to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 21.06.2012

Πολιτική

Όλο το χρονικό της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης

20.40 Ολοκληρώθηκε το πρώτο Υπουργικό συμβούλιο. Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

20.32 Ολοκληρώθηκε η ομιλία Σαμαρά με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Άρχισε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

20.28
Σαμαράς: "Η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος. Παρά τη διακομματική της σύνθεση, η κυβέρνηση είναι ενιαία".


20.40 Ολοκληρώθηκε το πρώτο Υπουργικό συμβούλιο. Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

20.32 Ολοκληρώθηκε η ομιλία Σαμαρά με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Άρχισε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

20.28
Σαμαράς: "Η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος. Παρά τη διακομματική της σύνθεση, η κυβέρνηση είναι ενιαία".

20.25
Αυτήν την ώρα η ομιλία Σαμαρά στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

20.00
Ορκίστηκε η κυβέρνηση - Σε λίγο το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

19.33
Ξεκινά η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

18.50
Σχόλιο της Λούκα Κατσέλη για την κυβέρνηση.

18.35
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τη "νέα μνημονιακή κυβέρνηση".

18.24
13 από τα μέλη της νέας κυβέρνησης έχουν κυβερνητική θητεία, ενώ 26 συμμετέχουν για πρώτη φορά.

18.01
Στις 20:00 η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

17.57
25 βουλευτές της ΝΔ και 14 εξωκοινοβουλευτικοί απαρτίζουν την κυβέρνηση, μόλις δύο γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο.

17.46
Το ΚΚΕ για τη νέα συγκυβέρνηση.

17.29
Μαυραγάνης, Ράπανος και Κούρκουλας δε θα ορκιστούν σήμερα, ενώ για Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

17.20
Η διακήρυξη της νέας κυβέρνησης

17.00
Στις 19:00 η ορκωμοσία των υπουργών.

16.30
  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης


15.37 Mέσα στο επόμενο εικοσάλεπτο αναμένεται να ανακοινωθεί ο κατάλογος με τα ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης.

15.33 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, ενώ η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει απόψε, στις 19.00.

15.31 Οι πολιτικές είναι που μετράνε και όχι τα πρόσωπα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. “Παράδοξο” χαρακτήρισε η Κουμουνδούρου το γεγονός ότι προηγήθηκε η συμφωνία για κυβέρνηση από την προγραμματική σύγκλιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πεπατημένη οικονομική πολιτική, αφού το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από ακραιφνώς μνημονιακές δυνάμεις.

15.25 Να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα ζητεί ο Φώτης Κουβέλης. Τους κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη πρότεινε η ΔΗΜ.ΑΡ. για το νέο κυβερνητικό σχήμα, προσωπικότητες φίλα προσκείμενες στο κόμμα του κ. Κουβέλη, αλλά όχι μέλη του. Ο Αντώνης Μανιτάκης θα είναι ο νέος υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

15.22 Με "διακριτική συμμετοχή", "ειλικρινή στήριξη" και χωρίς κοινοβουλευτικά στελέχη το ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. 

13.56 Υφ. Εργασίας ο Νίκος Νικολόπουλος, υπ. Δικαιοσύνης ο Αντώνης Ρουπακιώτης και μεταξύ πολλών άλλων, υφυπ. Πολιτισμού ο Κώστας Τζαβάρας.

13.40 Συγχωνεύεται το Υπουργείο Παιδείας με τον Υπουργείο Πολιτισμού.

13.39 Νέος υπ. Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, υπ. Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπ. Εξωτερικών ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπ. Παιδείας και Πολιτισμού ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. 

13.26 Ο Π. Παναγιωτόπουλος φέρεται να είναι ο νέος υπ. Άμυνας, ενώ για το Υπ. Υγείας τα δύο πρόσωπα που διεκδικούν την υπουργική θέση είναι ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Μάριος Σαλμάς.

13.24 Στο Μέγαρο Μαξίμου κατέφθασε ο Β. Ράπανος και οι κύριοι Μεϊμαράκης και Λαζαρίδης. 

13.00 O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, κατέφθασαν στο κτίριο της Βουλής για να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό. 

10.20 Στην 1 μ.μ ορίστηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι θα στηρίξουν την Κυβέρνηση. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο το μόνο μέλος που έχει ανακοινωθεί σίγουρα είναι ο κ. Ράπανος, ως Υπ. Οικονομικών. Η Νέα δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί για Πρόεδρο της Βουλής τον Γιώργο Μέιμαράκη. 

