη δέσμευση Δένδια ότι θα ερευνηθεί το περιστατικό. Στο ίδιο ύφος και με αυτή τη σειρά αναφέρονται τα περιστατικά και στα άλλα έγκυρα ξένα ΜΜΕ.


Πηγή: prismanews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)