to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:10 | 25.02.2013

left.gr

Διεθνή

Οι ιταλικές εκλογές σε γραφήματα - τα αποτελέσματα ως τις 00.30 μ.μ.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα (ακόμα και για γερμανικά γερά νεύρα...) εχουν εξελιχθεί οι εκλογές στην Ιταλία, την «4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης» όπως επαναλαμβάνεται διαρκώς. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης είχαν λάβει: 29,6% ο Μπερσάνι, 29% ο Μπερλουσκόνι, 25,5% ο Μπέπε Γκρίλο, γύρω στο 10% ο Μάριο Μόντι. Δεν προκύπτει κυβερνητική συμμαχία, πρωτιά κεντροδεξιάς στην Γερουσία.


Στις 00.30 ώρα Ελλάδος, με την καταμέτρηση σχεδόν ολοκληρωμένη:



Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι επιτυγχάνει οριακή πρωτιά με 29,6%, η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 29% και το κόμμα-έκπληξη του Γκρίλο απογειώνεται, πέρα απο κάθε πρόβλεψη, στο 25,5%, ενώ ο ιταλικός λαός μάλλον δεν πολυεκτίμησε τον τεχνοκράτη Μόντι και τη διετή διακυβέρνηση της χώρας με νεοφιλελεύθερες συνταγές, δίνοντάς του 10,6%  (ας σημειώσουμε πως ο ίδιος δήλωσε «το αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό»! - περισσότερα παρακάτω).


Όπως όλα δείχνουν, η κεντροαριστερή συμμαχία του Μπερσάνι χάνει τη σημαντικότατη μάχη της Γερουσίας, όπου το κόμμα του Μπερλουσκόνι καταλαμβάνει 114 έδρες, έναντι 113 του Μπερσάνι. Πρακτικά, η Ιταλία οδηγείται σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αφού δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή κυβερνητικό σενάριο. Ίσως μάλιστα να προηγηθεί αλλαγή του (περίπλοκου, ούτως ή άλλως) εκλογικού νόμου (διαβάστε εδώ για το υπάρχον εκλογικό σύστημα  στη γείτονα χώρα).


Το παραπάνω γράφημα βρίσκεται στην 1η σελίδα της Λα Ρεπούμπλικα, πατάτε Il Senato in tempo reale πάνω δεξιά και βρίσκεστε εδώ:



Πατώντας εδώ, λοιπόν, μπορείτε να δείτε την «προβολή» της κατανομής των εδρών στη Γερουσία , καθώς και πιθανούς συνδυασμούς (που μέχρι αυτή την ώρα,  00.30 το βράδυ, δεν υπάρχει κανένας που να δίνει πλειοψηφία).


Αφού «παίξετε» με τους πιθανούς συνδυασμούς, μπορείτε να δείτε και σε αριθμό ψήφων τα αποτελέσματα, πατώντας εδώ.


Και... μας άρεσε πολύ και το... Τουιτερόμετρο , με τα trends των ιταλικών υποψηφίων στο Twitter τις τελευταίες μέρες. Ιδού:




ΣΤΟ 2,2% Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»



Ας σημειώσουμε πως το αριστερό ψηφοδέλτιο  «Επανάσταση των Πολιτών» του Αντόνιο Ιγκρόια έφτασε μόνο στο 2,2% - καθώς όπως έγραφε χθες η «Εποχή»:  Το ψη­φο­δέλ­τιο «Επα­νά­στα­ση των πο­λι­τών» δεν μπό­ρε­σε να α­πο­κτή­σει ση­μα­ντι­κή πρό­σβα­ση στα λαϊκά στρώ­μα­τα και τους νέ­ους, κα­θώς δεν κα­τά­φε­ρε να υ­περ­βεί τον κα­τα­κερ­μα­τι­σμό των ρι­ζο­σπα­στι­κών δυ­νά­μεων της α­ρι­στε­ράς και να ε­μπνεύ­σει τον κό­σμο των κι­νη­μά­των.

ΓΚΡΙΛΟ: «Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ - ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ»



«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων».

«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει», πρόσθεσε ο Ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».

Ο ιδρυτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «σε όσους τον ρωτούν ποία θέση θα λάβει ακριβώς, η πολιτική του δύναμη, απαντά: πίσω από τον αυχένα του καθένα, για να δίνουμε και καμιά καρπαζιά».

«Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας», ολοκλήρωσε ο Μπέππε Γκρίλλο, σύμφωνα με τον οποίο «το κίνημά του κατάφερε να ξαναζωντανέψει βλέμματα ανθρώπων τα οποία, πλέον, είχαν σβήσει».

Πηγή: ΑΠΕ (23.50 μ.μ.)


«ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ» Ο ΜΟΝΤΙ



«Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό», δήλωσε, πριν λίγο, ο Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας την επίδοσή του «Κινήματος Πολιτών» του οποίου ηγείται.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Μόντι τόνισε, επίσης, ότι «με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με την συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών».

Η πρόταση μας αυτή, διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εμπειρία μας, η οποία, σίγουρα, δεν οικοδομήθηκε με σημείο αναφοράς την αναζήτηση της δημοτικότητας», υπογράμμισε, τέλος, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Πηγή: ΑΠΕ (23.50 μ.μ.)



Κι ας σας δώσουμε και τι μετέδιδε στις 22.40 ώρα Ελλάδος το ΑΠΕ:


Ιταλία: Ενισχύονται τα σενάρια ακυβερνησίας: ελαφρύ προβάδισμα της κεντροαριστεράς στη Βουλή και της κεντροδεξιάς στη Γερουσία. Οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών



Η κεντροαριστερά έχει ελαφρό προβάδισμα, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος της Βουλής, από τη δημοσκοπική εταιρεία Img. Η προοδευτική συμμαχία, σύμφωνα με την Img και το ιδιωτικό κανάλι La7, θα εξασφαλίσει, τελικώς, το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά το 28,1%, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των μέχρι τώρα προβλέψεων και αποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να προκύψει σαφής πλειοψηφία. Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίδει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους πολιτική λύση για τη χώρα».

Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου».

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, κρίνουμε τις ιδέες χωρίς προκαταλήψεις και είναι σαφές ότι δεν μας αρέσει αυτός ο εκλογικός νόμος» δήλωσε, στο μεταξύ, στην εκπομπή «Οκτώ και μισή», της δημοσιογράφου Λίλλι Γκρούπερ, η υποψήφια βουλευτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μάρτα Γκράντε.

Οι σχολιαστές, ωστόσο, θεωρούν απίθανη μια προγραμματική συμφωνία των «Πέντε Αστέρων» με την κεντροαριστερά. Αυτό που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ενδεχομένως, είναι ένας διάλογος πάνω σε μεμονωμένους νόμους και μεταρρυθμίσεις.

Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε».

Από τη μεριά, τέλος, της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι δήλωσε: «Στη ζωή κάποιες φορές χάνεις και κάποιες κερδίζεις. Το θέμα είναι να πράττεις ορθά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει αύριο, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μέντιασετ.






2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)