to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 12.02.2013

Διεθνή

Ομοβροντία αντιδράσεων για την 3η πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα - συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για νέα δοκιμή μετά τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.




Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με ασφαλή και επιτυχή τρόπο, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια μικρή πυρηνική συσκευή, η ισχύς της οποίας ήταν μεγαλύτερη των προηγούμενων δοκιμών.

Τρεις ώρες νωρίτερα, στις 04.57 ώρα Ελλάδος, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους  4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές -το 2006 και το 2009.

Το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή, καθώς και η προειδοποίησή της τον προηγούμενο μήνα ότι θα προχωρήσει σε νέα δοκιμή, ενέτειναν τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, η δόνηση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6-7 κιλοτόνων.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά της να προχωρήσει σε δοκιμή.
 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ


Άμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρό» το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ αψήφησε τις διεθνείς εκκλήσεις να απέχει από τέτοιες προκλητικές ενέργειες.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η (Βόρεια Κορέα) σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια σαφή και σοβαρή παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στις 14.00 GMT αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Διεθνείς αντιδράσεις


Για «άκρως προκλητική ενέργεια» που πλήττει τη σταθερότητα στην περιοχή έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Διεμήνυσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους αλλά και τους συμμάχους τους και δεσμεύτηκε ότι σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της και τον ΟΗΕ η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει την ανάληψη αποφασιστικής δράσης.

Από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε, μετά από τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγκανγκ.

Συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Τη βορειοκορεατική δοκιμή καταδίκασε έντονα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και τόνισε ότι η Βρετανία θα πιέσει για μια ισχυρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και η Ρωσία καταδίκασε τη δοκιμή, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Πιονγκγιάνγκ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters - από Ναυτεμπορική
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)