to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 13.05.2012

Διεθνή

Μήνυμα αντίστασης (ξανά)στέλνουν οι πρωτεργάτες της Επανάστασης των Γαρυφάλλων

Τρίαντα οχτώ χρόνια μετά την κατάλυση της δικτατορίας στην Πορτογαλία, οι πρωτεργάτες της Επανάστασης των Γαρυφάλλων στέλνουν δια της... απουσίας τους πανευρωπαϊκό μήνυμα αντίστασης. Αρνούμενοι να συμμετάσχουν πρώτη φορά φέτος στον επίσημο εορτασμό της νίκης της δημοκρατίας, κατήγγειλαν έτσι την πολιτική της Πορτογαλικής κυβέρνησης που «δεν αντικατοπτρίζει πλέον τις αξίες τους δημοκρατικού καθεστώτος που κληροδότησε η 25η Απριλίου».


" Για μια κυβέρνηση που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα υγείας και όλα όσα οικοδόμησε η δημοκρατία" μίλησε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Μάριο Σοάρες, ένας από τους θεμελιωτές της δημοκρατίας στην Πορτογαλία. Σημειωτέον, η Πορτογαλία βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ από τον Μάιο του 2011 και ακολουθεί πολιτική σκληρής λιτότητας με διάλυση του κοινωνικού ιστού.
  Η Επανάσταση των Γαρυφάλων, που αποτέλεσε σταθμό για τα ευρωπαϊκά κινήματα του 20ου αιώνα, ήταν κίνημα αριστερών αξιωματικών που οδήγησε στην κατάλυση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας, μετά από 48 χρόνια. Εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 25ης Απριλίου 1974 και έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos»), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων. Η Πορτογαλία από το 1926 κυβερνιόταν δικτατορικά, από τους στρατιωτικούς που είχαν ανατρέψει το δημοκρατικό καθεστώς. Ο δικτάτορας Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1932 έως το 1968, δημιούργησε το «Νέο Κράτος», ένα καθεστώς με πολλά στοιχεία φασισμού. Τον διαδέχθηκε Μαρσέλο Καετάνο, ο οποίος κυβέρνησε ως το 1974, όταν ανετράπη από το κίνημα.
  Τη στιγμή που το "ιδεολόγημα" των PIGS καταρρέει, τη στιγμή που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη υποχωρούν, έρχεται από την Πορτογαλία ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης προς τους καταπιεζόμενους λαούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)