to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 10.12.2012

Διεθνή

Όσλο: Φθάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης

Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς


Σε μία δύσκολη συγκυρία για το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι ηγεσίες 20 κυβερνήσεων της ΕΕ -με την ηχηρή απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού- συγκεντρώνονται στο Όσλο για να παρασταθούν στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, το οποίο θα παραλάβουν οι πρόεδροι της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
 
Παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις για την απονομή του Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η επιλογή της νορβηγικής επιτροπής αποτελεί αναγνώριση των επιτευγμάτων του ευρωπαϊκού οράματος και ψήφο εμπιστοσύνης μπροστά στις ελλείψεις της αλλά και τις παρούσες δυσκολίες.
 
Η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη από την τρέχουσα κρίση για να γίνει ξανά «σύμβολο ελπίδας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι πριν την τελετή για την απονομή του βραβείου στο Όσλο. «Επιθυμούμε η Ευρώπη να γίνει ξανά σύμβολο ελπίδας», δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ινστιτούτο Νομπέλ.
 
«Η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την αβεβαιότητα και την ύφεση πιο δυνατοί από πριν».
 
Περίπου 20 από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φτάνουν στο Όσλο για την τελετή απονομής του Νομπέλ τη Δευτέρα. 
 
Δεν λείπουν όμως και σημαντικές απουσίες, μεταξύ αυτών και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -αντί του οποίου, στην τελετή θα παρίσταται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ.
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)