to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 07.08.2012

Κοινωνία

Το Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών εν μέσω της οικονομικής κρίσης

Του Δρα Βασίλη Θεοδωρόπουλου, Συντ. Δ/ντή του ΕΣΥ κι Αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ


«Δεί τούς πατέρας τώ μηδέν αμαρτάνειν, αλλά πάντα ά δεί, πράττειν, εναργές
εαυτούς παράδειγμα τοίς τέκνοις παρέχειν» (Οι πατέρες οφείλουν να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως ζωντανό παράδειγμα στα παιδιά τους, με το να μην κάνουν κανένα σφάλμα, αλλά με το να κάμνουν, όσα πρέπει - Πλούταρχος).

Το Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας μας κι ένα απ` τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη.
Διαθέτει σε ανάπτυξη περίπου 850 παιδιατρικές κλίνες, ειδικά τμήματα για διάφορες παιδιατρικές παθήσεις με έμπειρα εξειδικευμένα στελέχη, την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας κι ανάλογο αριθμό εργαστηρίων, εξοπλισμένων κατά το πλείστον με σύγχρονο κι άρτια λειτουργικό ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό.

Δυστυχώς, όμως, η ολοένα επιδεινούμενη οικονομική περιπέτεια της χώρας μας είχε σαν αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στη μέχρι τούδε άρτια λειτουργία του νοσοκομείου:
- Έλλειψη προσωπικού (κυρίως σε νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό προσωπικό),
- Έλλειψη χρηματοδότησης (τα ταμεία χρωστούν πάνω από 42 εκ. ευρώ στο νοσοκομείο μόνον για το 2011),
- Αδυναμία προσέλκυσης νέων ευρωπαϊκών ή ολοκληρωμένων προγραμμάτων,
προκαλούν διάφορες δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, τόσο των υπηρετούντων νοσηλευτικών, όσο των διοικητικών στελεχών του νοσοκομείου.

Η από διετίας λειτουργία της νέας Ογκολογικής Πτέρυγας «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα» στο νοσοκομείο, μάλλον προσέθεσε περαιτέρω προβλήματα, παρά προσέφερε τελέσφορες λύσεις, αφού στελεχώθηκε με το ήδη υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεν προβλέφθηκαν ούτε χειρουργικές αίθουσες ούτε Μονάδα Εντατικής θεραπείας για τα ογκολογικά περιστατικά.

Ένα απ` τα πλέον οξέα προβλήματα του νοσοκομείου μας σήμερα είναι η διακοπή της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου, δηλ. του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, του Καρδιολογικού Τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, Τμημάτων μοναδικών στο ΕΣΥ της χώρας.

Η πραγματική αιτία δεν είναι, προφανώς, «οι έριδες μεταξύ των γιατρών», των τριών παιδοκαρδιοχειρουργών του Κέντρου. Αυτή είναι απλά και μόνο η πρόφαση, που, δυστυχώς, χρησιμοποίησαν οι προηγούμενες αρχές κατά κόρον και με «τυμπανοκρουσίες».
Κύριοι λόγοι είναι:
- Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού για την Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ και το Καρδιολογικό Τμήμα,
- Η έλλειψη κι άλλων γιατρών παιδοκαρδιοχειρουργών (υπάρχουν 3 αντί 6) και Καρδιοαναισθησιολόγων (υπάρχει 1 αντί 6),
- Η παλαιότητα του συγκροτήματος του καρδιοαγγειογράφου (Biplane Cardio-angiography) της εταιρείας Siemens, που είχε πρωτοεγκατασταθεί το 1996 και τελευταία είχε σταματήσει πλέον να «σερβίρεται» από την προμηθεύτρια εταιρεία. Η αντικατάστασή του είναι πολυέξοδη και φθάνει στο ποσόν του 1,5 εκ. ευρώ, τουλάχιστον. Με το μηχάνημα αυτό ελέγχονται και μελετώνται αιμοδυναμικά τα παιδιά, ώστε να σχεδιαστεί ασφαλώς η καρδιοχειρουργική επέμβασή τους.
- Η έλλειψη ή η ανανέωση του λοιπού τεχνολογικού εξοπλισμού.

