to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέφος: Πρωτοφανής αδιαφορία για τη δημόσια υγεία

Στο έλεος των φωτοχημικών ρύπων άφησε τα εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, με τιμές ρεκόρ επταετίας και παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ, μέρες νωρίτερα, για τις επερχόμενες υψηλές θερμοκρασίες.


Το όζον, εκ των συστατικών του νέφους, την ημέρα αυτή έφτασε τα 343 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με επτάωρη παρουσία στον σταθμό των Θρακομακεδόνων και διάρκεια υπέρβασης ακόμη και του ορίου συναγερμού των 240 μικρογραμμαρίων. Όριο που ξεπεράστηκε για τρεις συνεχόμενες ώρες και στη Λυκόβρυση και για μία ώρα στην Αγία Παρασκευή. Από τη φωτοχημική ρύπανση στέναξαν επίσης Λιόσια και Μαρούσι, με τρίωρες υπερβάσεις των ορίων ενημέρωσης κοινού τα 180 μικρογραμμάρια, δίνοντας μέγιστες τιμές 228 και 236 αντίστοιχα.


Οι ρύποι στο Λεκανοπέδιο την περασμένη Δευτέρα σημείωσαν ρεκόρ επταετίας...


Η έννοια του ορίου συναγερμού και η υπέρβασή του επί τρεις συνεχόμενες ώρες λειτουργεί ως καμπανάκι για να εφαρμοστούν μέτρα ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός. Το ίδιο το ΥΠΕΚΑ άλλωστε, στις ετήσιες εκθέσεις του, περιγράφοντας τις επιπτώσεις από τις υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος, αναφέρει ότι "προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον όπου ζούμε. Προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στον λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες, πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού και ερεθισμό των οφθαλμών. 


Το όζον είναι επίσης ο ρύπος με τις δυσμενέστερες επιδράσεις στα φυτά, μειώνει την παραγωγή στις αγροτικές καλλιέργειες και προκαλεί ζημιά στη δασική βλάστηση". Προφανώς για τους λόγους αυτούς, από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία έχει καθοριστεί μακροπρόθεσμος στόχος προστασίας της υγείας τα 120 μικρογραμμάρια μέγιστη οκτάωρη τιμή. Στόχος που ισχύει από το 2010, μαζί με την πρόβλεψη ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 25 φορές κατ' έτος για τρία χρόνια. Κι όμως, τη Δευτέρα ξεπεράστηκε, ακόμη και με υπερδιπλάσιες του επιτρεπομένου τιμές σε 11 σταθμούς μέτρησης, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Ελευσίνα και το Κορωπί (Αθηνάς 131 μικρογραμμάρια, Γεωπονική 159, Νέα Σμύρνη 156, Λιόσια 180, Μαρούσι 192, Περιστέρι 150, Λυκόβρυση 232, Αγία Παρασκευή 206, Θρακομακεδόνες 273, Ελευσίνα 143 και Κορωπί 138). Επιπλέον, η κοινοτική εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 14122/549 ΦΕΚ Β 488 2011, μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε εναρμόνιση με την οδηγία 2008/50) επιτάσσει τη λήψη προσωρινών μέτρων, ακόμη και εάν "υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης του ορίου συναγερμού", ειδικά για το όζον.


Τα Σχέδια Βραχυπρόθεσμης Δράσης, όπως τα ονομάζει (άρθρο 24), μπορούν, "ανάλογα με την περίπτωση, να προβλέπουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον έλεγχο και, εφόσον απαιτείται, τη διακοπή δραστηριοτήτων οι οποίες συμβάλλουν στον κίνδυνο υπέρβασης των αντίστοιχων οριακών τιμών ή τιμών στόχων ή ορίων συναγερμού. Τα εν λόγω σχέδια δράσης μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρα σχετικά με την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, τις εργασίες κατασκευών, τα ελλιμενισμένα πλοία και τη χρήση βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή προϊόντων και την οικιακή θέρμανση. Στο πλαίσιο των εν λόγω σχεδίων μπορεί επίσης να εξετάζονται και ειδικές δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών".



Εννοείται πως για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτούνται και μακροπρόθεσμα μέτρα. Κάποτε, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του Β' ΚΠΣ, είχαν χρηματοδοτηθεί και εκπονηθεί πολλές μελέτες όχι μόνον για την Αττική αλλά και για τα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Μελέτες που έμειναν στα συρτάρια. Τώρα το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν συζητείται καν, ενώ στον Τύπο δεν περνάει ούτε στα ψιλά. Και δεν είναι μόνον αυτό. Καταργούνται και συρρικνώνονται ακόμη και τα λίγα, ελάχιστα μέτρα που είχαν θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του '80. Στα μουλωχτά απόφαση του περσινού Ιουλίου, με την υπογραφή (ΚΥΑ 1640/20.7.2011, ΦΕΚ Β) των υπουργών Υποδομών Γ. Ραγκούση και Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, καταργεί τον μικρό δακτύλιο και επιτρέπει την είσοδο όλων των οχημάτων σε αυτόν από τις 13 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, αντί μόνον του Αυγούστου, μήνα διακοπών, όπως ίσχυε. Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου με την Αθήνα να έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων. 


Ο τέως ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου για να... ενισχύσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία με τροπολογία κατήργησε την απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης των οχημάτων, η οποία ίσχυε για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης ακριβώς λόγω του νέφους. Τώρα η ελεύθερη κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης από 1 Σεπτεμβρίου βαφτίστηκε και πράσινος δακτύλιος...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)