7:45 Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να αποφασιστεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων θα πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου




20/6/2012

21:08 Ο Γ. Ζαννιάς θα εκπροσωπήσει αύριο τη χώρα στο Eurogroup.

19:30
Σε εξέλιξη η σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στην οποία μετέχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γ.Ζαννιάς και ο Β.Ράπανος, ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο.

19:00
Ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το νέο πρωθυπουργό του μνημονίου:
 
"Ο κ. Σαμαράς έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Του ευχόμαστε να επιτύχει στο έργο του για το καλό όλων". Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

17:59
Το ΚΚΕ για το σχηματισμό κυβέρνησης: "Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιφέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης". Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

17:45
Αναμένεται συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στα γραφεία της Βουλής.

17.20
 “Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών”, δήλωσε προ ολίγου ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης. “Πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες”, υπογράμμισε και υποστήριξε ότι “οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης”. 

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση, εδώ.

17.14 "Η Ελλάδα μας να βρει τη θέση που της αξίζει στην Ενωμένη Ευρώπη", δήλωσε τώρα ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος και παρέδωσε την σκυτάλη της πρωθυπουργίας στον Αν. Σαμαρά.

17.07 Αύριο, Πέμπτη, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

17.01 "Πατριωτισμός" και "αρραγής εθνική ενότητα" ήταν οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά τη λήξη της ορκωμοσίας του. "Με τη βοήθεια του θεού θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να βγει ο λαός από την κρίση", ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει "σκληρή δουλειά, για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας".




16.55 Τελείωσε η λειτουργία, πέσανε και οι υπογραφές.

16.47 Ξεκινά τώρα η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

16.45 Τι είπαν στη συνάντησή τους οι κ. Παπούλιας και Σαμαράς:




16.14 Στο προεδρικό μέγαρο εισέρχεται αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, σε λίγο η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός.

16.11 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, της ΝΕΤ, τα πρόσωπα τα οποία ήδη έχουν συζητηθεί για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι τα εξής:

Βασίλης Ράπανος στο υπ. Οικονομικών, Χ.Κ. Σταϊκούρας στο οικονομικό επιτελείο, Δημήτρης Αβραμόπουλος είτε στο προεδρείο της βουλής, είτε στο υπ. Εξωτερικών είτε στο υπ. Αμύνης, Γιάννης Στουρνάρας στο υπ. Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης στο υπ. Μεταφορών, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπ. Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο υπ. Παιδείας, Αντώνης Ρουπακιώτης είτε στο υπ. Δικαιοσύνης, είτε στο υπ. Εργασίας, Αντώνης Μανιτάκης στο υπ. Εσωτερικών, Κώστας Τζαβάρας στο υπ. Προστασίας του Πολίτη και Χριστόδουλος Στεφανάδης στο υπ. Υγείας.

15.58 Μόλις κατέφθασε στο προεδρικό μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, όντως, σήμερα θα γίνει και η ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά.  

15.55 Σε λίγο παραδίδει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

15.29 Τα ονόματα των Αντώνη Ρουπακιώτη, νυν υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και του Αντώνη Μανιτάκη συζητούνται επίσης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, με τον τελευταίο να φέρεται ως ο πιθανότερος για το υπουργείο Εσωτερικών.

15.22 Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο κατάλογος με τα ονόματα των νέων υπουργών θα ανακοινωθεί μέχρι τις 19.00.

15.21 “Δεν θα είμαστε συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, ούτε αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και σημείωσε ότι τα ζητήματα προσώπων θα ρυθμιστούν μέχρι το βράδυ, με το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, έπειτα από σχετική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ιδιαιτέρως στάθηκε στην συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Διαπαραγμάτευσης και ανέφερε ότι “είναι κρίμα που αρνείται ο ΣΥΡΖΑ να συμμετέχει” στη συγκεκριμένη ομάδα.





15.03 Ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, φέρεται ως το πιθανότερο πρόσωπο για την θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "το Βήμα" η πρόταση τυγχάνει θετικής αποδοχής και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου. 