Είναι απόλυτη ανάγκη η επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, που, εξάλλου, ήταν το μοναδικό στη χώρα, υποστηρίζοντας, επιπλέον, περιστατικά κι από άλλες βαλκανικές χώρες. Η φαρισαϊκή καθυστέρηση, με τις δήθεν ΕΔΕ και τις αμφισβητούμενες «αντιθέσεις», πολιτικά κάλυψε τη λανθασμένη επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, τώρα όμως φαντάζει τόσο μα τόσο υποκριτική και ψεύτικη…
Άλλο άμεσο πρόβλημα είναι η πλημμελής στελέχωση του νοσοκομείου με:
o Αναισθησιολόγους
o Νοσηλευτές
των οποίων ο αριθμός ελαττώνεται σημαντικά, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, και που πρέπει άμεσα ν’ αντικατασταθούν, παρά την εφαρμοζόμενη απ’ την τρόϊκα λογική νέων διορισμών, με αναλογία 1/10. Οι διάφοροι επικουρικοί ιατροί ή νοσηλευτές δεν επιλύουν το πρόβλημα διαχρονικά. Μάλιστα, σε εξειδικευμένες υποειδικότητες, όπως η Παιδοκαρδιοχειρουργική, η Παιδοκαρδιολογία και η Παιδοκαρδιοαναισθησιολογία, οι επικουρικοί ιατροί πρέπει να θεωρούνται ως (εξ)ειδικευόμενοι, αφού δεν έχουν καμία πρότερη εκπαίδευση ή εμπειρία στη διάρκεια της ειδίκευσής τους. Μόλις εκπαιδεύονται και αρχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικά, απλά λύεται η σύμβασή τους και φεύγουν…

Εξ άλλου δεν είναι πρόθεση του άρθρου αυτού να αναφερθεί στα ήδη πολυσυζητημένα προβλήματα, που ανέκυψαν με την ιδιαίτερη «θρασύτητα» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη Μονάδα Ινοκυστικής νόσου, τις Αιματολογικές Κλινικές των Συγγενών Αιμοσφαιρινοπαθειών και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που προσπάθησε απεγνωσμένα ή να τις κλείσει ή να τις μεταφέρει, ασκώντας την πλέον επονείδιστη συμπεριφορά, απέναντι στα άρρωστα παιδιά και στις οικογένειές τους…
Κι έρχομαι τώρα στο κύριο θέμα του άρθρου, που είναι τα Τμήματα Ιατρικής Απεικόνισης, το Ακτινολογικό Τμήμα και το Τμήμα των Ακτινοδιαγνωστικών Απεικονίσεων (του οποίου έχω την τιμή να συντονίζω, την τελευταία 22ετία).

Η ανανέωση του εξοπλισμού τους ήταν κι είναι το πρώτο ζητούμενο.

Στη τριετία 2007-10, έγινε η αντικατάσταση των μηχανημάτων κλασσικής Ακτινολογίας, με σύγχρονα ψηφιακά συγκροτήματα, μέσω διαγωνισμών του δημοσίου.
Παρά ταύτα, καμιά προσπάθεια ανανέωσης των μηχανημάτων κλασσικής υπερηχογραφίας κι υπερηχογραφίας triplex δεν έχει ακόμη γίνει… Τα λειτουργούντα μηχανήματα ήδη μπαίνουν στη δεύτερη δεκαετία, μ’ αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ανταλλακτικών. Δεδομένου οτι στην παιδιατρική διαγνωστική οι υπέρηχοι είναι η πρώτη διαγνωστική προσέγγιση των παιδιατρικών ασθενειών, επειδή στερούνται ακτινοβολίας Χ, καθιστά την αντικατάστασή τους με σύγχρονα μηχανήματα περισσότερο από επιβεβλημένη… Να δούμε, πότε η νέα ηγεσία θα φιλοτιμηθεί – κι αν – να προβεί στην άμεση αντικατάστασή τους…

Ευτυχώς, που υπάρχουν φιλάνθρωποι – δωρητές!!!

Έτσι, με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Πάθηση «Φλόγα» και του ΟΠΑΠ, το 2009-10, πραγματοποιήθηκε δωρεά κι εγκατάσταση ενός συγχρόνου πολυτομικού αξονικού τομογράφου 16 τομών, της εταιρείας GE, με ειδικά παιδιατρικά προγράμματα και με προγράμματα ακτινοπροστασίας (ελέγχου δόσης ακτινοβολίας) των εξεταζόμενων παιδιών.

