to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 15.09.2012

πηγή: https://left.gr/en/98

Διεθνή

Νέες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους απεργούς στη Νότια Αφρική

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής πραγματοποίησε σήμερα μια ευρείας κλίμακας έρευνα γύρω από το ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα, όπου παραμένουν απεργοί μεταλλωρύχοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές από τις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και γυναίκες.


Μία ημέρα μετά την έκκληση της κυβέρνησης της χώρας να αποκατασταθεί η τάξη σε αυτό το ορυχείο της βρετανικής εταιρείας Lonmin, απ' όπου εξορύσσεται περισσότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πλατίνας, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στον καταυλισμό που έχουν δημιουργήσει κοντά στο ορυχείο οι μεταλλωρύχοι.

   Τουλάχιστον 500 αστυνομικοί πήραν μέρος στην επιχείρηση που ξεκίνησε στις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας), την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τα βίαια επεισόδια της 16ης Αυγούστου μεταξύ αστυνομίας και απεργών που κόστισαν τη ζωή σε 34 μεταλλωρύχους.

   Η αστυνομία κατέσχεσε πολλά κλομπ, αλλά και ματσέτες.

   «Είναι απαραίτητο να επέμβουμε γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο όπου πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιλογές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής προεδρίας Μακ Μαχαράζ. «Αν επιτρέψουμε σε αυτή την κατάσταση να εξελιχθεί, η οικονομία θα υποφέρει», πρόσθεσε.

   Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Μαρικάνα απεργούν από τις 10 Αυγούστου ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, ενώ πολλοί μεταλλωρύχοι άλλων εταιρειών του τομέα έχουν αρχίσει να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

   Μετά την επιδρομή της αστυνομίας οι μεταλλωρύχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκαν οι 34 συνάδελφοί τους στις 16 Αυγούστου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

   Όταν οι απεργοί άρχισαν να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, εκείνοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες, μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο γυναίκες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SAPA.

   Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες Παρασκευή μέτρα για τη διατήρηση της τάξης στην περιοχή Μαρικάνα, όπου βρίσκονται πολλά ορυχεία, καθώς αυτή είναι η βασική πηγή εξαγωγών του κράτους.

   Στο μεταξύ, περίπου 150 άνδρες του στρατού της Νότιας Αφρικής έχουν λάβει θέση στην περιοχή και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

   «Ο στρατός έχει παρατάξει στρατιώτες στη Μαρικάνα έπειτα από αίτημα της αστυνομίας», σημείωσε ο στρατηγός Σολάνι Μαμπάνγκα.

   «Δεν είμαστε εκεί για να επέμβουμε στις ταραχές, δεν είμαστε στα ορυχεία, αλλά βρισκόμαστε στην περιοχή», πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε εκεί απλώς για να υποστηρίξουμε, όμως η διεξαγωγή της επιχείρησης είναι ευθύνη της αστυνομίας», υπογράμμισε ο στρατηγός.

   Την εβδομάδα αυτή πολλές πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης, όπως η Anglo American, η Aquarius και η Xstrata ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στη Νότια Αφρική εξαιτίας των απεργιών και των ταραχών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)