to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 08.11.2012

Οικονομία

Όλι Ρεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο...

«Το ελληνικό δημόσιο χρέος σαφώς δεν είναι βιώσιμο» παραδέχτηκε για πρώτη φορά χθες, μιλώντας στο Ρόιτερ, ο Ολι Ρεν, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει και τους επίσημους δανειστές.


Αντίθετα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αποκάλυψε ότι οι λύσεις που εξετάζονται προκειμένου να μειωθεί το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους περιλαμβάνουν αφενός την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αφετέρου την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους.
«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τρόπους και μέσα προκειμένου να μειώσουμε το μέγεθος του ελληνικού χρέους. Αυτό κάνουμε τώρα από κοινού με το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση και ίσως να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που σχετίζονται με την αποπληρωμή και το ύψος του επιτοκίου δανεισμού στα επίσημα δάνεια» είπε ο κ. Ρεν. «Παρ' όλα αυτά, δεν βρίσκεται στην ατζέντα κούρεμα των επίσημων δανείων και δεν είναι αναγκαίο».


Ο Ολι Ρεν τόνισε ότι η υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων και του προϋπολογισμού για το 2013 από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. Το ίδιο ισχύει και για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, προσέθεσε ο επίτροπος.
Σχετικά με το σενάριο να αποφασιστούν από κοινού τα πακέτα βοήθειας για Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, προκειμένου να είναι ευκολότερη η υπερψήφισή τους από κοινοβούλια όπως της Γερμανίας και άλλων χωρών του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ που δεν είναι πρόθυμες να εγκρίνουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι κατανοεί τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν σε ορισμένα κοινοβούλια.

«Αναμένω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε αρκετές περιπτώσεις στα εθνικά κοινοβούλια, τουλάχιστον την περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου. Οσον αφορά την Ισπανία, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει αίτημα (βοήθειας) από την ισπανική κυβέρνηση».
Για «σημαντική, αν όχι εξαιρετική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ωστόσο κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε την κρισιμότητα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων.


Στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η έγκριση του πακέτου λιτότητας είναι «ουσιαστική» για το μέλλον της χώρας, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται στα δικά της χέρια».


Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)