to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 06.07.2012

left.gr

Πολιτική

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή

Με ομιλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.


Η συζήτηση, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Α. Σαμαρά, η Βουλή θα διακόψει. H συνεδρίαση θα επαναληφθεί αύριο το απόγευμα και την Κυριακή με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών.


Αν κρίνουμε από τις χθεσινές διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Α. Σαμαράς στους επικεφαλής της τρόικας για απαρέγκλιτη και πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι δανειστών και εταίρων, η πολιτική που θα χαράξει η τρικομματική κυβέρνηση θα σαρώσει ακόμα περισσότερο τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα βουλιάξει πιο βαθιά το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.


Η στρατηγική της σκληρής λιτότητας διαπερνά το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με την τρόικα γίνεται ευθεία παραπομπή στην επιστολή που έστειλε ο Α. Σαμαράς στους ηγέτες της ΕΕ την περασμένη βδομάδα, με τις γνωστές διαβεβαιώσεις για απαρέγκλιτη τήρηση των όρων των συμφωνιών.


Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε πρώτο πλάνο


Στο ίδιο μήκος κύματος, στη χθεσινή ανακοίνωση σημειώνεται ότι "ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές". 

Ουσιαστικά αυτή η θέση σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσει πλήθος ιδιωτικοποιήσεων σε δεκάδες φορείς, επιχειρήσεις, οργανισμούς και ακίνητα του Δημοσίου.
Ειδικά για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε την τρόικα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι περισσότερες απ' ό,τι προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβρη για να ολοκληρωθούν ορισμένες από αυτές.

Σκηνικό τρόμου από το οικονομικό επιτελείο




ΣΥΡΙΖΑ: "Ο ελληνικός λαός περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα"

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, την ίδια στιγμή γεννιόνται εύλογα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει πρώτα και κύρια ο ίδιος. Συμμερίζεται και υιοθετεί ο κ. Σαμαράς τις απόψεις του υπουργού οικονομικών, κ. Στουρνάρα, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις χθεσινές του δηλώσεις προς την εφημερίδα «Financial Times» ότι «η Ελλάδα παραιτείται από το αίτημα της για επαναδιαπραγμάτευση»; 

Υπάρχει έστω και κατ’ ελάχιστο η έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης στις προθέσεις της συγκυβέρνησης ή οι όποιες αναφορές σε αυτήν εξυπηρετούσαν προεκλογικές και μόνο ανάγκες;

Τελικώς οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν παραιτηθεί από το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης στο όνομα της οποίας δεσμευτήκαν προεκλογικά απέναντι στους ψηφοφόρους τους;".

Ο Π. Σκουρλέτης καταλήγει στη δήλωσή του τονίζοντας: "Ο ελληνικός λαός περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)