14.53 Στις 16.00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς. Καταθέτει τη διερευνητική εντολή και λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με βάση τις δηλώσεις Φ. Κουβέλη και Ευ. Βενιζέλου για σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Έχοντας πλέον ορκιστεί πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς συναντιέται στις 19.00 με τους κυρίους Ζανιά, Κουβέλη και Βενιζέλο, ώστε να αποφασισθεί τι θα ειπωθεί στους ομολόγους. Ο κ. Ζανιάς θα εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς μου θα μετέχουν στην κυβέρνηση, για να μεταφέρει στο eurogroup τις εξελίξεις, το σχηματισμό κυβέρνησης και το προγραμματικό σύμφωνο που θα αποτελέσει το αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα.

13.45 Την αντίδρασή του σε κυβέρνηση τεχνοκρατών εξέφρασε μέσω twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος. "Δεν καταλαβαίνουν κόμματα και πολιτικοί ότι αυτοκαταργούνται όταν σπρώχνουν δήθεν τεχνοκράτες στη κυβέρνηση δύο μέρες μετά τις εκλογές;", δήλωσε χαρακτηριστικά. 




13.14 Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έληξε προ ολίγου, συνεχίστηκαν οι αντεγκλήσεις και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΤ, σειρά βουλευτών διαφώνησαν με την επικυρωμένη από την ΚΟ του κόμματος πρόταση του Ευ. Βενιζέλου συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας με τεχνοκράτες αντί για πολιτικά στελέχη. Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος, πρώην υπ. Υγείας, χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις “δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης”. Εκτός από τον κ. Λοβέρδο, τη διαφωνία του εξέφρασε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, καθώς και άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

13.06 Ο Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι “η ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ., με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (σ.σ.: 70%), αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί”. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. σημείωσε ότι το κόμμα επιμένει να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση, δηλαδή να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις που “θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους του μνημονίου” και “άρση μέτρων που έχουν ματώσει την ελληνική κοινωνία”. Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι “το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο” και εξέφρασε την επιθυμία του “να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ η συμφωνία” και το “ποιες θετικού χαρακτήρα δεσμεύσεις θα αναλάβει η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί”. 

13.01 Στις 13.30, ο Αντ. Σαμαράς συναντά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έπειτα θα ακολουθήσει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να γίνει συζήτηση περί των προσώπων.  Σε περίπτωση συμφωνίας επί της ιδιότητας των προσώπων, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση, μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. 

12.57 Μόλις έληξε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΤ, το ΠΑΣΟΚ θα μετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, όχι όμως με πολιτικά στελέχη, αλλά με τεχνοκράτες.

12.53 Με ψήφο εμπιστοσύνης θα συμμετάσχει η ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση που συγκροτείται, με απαραίτητη προϋπόθεση την κατάρτιση προγραμματικής συμφωνίας, σύμφωνα με δήλωση του Φώτη Κουβέλη, προ ολίγων δευτερολέπτων. 

12.32 Εντός ολίγου ξεκινά η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, ενώ στις 13.00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.




19/06/2012

21:20 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στήριξη της κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή προσώπων του κόμματος.

19:52
Βενιζέλος: "Η κ.ο. του ΠΑΣΟΚ θα εξειδικεύσει αύριο τον τρόπο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση" - "Η συμφωνία για την κυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι"

19:20
Σε εξέλιξη η συνάντηση εκπροσώπων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

18:10
Αύριο το πρωί της 10 ο Ευ. Βενιζέλος θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

18:05 Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο θα γίνει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση. 

18:00 Για τη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων προσήλθαν οι Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μεϊμαράκης εκ μέρους της ΝΔ στη Βουλή. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Κ. Σκανδαλίδης και από τη ΔΗΜΑΡ ο Δ. Χατζησωκράτης.

17:45 Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, στις 6 θα συναντηθούν εκπρόσωποι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. 

17:31
Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, θα υπάρξει συνάντηση, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, μέχρι τις 8 το βράδυ.

17:25
Συνεδριάζει στις 19:30 η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ - "Δε βάζουμε θέμα πρωθυπουργού", τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

15.38: 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάνει λόγο για τακτικισμούς άνευ προηγουμένου και προειδοποιεί ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα διαπραγματευτικά παιχνίδια. Τονίζει ότι ο λαός επέλεξε για το ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει πως μια σοβαρή αντιπολίτευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. 