Ακόμη, τον περασμένο Μάρτη, η «Φλόγα» πάλι, σε συνδυασμό με τον ΟΠΑΠ, πραγματοποίησαν δωρεά ενός συγχρόνου συγκροτήματος μαγνητικού τομογράφου 1.5Τ, με προγράμματα Perfusion – Diffusion & Spectroscopy. Ο διαγωνισμός προμήθειας θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι κι ως το τέλος του χρόνου θα γίνει η εγκατάσταση του νέου συγκροτήματος. Στα πλαίσια αυτά απαιτείται η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων στη χρήση των νέων τεχνολογιών, εκτιμώ, με ευθύνη της εταιρείας που θα προμηθεύσει το μηχάνημα.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει συντήρηση κι αναβάθμιση του ήδη λειτουργούντος συγκροτήματος μαγνητικού τομογράφου 1.0Τ Harmony Siemens, που ήδη έχει κλείσει 12 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εξυπηρετώντας – ως μοναδικό εγκατεστημένο ανάλογο μηχάνημα στο ΕΣΥ – τα παιδιά, με άρτια λειτουργία.
Η παράλληλη λειτουργία των δύο μηχανημάτων μαγνητικής τομογραφίας, εφόσον υπάρξει κι ανάλογο τεχνολογικό προσωπικό, θα επιφέρει ελάττωση της λίστας αναμονής (που, σήμερα, υπερβαίνει τους 6 μήνες), ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, στα οποία η εξέταση προϋποθέτει μερική καταστολή.

Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθεί σε διπλανό χώρο, τμήμα ανάνηψης των παιδιών μετά τη μερική καταστολή, να πλαισιωθεί το τμήμα με δυο τουλάχιστον αναισθησιολόγους, ώστε να υπάρχει λειτουργική αυτοτέλεια κι άμεση διαχρονική εξυπηρέτηση των παιδιών.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει προμήθεια νέων μηχανημάτων παρακολούθησης των ζωτικών σημείων του παιδιού, τόσο μέσα στο δωμάτιο του μαγνήτη (αμαγνητικά μηχανήματα), όσο και στο θάλαμο ανάνηψης.
Από το 2008 είχε ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας δυο νέων μηχανημάτων (ενταγμένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ), που πρόκειται να συμπληρώσουν τη διαγνωστική γκάμα του νοσοκομείου μας:
- Συγκρότημα σύγχρονης τομογραφικής γ-camera
- Συγκρότημα PET-CT

Τα μηχανήματα αυτά πρόκειται να εγκατασταθούν στη νέα Ογκολογική Πτέρυγα του νοσοκομείου, σε ειδικά μελετημένους για θέματα ακτινοπροστασίας χώρους. Ήδη η όλη διαδικασία βρίσκεται στη φάση απάντησης επί των ενστάσεων και πρόκειται σύντομα – ως το τέλος του έτους – να οδηγηθούν στην τελική φάση.
Ακόμη, γίνεται γνωστό, πως τα μηχανήματα αυτά εμπεριέχονται στον ειδικό νόμο, που διέπει τη σύσταση και λειτουργία της νέας Ογκολογικής Πτέρυγας. Δεν κρύβω, πως από ορισμένους «κύκλους» έγινε μεγάλη προσπάθεια τα μηχανήματα αυτά να οδηγηθούν προς άλλα νοσοκομεία, πλην εις μάτην...

Ακόμη θα ήθελα να παρατηρήσω, πως δεν κατανοώ «την άρνηση εκπαίδευσης» ιατρών, τεχνολόγων και της ακτινοφυσικού του νοσοκομείου στο μοναδικό ήδη λειτουργούν τμήμα PET-CT στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αφού ευνόητο είναι πως γίνεται αποκλειστικά και μόνο «για τις ανάγκες του ΕΣΥ». Αν, παρά τις σχετικές πιέσεις, η πιθανότητα εκπαίδευσης δεν τελεσφορήσει, η εκπαίδευση μοιραία θα γίνει στο εξωτερικό, μέσω υποτροφίας του ΚΕΣΥ, με ανάλογη κάλυψη των εξόδων, σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία.
Πέραν των πυρηνικών γιατρών και των αναισθησιολόγων, που είτε μετατεθούν από άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ είτε προσληφθούν μέσω της γνωστής διαδικασίας προκήρυξης νέων θέσεων, οι υπόλοιπες θέσεις των Ακτινοδιαγνωστών γιατρών, των τεχνολόγων και των νοσηλευτών, μπορεί να γίνει απ` τους ήδη υπηρετούντες στα Απεικονιστικά Τμήματα.

