to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 11.10.2012

Διεθνή

Νότια Αφρική: Άνδρας κάηκε ζωντανός κοντά σε ορυχείο - Οι απεργοί χρυσωρύχοι απέρριψαν πρόταση εργοδοτών για αυξήσεις

Ένας άνδρας κάηκε ζωντανός σήμερα το πρωί στη Νότια Αφρική κοντά σε ορυχείο της εταιρείας Anglo American Platinum (Amplats), την πρώτη παγκοσμίως στην εξόρυξη πλατίνας, στα περίχωρα του Ρούστενμπουργκ, όπου οι μεταλλωρύχοι απεργούν από τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε από σφαίρες, όπως ανέφερε η αστυνομία.


«Γύρω στις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) το πρωί η αστυνομία ενημερώθηκε ότι περίπου 400 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην παραγκούπολη Νκάνενγκ, κοντά σε ένα ορυχείο της Amplats. Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν άνδρα που είχε τραυματιστεί από σφαίρες, αλλά ήταν ακόμη ζωντανός. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», όπως δήλωσε ο Ντένις Αντριάο, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Η αστυνομία εντόπισε λίγα μέτρα μακριά έναν ακόμη άνδρα ο οποίος είχε καεί. Ήταν ακόμη ζωντανός, όμως εξέπνευσε επί τόπου», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, η αστυνομία είδε ένα πυρπολημένο ταξί», σημείωσε ο Αντριάο, προσθέτοντας ότι «συλλάβαμε 40 ανθρώπους για διατάραξη της δημόσιας τάξης».

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να καθοριστεί η ταυτότητα των θυμάτων.

Η αστυνομία διέλυσε και μια άλλη ομάδα απεργών κοντά σε ένα άλλο ορυχείο.

Η Amplats είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την απόλυση 12.000 μεταλλωρύχων, περισσότεροι από το 40% των εργαζομένων στο ορυχείο του Ρούστενμπουργκ, το οποίο έχει παραλύσει από τις 12 Σεπτεμβρίου οπότε οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους. Οι απεργοί αμφισβητούν το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM) και ζητούν αυξήσεις μισθών.

Τέσσερα από τα πέντε ορυχεία του Ρούστενμπουργκ δεν λειτουργούν εξαιτίας της απεργίας και οι μεταλλωρύχοι επιθυμούν να κλείσουν και το πέμπτο.

Ένα άλλο ταξί που μετέφερε μεταλλωρύχους που επιθυμούσαν να εργαστούν πυρπολήθηκε σήμερα το πρωί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SAPA.

Από τις συγκρούσεις στα ορυχεία της Amplats έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3 άνθρωποι --8 σύμφωνα με το NUM--, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, που ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου, σε 50.

Εξάλλου, οι απεργοί χρυσωρύχοι της Νότιας Αφρικής απέρριψαν σήμερα μια πρόταση συμφωνίας που τους έγινε από το Επιμελητήριο Ορυχείων σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι απεργίες, όπως δήλωσε στέλεχος του NUM.

«Μεταφέραμε την πρόταση στους απεργούς μεταλλωρύχους και είπαν 'όχι'», δήλωσε ο Κένεθ Μπούντα, συντονιστής του NUM, προσθέτοντας ότι το συνδικάτο και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Το Επιμελητήριο Ορυχείων πρότεινε την Τρίτη το βράδυ να προσφέρει μια σειρά προαγωγών και επιδομάτων στους μεταλλωρύχους, την οποία στη συνέχεια το NUM υπέβαλε στους απεργούς.

Η Νότια Αφρική συνταράσσεται εδώ και δύο μήνες από μια σειρά "παράνομων" απεργιών στα ορυχεία της, που ξεκίνησε από το ορυχείο πλατίνας της Μαρικάνα κοντά στο Ρούστενμπουργκ και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ολόκληρη την περιοχή στα ορυχεία χρυσού και σε μικρότερο βαθμό σε αυτά του χρωμίου και του άνθρακα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)