to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 18.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Πολιτική

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει την ΠΑΣΠ για συνεχή επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Για συνεχή επεισόδια που προκαλούνται από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, την ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), κ. Νικόλαος Σταυρακάκης.


Αναλυτικά, ο κ. Σταυρακάκης τονίζει τα εξής:
"Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες την τελευταία βδομάδα σοβαρών επεισοδίων ματαίωσης της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Ιδρύματος (Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων) από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, την ΠΑΣΠ. Η ενέργειες αυτές είχαν ως βασικό στόχο την αποτροπή της λήψης απόφασης για συγκεκριμένο θέμα που αφορά τις εκλογές και εξελίξεις των καθηγητών σύμφωνα με το νόμο. Τα γεγονότα αυτά και άλλα όμοια τους οργανώνονται από τις «ομάδες κρούσης» του πανεπιστημιακού κατεστημένου  για να χρησιμοποιηθούν εκ των υστέρων στην εδραίωση της άποψης ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος! Λες και αποτελεί βασική αρχή μιας ευνομούμενης Πολιτείας η εφαρμογή του νόμου να επιβάλλεται από αυτo-οργανωνόμενες ομάδες νομιμοφρόνων πολιτών!
Η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μακρά παράδοση άσκησης βίας, προπηλακισμού καθηγητών, φοιτητών και γενικότερα αποδιοργάνωσης της ακαδημαϊκής ζωής στο Ίδρυμα και αυτό συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στις μέρες μας, χωρίς οι αρχηγίσκοι της - ανώριμοι, ώριμοι και υπερώριμοι- να συναισθάνονται τις τραγικές συνθήκες, που διαβιεί το μέγιστο μέρος των φοιτητών και οι οικογένειες τους. Αυτή ακριβώς η τραγικότητα των συνθηκών επιβάλει στο πανεπιστημιακό σύστημα την επιτάχυνση της αναβάθμισης των ακαδημαϊκών διαδικασιών και όχι τη συνεχή διάλυση και το χάος, γι αυτό θεωρώ ότι σήμερα παρά ποτέ επιβάλλεται:
O “κομματικός φορέας” της συγκεκριμένης παράταξης να πάρει ξεκάθαρη θέση για αυτά και όποια άλλα ανάλογα γεγονότα έχουν ή πρόκειται να συμβούν και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την πρόληψη παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον,
Τα άλλα κόμματα να προβούν σε ανάλογες ενέργειες, αφού είναι γνωστό ότι η πρόκληση επεισοδίων και άλλων έκνομων ενεργειών, δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της προαναφερθείσας παράταξης, αλλά όλων, ανάλογα με την ισχύ που η καθεμιά διαθέτει σε κάθε ίδρυμα. Τα κόμματα θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι ακαδημαϊκοί χώροι δεν μπορεί να αποτελούν το πεδίο εξάσκησης –ενίοτε δε και το πεδίο βολής- του νεανικού στελεχιακού δυναμικού τους!
Η Πρυτανεία του Ιδρύματος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις καταστροφικές πράξεις για την ακαδημαϊκή λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν για διαφόρους λόγους να αντιμετωπισθεί εντός του Ιδρύματος, υπάρχει η δημοκρατικά δομημένη Πολιτεία με τα αντίστοιχα όργανα της, τα οποία –αν χρειασθεί- θα πρέπει να παρέμβουν αυτεπάγγελτα.
Bρισκόμαστε στην αρχή μίας εποχής σκληρών θυσιών και έντονης ανασφάλειας για το λαό μας. Η εποχή αυτή απαιτεί την πλήρη αναστροφή της πορείας που μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στην αγορά, στον συνδικαλισμό, αλλά πρώτα και κύρια στην κεντρική πολιτική σκηνή –μια πορεία που οδήγησε τη χώρα και τους πολίτες σε πλήρες αδιέξοδο. Η Ομοσπονδία διεκδικεί τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, που να κατανέμουν πιο δίκαια τα βάρη για την αντιμετώπιση της και να καθιστούν πιο ορατή τη διέξοδο από αυτήν, μέσα από μια καλά σχεδιασμένη και σύγχρονη αναπτυξιακή πορεία. Σε μια τέτοια πορεία, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάτι που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγνοεί και να παραβλέπει συστηματικά η πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και οι ποικιλώνυμοι τοπικοί ¨ηγετίσκοι¨ εντός των Ιδρυμάτων.
Τα παραπάνω θα μεταφερθούν κατά τη  συνάντηση των Ομοσπονδιών του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στην  συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης,  Καθηγητής Ε.Μ.Π., Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)