15.34: Πέραν των επτά σημείων προγραμματικής σύγκλισης, ως προϋπόθεσης συμμετοχής της στην κυβέρνηση, η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένει στην “καταλληλότητα” και “φερεγγυότητα” των προσώπων που θα την συναπαρτίζουν. Το περιεχόμενο αυτών των όρων παραμένει αφηρημένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜ.ΑΡ. Ζητεί αυτά τα πρόσωπα να μην έχουν συμμετάσχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα την τελευταία τριακονταετία. Επίσης, αναφέρονται σε πολιτικά, αλλά όχι κομματικά πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη ΔΗΜ.ΑΡ.

15.29: Προγραμματική σύγκλιση αναγνωρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά και υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης επιταχύνονται. 

15.28: Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ δεν θα προτείνει πολιτικά στελέχη, αλλά τεχνοκράτες και επιστήμονες. Η πρόταση αυτή δεν γίνεται ωστόσο αποδεκτή από το σύνολο των στελεχών του κόμματος, αφού ορισμένοι επιμένουν ότι στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχουν πρόσωπα με αντίστοιχη πολιτική εμπειρία.

15.26: Από τις 12.00 ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάται με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 16.00. Στελέχη του κόμματος εκφράζουν την εκτίμηση ότι μέχρι αύριο θα έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση. 

15.20: Μέχρι στιγμής, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να έχει θέσει ζήτημα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

15.13: Σιγή ασυρμάτου στη ροή πληροφοριών από τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνουν διαπιστευμένοι συντάκτες.

12.45: "Για επικοινωνιακά παιχνίδια" έκανε ξανά λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, απαντώντας στις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου για την ανάγκη σύστασης εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, που θα φροντίσει "για την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης". Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο και ότι η δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις πέραν αυτών που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.





Ο κύκλος των σημερινών συναντήσεων ξεκίνησε το πρωί, στις 10.00, με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να δηλώνουν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.





Εντός της ημέρας συναντιέται ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον πρόεδρο της ΝΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει προτείνει επτά σημεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει προγραμματική σύγκλιση, ενώ έχει θέσει και θέμα φερεγγυότητας προσώπων. 


«Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Βενιζέλος μετά την συνάντησή με τον Φ. Κουβέλη, αναφέροντας ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους σχετικά με την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη συγκρότηση μιας “εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας” με τη συμμετοχή δυνάμεων και από την αντιπολίτευση η οποία θα φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. 


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο  να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια -αίτημα που έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το οποίο φέρεται να αποδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καθαρή εικόνα για τα ονόματα που θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών δεν αποκλείεται να κρατήσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.


Όσο για το ΠΑΣΟΚ, πιθανόν είναι ο Ευ. Βενιζέλος να υποστηρίξει τεχνοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πληροφορίες δεν αποκλείουν να συμμετέχει ο Ευ. Βενιζέλος στην κυβέρνηση ως επικεφαλής ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εμπειρότερων και νεότερων, που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια.


Πιο σύνθετη είναι η εικόνα στη ΔΗΜΑΡ, με ορισμένα στελέχη να αντιδρούν στη συνεργασία του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τον πρόεδρο του κόμματος, Φ. Κουβέλη να υπογραμμίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα εξετάσει την συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα έχει “προοδευτικό χαρακτήρα”, “στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων”.



Αλ. Τσίπρας: Να μην σπαταληθούν οι σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης

"Οι σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευσης που προκύπτουν από την ισχυρή λαϊκή παρουσία, από την εντολή του λαού μας στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου, που επί της ουσίας έδωσαν ισχυρό μήνυμα απόρριψης των πολιτικών της λιτότητας, δεν πρέπει να σπαταληθούν", υπογράμμισε μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.


"Η χώρα", επέμεινε, "πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του".


"Κρίσιμο" χαρακτήρισε δε το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις 28 Ιουνίου, οπότε και διεξάγεται η σύνοδος κορυφής. "Σεβόμαστε απόλυτα το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Σε αυτή τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, είχαμε δηλώσει και πριν τις εκλογές, ότι το δίλημμα ήταν σαφές: Ή κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα το αντικαταστήσει με εθνικό σχέδιο ανόρθωσης ή κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία που θα συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική".





Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)