Επιπλέον, απαιτείται η προκήρυξη νέων θέσεων ακτινοφυσικού, ραδιοχημικού και ραδιοβιολόγου για τις ανάγκες των δυο αυτών νέων τμημάτων.
Τα δυο αυτά νέα τμήματα έχουν σχεδιασθεί για «να καλύψουν ανάγκες» των νοσοκομείων «Λαϊκό» και του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», στις κενές περιστατικών ώρες και μέρες.
Η υγεία, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, και δη η υγεία των μικρών παιδιών, πρέπει να `ναι το πρώτιστο και κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, όχι μόνο στα λόγια κι εμπρός στις κάμερες, αλλά στις πράξεις. Η φροντίδα των μικρών παιδιών κι η συνεχής πρόγνωση και θεραπεία τους, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός ευνομούμενου κράτους, αφού τα σημερινά παιδιά αποτελούν το μέλλον της χώρας…
Βέβαια, όλ` αυτά, θα μπορούσαν να γίνουν, αν…
…στις τελευταίες εκλογές είχε δοθεί σαφέστερος «αντιμνημονιακός χαρακτήρας» ή αν είχε γίνει μια καθαρή «αντιμνημονιακή κυβέρνηση»…

Αντίθετα η κυβέρνηση των «τριών κομματικών συνεταίρων» ήδη έδωσε τα «πρώτα δείγματα γραφής» της, «θυσιάζοντας το λαό», για να «καλοπιάσει» τους δανειστές του! Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσει μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Η προθεσμία, που έχει λάβει, είναι μέχρι την επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόϊκας, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβρη!!

Τα 3 δισ. ευρώ θ’ αναζητήσει η κυβέρνηση απ’ το «πετσόκομμα στα ειδικά μισθολόγια»  - που, σ’ ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να φθάσει ακόμη και το 20% - κι απ` την ανελέητη φορολογία, δηλ. απ` το χαράτσι στα ακίνητα, ως και την εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης… Πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά προς το παρόν δεν είχαν υλοποιηθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», με το χαράτσι στ’ ακίνητα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 2,2 δισ. Ευρώ, με την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αναμένει έσοδα 600 εκ. ευρώ, με το «κούρεμα» στα ειδικά μισθολόγια - που αφορά 200.000 εργαζόμενους - θα επέλθει εξοικονόμηση περίπου 200 εκ. ευρώ… Θαύμα, λοιπόν…

Η περιβόητη «αναδιαπραγμάτευση», που υποσχέθηκε προεκλογικά η εγχώρια Τρόϊκα των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πήρε «σάρκα κι οστά»! Πλέον, η κυβέρνηση κινείται οριστικά σε «τροχιά απαρέγκλιτης υλοποίησης των μνημονίων». Το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί, πλέον, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι το βάθεμα της ύφεσης, η οποία βάση προβλέψεων κινείται πάνω απ’ το 6% κι η κόλαση για τους εργαζόμενους, μ’ ανεργία, που ασφαλώς θα ξεπεράσει και το 23%, για το 2012!

Με τα δεδομένα αυτά, είναι φυσικό, η υγεία να μπει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Τίποτε δεν μπορούμε να περιμένουμε απ` αυτούς… Έχουμε, όμως, χρέος να ενημερώσουμε τον ιατρικό κόσμο για όλα τα τεκταινόμενα στο μεγαλύτερο παιδιατρικό μας νοσοκομείο, ν’ αφουγκραστούμε την αγωνία των εργαζόμενων σ’ αυτό και να μοιραστούμε τον πόνο των μικρών μας ασθενών και των οικογενειών τους…

Που ξέρετε, ίσως κάποιος μ’ ευαίσθητα αφτιά ακούσει την κραυγή αγωνίας μας… Ίσως…

 
Αθήνα 09 Αυγούστου 2012
………………………………………………………………………………………………..

ΣΧΟΛΙΟ: Τα παιδιά είναι τα πρώτα «θύματα» κι αυτά συνήθως «πληρώνουν» την κρίση.

