to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 26.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Διεθνή

Μπαν Κι Μουν: "Να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας" στη Συρία

Να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι εκτελέσεις, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι απαγωγές και τα βασανιστήρια στη Συρία ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.



Το αίτημά του υποστηρίχθηκε από την ανώτερη συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Έιμος. Ακόμη, αξιωματούχοι του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για την επιβολή εμπάργκο όπλων και κυρώσεων στα μέρη που συμμετέχουν στις συγκρούσεις, που μετρούν ήδη 16 μήνες.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 13 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν χθες, τους βομβαρδισμούς στην Χομς και την Ιντλίμπ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ περισσότεροι από 70 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μετά από καιρό επετράπη στον Βραζιλιάνο ειδικό Πάουλου Πινιέιρου να εισέλθει στη Συρία ώστε να ερευνήσει τις σφαγές και τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στη χώρα. Σε προηγούμενες εκθέσεις, ο Πινιέιρου και η ομάδα του έχουν κατηγορήσει κυρίως το καθεστώς αλλά και τους αντάρτες πως έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο ερευνητής έφτασε στη Συρία αργά το Σάββατο, χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση, και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Σημάδια διάλυσης εμφανίζει το καθεστώς Άσαντ, με 33 μέλη του συριακού στρατού, ανάμεσα στους οποίους δύο συνταγματάρχες και δύο ταγματάρχες, να αυτομολούν. Οι αυτομολήσαντες έφτασαν χθες στην Τουρκία σύμφωνα με την κρατική τουρκική τηλεόραση. Το CNN Turk παντως πρόσθεσε ότι συνολικά 224 άνθρωποι ζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία, καθώς αυτοί που αυτομόλησαν συνοδεύονται από μέλη των οικογενειών τους.

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο οποίος προειδοποίησε για τις σοβαρές επιπτώσεις των συριακών συγκρούσεων σε όλη την περιοχή μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού το βράδυ της Κυριακής. "Ο ΟΙΔ δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά ενός κράτους - μέλους του... όμως η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας, η βίαιη καταστολή και ο θάνατος χιλιάδων παιδιών και γυναικών έχουν οδηγήσει στην παγκοσμιοποίηση της κρίσης" επεσήμανε ο Ε. Ιχσάνογλου.
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)