to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 12.10.2012

Πολιτική

«Μια απάντηση που πρέπει να δοθεί»

Του Χρήστου Καραγιαννίδη - Πόσο έλλογη είναι η βία όταν συλλαμβάνεις δεκατριάχρονα έξω από φαστφουντάδικο ή όταν περνάς χειροπέδες σε προσαχθέντες;



Η αλήθεια είναι ότι ο κύριος Βορίδης, γνωστός υλοτόμος των οδών Ακαδημίας και Γενναδίου στο παρελθόν, το είχε δηλώσει ξεκάθαρα: «το κράτος έχει το μονοπώλιο της έλλογης βίας». Βέβαια, πόσο έλλογη είναι η βία όταν συλλαμβάνεις δεκατριάχρονα έξω από φαστφουντάδικο ή όταν περνάς χειροπέδες σε προσαχθέντες, είναι κάτι που μόνο ο διάδοχος του Νίκου Μιχαλολιάκου στην ΕΠΕΝ μπορεί να το εξηγήσει.

Ας μη γελιόμαστε: η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Η αστική δημοκρατία είναι πολύ γενναιόδωρη, κατά την άποψη των κυβερνώντων, σε ό,τι αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα - και άρα πρέπει να κουτσουρευτεί περαιτέρω. Το αστυνομικό όργιο προσαγωγών πριν από τη διαδήλωση της 9ης Οκτώβριου δείχνει ακριβώς αυτόν τον προσανατολισμό: έναν σχεδιασμό που βασίζεται στον τρόμο και την αυθαίρετη αστυνομική βία. Τα καλόπαιδα με τα κράνη και τις ασπίδες λειτουργούν με ζωώδη βία εναντίον πιτσιρικάδων και διαδηλωτών, γιατί ο αστισμός νιώθει ευάλωτος και απαντά με αυταρχισμό και ένοπλη βία.

Σχεδόν πάντα, τα καλόπαιδα αυτά δεν έχουν διακριτικά στη στολή τους, ούτε αριθμό ούτε ονοματεπώνυμο. Κύριε Δένδια ακούτε; Στα δικαστήρια απαγορεύεται η είσοδος πολιτών και το ξύλο πέφτει με τη σέσουλα είτε από χρυσά αυγά με πολιτικά, είτε από χρυσά αυγά με στολή. Κύριε Ρουπακιώτη της προόδου και της μεταρρύθμισης ακούτε;

Στην ιστορία αυτή, η αντιπολίτευση, και ακόμα περισσότερο η αξιωματική, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα καθήκοντα αυτής της περιόδου δεν είναι μόνο οι δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και η έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα της παράλογης λογικής της αστυνομικής βίας. Σε αυτή τη συνεχόμενη αυθαιρεσία δεν μπορούμε να απαντάμε με γκρίνια: το κράτος δικαίου που υπάρχει, όσο κουτσουρεμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να βρίσκεται διαρκώς σε αναστολή. Ούτε είναι δυνατό, στις απίθανες αιτιάσεις των αστυνομικών για δεκάδες προσαγωγές, να απαντάμε μόνο με δελτία τύπου.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Απαιτούμε, λοιπόν, από τα ενεργούμενα της καταστολής να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό. Και να έχουν στο μυαλό τους ότι η συγκύρια είναι σήμερα αυτή που είναι, αύριο όμως μπορεί να αλλάξει.

 

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης είναι βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ



Πηγή:  dramania

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)