Συνήθη αίτια είναι η διάλυση των οικογενειών – σα συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας -, η φτώχεια, το κοινωνικό άγχος, η ανεργία των γονιών κι η «εντελώς ραγδαία πτώση» του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα παιδιά σωματοποιούν το άγχος, την απόγνωση και την κάθε είδους ανασφάλεια, μ` αποτέλεσμα οι παιδίατροι και τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν παιδιά με ανεξήγητα δυνατούς πονοκεφάλους, πόνους στα οστά κι ακαθόριστα κοιλιακά άλγη.

Όλες αυτές οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν, πως n ελληνική οικογένεια και ειδικότερα τα πιο «ανυπεράσπιστα μέλη» της, τα μικρά παιδιά, έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». «Είναι πλέον επιβεβαιωμένο, πως n κατάθλιψη δεν πυροδοτείται απλώς, αλλά προκαλείται από την οικονομική κρίση» τονίζουν οι ειδικοί παιδοψυχίατροι.
Τα παιδιά της Αττικής και γενικότερα τα Ελληνόπουλα σήμερα, χάνουν την υγεία και την ψυχική τους ισορροπία, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης.

Ειδικά οι μονογονεϊκές οικογένειες επωμίζονται το μεγαλύτερο Βάρος, καθώς, εκτός από μειωμένα εισοδήματα, δεν έχουν και με ποιον να μοιραστούν τους φόβους και την ανασφάλειά τους. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, που για πολλά χρόνια, στήριζαν με την, έστω, χαμηλή τους σύνταξη τα παιδιά και τα εγγόνια τους, έχουν σήμερα προσωπικό άγχος επιβίωσης: Απ` τη μια δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απ` την άλλη οι συντάξεις τους έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Σκεφτείτε, εξ άλλου, πόσο υποφέρουν οι γονείς, των οποίων τα παιδιά πάσχουν από σοβαρά σπάνια νοσήματα, ιδιαίτερα οι χωρισμένες γυναίκες με τέτοια παιδιά.

Σημαντικό ρόλο στην σημερινή κατάσταση παίζει το συγγενικό περιβάλλον, καθώς «n οικογένεια μπορεί πρώτη να υποπτευτεί ότι κάποιο μέλος της υποφέρει. Αλλαγές στη συμπεριφορά, τον ύπνο, το φαγητό ή εκδήλωση ευερεθιστότητας αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική και δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να επέμβουν επιτόπου», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Η πιο αποτελεσματική «συνταγή» που πρέπει ν` ακολουθήσουμε αυτό τον καιρό, είναι ν` ανασυντάξουμε τις οικογένειες και να ξαναθυμηθούμε τον παλιό καιρό, όταν το πρόβλημα του ενός εξ αυτών, ήταν πρόβλημα όλων. Κι αργότερα, να γυρίσουμε στην κοινωνία, μιας και τα προβλήματα, που συνεχώς θα εμφανίζονται και θα γιγαντώνονται, δεν έχουν ονοματεπώνυμο, φύλο ή εντοπιότητα, αλλ` αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία.
Οι σύγχρονοι «Καιάδες» επινοήθηκαν απ` τους πρωταγωνιστές της πλήρους κατάρρευσης του κράτους, απ` τις διάφορες κυβερνήσεις δηλ. του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των τελευταίων 3 ετών, συν την εσχάτως «ταυτοποιημένη» μ` αυτούς ΔΗΜΑΡ.

Το έγκλημα κατά των επόμενων γενιών άρχισε κι εξελίσσεται μπρός στα μάτια μας, χωρίς κανείς να γνωρίζει την έντασή του ή το βάθος των χρόνων, που θα συνεχίζεται να υφίσταται. Ο ζόφος έχει πια οριστικά σκεπάσει το γαλανό μας ουρανό…

Τέλος, ας θυμούνται οι «συγκυβερνώντες», πως : «Αιέν αριστεύειν καί υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Πάντοτε να είσαι άριστος και ανώτερος των άλλων και να μη ντροπιάζεις το γένος των πατέρων σου - Όμηρος), γεγονός που αυτοί, με τη θέλησή τους, κατά κόρον έχουν πραγματοποιήσει…
…………………………………………………………………
ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ …ΝΟΤΑ, που πρέπει «να μας γίνει μάθημα»…

Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα, δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά, ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι, θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι- χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο, για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν “UBUNTU”, που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!»
Η λέξη “UBUNTU” στην γλώσσα τους σημαίνει: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε»!! Αυτό ας είναι και το δικό μας μήνυμα…
 
tags: υγεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)