to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 07.08.2012

Κοινωνία

Οι άνθρωποι του μόχθου «πνιγόμαστε» από τι πολιτικές λιτότητας

Ανοικτή επιστολή - υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς της συμπολίτευσης, καθώς και τον υπουργό Εργασίας, απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, καλώντας τον σε αλλαγή πολιτικής, αφού τα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σηκώσουν και άλλες επιβαρύνσεις στο εισόδημά τους.


Ολόκληρο το υπόμνημα

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, σε ανοικτή επιστολή - υπόμνημά του προς

- τον Πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά Αντώνιο

- τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,  κ. Βενιζέλο Ευάγγελο

- τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Κουβέλη Φώτη

- τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη

- τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη

- τον Βουλευτή Αρκαδίας, κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

- τον Βουλευτή Αρκαδίας, κ. Ζαχαριά Κων/νο

- Τον Βουλευτή Αρκαδίας, κ. Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα

ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

"Εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι του μόχθου «πνιγόμαστε» πλέον από τι πολιτικές λιτότητας που ασκούνται με την επίκληση της οικονομικής κρίσης, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται, οδηγούν τη χώρα και την κοινωνία σε δυσμενέστερη θέση, αντί να λύνουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα μέτρα στοχεύουν, στην πλήρη ανατροπή κοινωνικών και εργασιακών κεκτημένων, στην ισοπέδωση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων και στην αύξηση των ανέργων, έτσι ώστε να ισχυροποιούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο δίπολο «κεφάλαιο - εργασία».

Δεν είναι τυχαία η πολύ πρόσφατη Κυβερνητική επιλογή, σύμφωνα με την οποία τα 5,1 δις Ευρώ από τα 11,5 δις Ευρώ των νέων δυσμενών μέτρων, θα προέλθουν από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Θα αφορούν δηλαδή και πάλι τον κόσμο της εργασίας και το δικαίωμα τους στην περίθαλψη, την αξιοπρεπή νοσηλεία και την εν γένει παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα από ένα Δημόσιο και Κοινωνικό Σύστημα Υγείας. Οι θέσεις για τις νέες περικοπές στην υγεία θα απαγορεύσουν σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελλήνων να έχει πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ.

Μια επιπλέον παράμετρος, την οποία ζουν τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, και η οποία καταδεικνύει την ένταση των άνισων - υπέρ των ισχυρών - πολιτικών που ασκούνται, είναι οι φόροι που επιβάλλονται πολλαπλά στους έντιμους και μη φοροδιαφεύγοντες πολίτες, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είμαστε και πάλι εμείς οι εργαζόμενοι καθώς και οι συνταξιούχοι.

Τα εκκαθαριστικά της εφορίας δημιουργούν σοκ σε όποιον τα λαμβάνει και κανείς μας σχεδόν δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς το κράτος. Όχι επειδή είμαστε μπαταχτσήδες, αλλά επειδή αδυνατούμε μετά την αφαίμαξη του εισοδήματος, να είμαστε συνεπείς. Αντίθετα, το κράτος σε πλείστες των περιπτώσεων είναι μπαταχτσής απέναντι στους πολίτες, δημιουργώντας κατάσταση ασφυξίας στη ζωή μας.

Το χαράτσι στα ακίνητα (ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών), υποβάλει σε μια ακόμα δοκιμασία πολλά νοικοκυριά, αφού τα αδύναμα νοικοκυριά, ή οι συμπολίτες μας που ακόμα και με κληρονομικό δικαίωμα  απέκτησαν μια κατοικία, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ενοίκιο για το ίδιο τους το σπίτι. Εάν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους αυτή απειλούνται, είτε με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος (αφού και πάλι το συγκεκριμένο χαράτσι θα συνδεθεί με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και λοιπών παρόχων), είτε με ακόμα βαρύτερη και τραγικότερη «ποινή», που είναι η κατάσχεση ακίνητης ή κινητής περιουσίας στην περίπτωση που η ανεξόφλητη οφειλή θα καταγράφεται στην Εφορία.

Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν φόρο προς όλους, αδύναμους και ισχυρούς εισοδηματικά. Δημιουργήθηκε έτσι ακόμα μια ανισότητα στην επιβολή φόρων, γιατί άλλη η φοροδοτική ικανότητα των πλουσίων (εάν δεν φοροδιαφεύγουν, φυσικά) και άλλη η φοροδοτική ικανότητα των αδυνάμων, οι οποίοι είναι και οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι πολίτες.

Οι έμμεσοι φόροι, όπως είναι γνωστό, είναι επίσης μια ακόμα έκφραση άνισης και άδικης πολιτικής, αφού πλούσιοι και φτωχοί καλούνται να πληρώνουν το ίδιο ποσοστό φορών για μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες και ας έχουν μια τεράστια ψαλίδα στα εισοδήματά τους, η οποία όλο και μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση επειδή, ή δεν θέλει, ή είναι μέρος της πολιτικής της, κάνοντας χρήση του προσχήματος ότι δεν μπορεί να «συλλάβει» την φοροδιαφυγή στο πετρέλαιο, επιβάλλει το ίδιο ανάλγητα έναν ακόμα φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κάνετε έτσι, το πετρέλαιο θέρμανσης - με τη λιανική τιμή όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το μήνα Οκτώβριο του 2012 - είδος πολυτελείας, το οποίο θα είναι δυνατό να αγορασθεί μόνο από βίλες, επαύλεις και πολυτελή διαμερίσματα, σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα μπορεί να αγορασθεί από εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Πως μπορείτε να σχεδιάζετε και να υλοποιείτε μια τέτοια πολιτική και να γυρίζετε την πλάτη στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουμε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με τα πρώτα κρύα του χειμώνα, καθώς και ομάδες με ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ζεστασιάς όπως για παράδειγμα είναι οι ασθενείς, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι ;

Η διαμόρφωση της ισχύουσας φορολογικής πολιτικής, μπορεί να παραπέμψει μόνο στον μεσαίωνα όπου οι φοροεισπράκτορες απομυζούσαν τις παραγωγικές τάξεις, επιτρέποντας τους να έχουν μόνο την ελάχιστη τροφή ώστε να ζουν και να παράγουν προς όφελος των αρχόντων. Δεν είναι υπερβολική η προσέγγισή μας και δυστυχώς, αν λάβουμε υπόψη μας τη μη ανταποδοτικότητα όλων αυτών των φόρων σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και το κοινωνικό κράτος, η προσέγγιση μας είναι η επιεικέστερη δυνατή.

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις απλά θα αφαιρέσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ από την αγορά και θα στερήσουν από τους συνταξιούχους το δικαίωμα στην ζωή.

Χώρα, Κράτος χωρίς τους πολίτες του δεν σώζεται!

Είναι αναγκαίο και επιτακτικό, οι πολιτικές αυτές να αλλάξουν. Είναι απαίτηση της κοινωνίας!  Η απόσυρση αυτών των μέτρων και η χάραξη άλλων πολιτικών είναι αναγκαία.

Μια άλλη πολιτική που θα αποδεσμεύει τη χώρα από την τρόικα και τα μνημόνια, με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια ριζική και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου με φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, των τραπεζών, των χρηματιστηριακών συναλλαγών, για υπεράσπιση και αναβάθμιση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, όσο και αν καταβάλλεται προσπάθεια από συγκεκριμένα συμφέροντα και μέσα να απαξιωθεί, μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τέτοιες αναποτελεσματικές, άδικες, άνισες και ανάλγητες προς τη κοινωνία πολιτικές και η μεγαλύτερη κατάκτηση του θα είναι η συσπείρωση των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων σε έναν αγώνα ανατροπής των πολιτικών αυτών.

Επί 2,5 σχεδόν χρόνια εφαρμόζεται μια πολιτική η οποία σπρώχνει στον Καιάδα τα μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Εάν την συνεχίσετε, δεν θα είσαστε μόνο πολιτικά υπεύθυνοι, αλλά θα είσαστε ηθικά υπεύθυνοι για την εξαθλίωσή μας και την εξάρτηση της χώρας μας". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)