to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νομιμοποιούν τους καταπατητές δημόσιας γης έναντι 500 ευρώ!

Τη μεθόδευση για να ξεπουληθεί η δημόσια γη έναντι πινακίου φακής αποκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με ερώτηση του Βαγγέλη Αποστόλου.


Την ίδια ώρα, ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι την κεντρική κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, προβάλλουν διεκδικήσεις επί δημόσιας γης, με χαρακτηριστική περίπτωση την παραλία στη Ζαχάρω της Ηλείας (για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσε σχετική ερώτηση).

Σε ερώτησή του ο Β. Αποστόλου τονίζει ότι η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) έχει καταγράψει ως ιδιοκτησίες της εκτάσεις σε περιοχές όπου έχουν μεν θεσπιστεί χρήσεις γης, αλλά δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου
Σε ερώτησή του ο Β. Αποστόλου τονίζει ότι η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) έχει καταγράψει ως ιδιοκτησίες της εκτάσεις σε περιοχές όπου έχουν μεν θεσπιστεί χρήσεις γης, αλλά δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, οπότε μερικές από αυτές "μπήκαν στο στόχαστρο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)" για να πουληθούν - στην Ηλεία, από τα 20.000 στρέμματα που καταγράφει η ΚΕΔ ως περιουσία του Δημοσίου έχουν ήδη καταπατηθεί περί τα 18.000 στρ. "Όλα αυτά αγγίζουν τα όρια της απάτης σε βάρος του Δημοσίου", τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Ο Β. Αποστόλου ρωτά αν το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προωθήσει σχέδιο "τακτοποίησης" χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, στοχεύοντας σε βάθος τριετίας να εισπράξει περί το 1,5 δισ. ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι η ρύθμιση θα ορίζει ότι οι καταπατητές θα αποκτήσουν τίτλους κυριότητας στο 40% της γνωστής δημόσιας γης που "κατέχουν" με την καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος της τάξης των 500 έως 600 ευρώ το στρέμμα, όταν μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις είναι παραθαλάσσιες και ασφαλώς πολλαπλάσιας αξίας.

Ο βουλευτής ζητάει οι υπηρεσίες του Δημοσίου να υπερασπιστούν τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, προειδοποιώντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αποδίδονται στους καταπατητές είτε γιατί το Δημόσιο δεν εμφανίζεται στη σχετική διαδικασία είτε γιατί δεν κάνει χρήση του μαχητού έτσι κι αλλιώς τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου. "Αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, γιατί βιάζεστε να αναγνωρίσετε μια λεηλασία της δημόσιας περιουσίας που είναι η μεγαλύτερη από καταβολής του ελληνικού κράτους;" ρωτά.



Ε. Γεωργοπούλου: Στην Ηλεία, ιδιώτης διεκδικεί 120 στρ.!


Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς προωθείται η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και η νομιμοποίηση των καταπατητών είναι η περίπτωση της παραλίας στην παραλία Σχίνων, στη Ζαχάρω Ηλείας. Όπως τονίζει σε ερώτησή της προς το υπουργείο Οικονομικών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, στην περιοχή έγινε επανακαθορισμός των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας, αλλά χωρίς να καθορισθεί οριογραμμή παλαιού αιγιαλού, δηλαδή η ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Η βουλευτής τονίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει εμφανισθεί ιδιώτης, με πρωτοβουλίες και ενέργειες του οποίου έγινε ο επανακαθορισμός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης έκτασης 12 στρ. (τα οποία είχε παραχωρήσει στους δικαιοπαρόχους του το υπουργείο Οικονομικών το 1932 και το 1933) και τώρα διεκδικεί πάνω από 120 στρέμματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)