to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 07.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Οικονομία

Το μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου

Το τελευταίο ισπανικό επεισόδιο της ευρωπαϊκής κρίσης επιβεβαιώνει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κλειστεί σε ζώνη υγειονομικής προστασίας.


Η μόλυνση ταξιδεύει ανεξέλεγκτη και η αντιμετώπισή της απαιτεί ανατροπές στο σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου. Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει ισχυρές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των διαφόρων οικονομιών και των κοινωνιών, που, μάλιστα, μέσα στο θεσμικό περιβάλλον της Ευρωζώνης, καθίστανται ακόμη πιο σφιχτές.

Ταυτοχρόνως, αν οι αγορές διαπιστώσουν ότι μία χώρα - μέλος της Ε.Ε. αφήνεται στην τύχη της, δηλαδή χωρίς την αναγκαία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τότε οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και σε άλλη χώρα - αδύναμο κρίκο και τελικώς το ντόμινο θα συμπαρασύρει την Ευρωζώνη.

Η ισπανική κρίση μπορεί να αποδειχτεί ευκαιρία για ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την επανατοποθέτηση των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, που έχει εξελιχθεί πλέον σε ευρωπαϊκό. Όταν οι ισπανικές τράπεζες έχουν ανάγκη πολλών εκατοντάδων δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα ήταν αυτοκτονικό για τους πιστωτές και αποδιαρθρωτικό για την Ευρωζώνη να μη δοθούν τα υπόλοιπα από τα υπεσχημένα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όσοι λοιπόν κινδυνολογούν και απειλούν ότι πιθανή ακύρωση του Μνημονίου θα συμπαρασύρει αυτομάτως και τη δανειακή σύμβαση και θα κλείσει η στρόφιγγα του δανείου, ας το ξανασκεφτούν.

Η ισπανική κρίση εγκαλεί τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ να αλλάξουν "παράδειγμα" οικονομικής πολιτικής, να απομακρυνθούν από την καταστροφική λιτότητα και τα υφεσιακά Μνημόνια. Ήδη η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί απαγορεύεται να τεθεί στην ημερήσια διάταξη από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 17 Ιουνίου; Για να είναι αποτελεσματική η διεκδίκηση και η διαπραγμάτευση, πρέπει η ελληνική πλευρά να μην εκπροσωπείται από υποτελείς και ελεγχόμενους, αλλά η κυβέρνησή της να εκπροσωπεί με εθνική αξιοπρέπεια τον ελληνικό λαό και να διατηρεί το πλεονέκτημα κινήσεων και αναζήτησης διεθνών συμμαχιών.

Ο ευρωπαϊκός Νότος φλέγεται από την πυρκαγιά που απλώνεται εξαιτίας των δογμάτων των νεοφιλελεύθερων κύκλων. Ο συντονισμός των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να οδηγήσει σε κοινή παρέμβαση στην Ευρωζώνη, ώστε να απαιτηθεί ανάπτυξη και όχι λιτότητα, καταπολέμηση της ανεργίας και όχι διάλυση των εισοδημάτων. Σ' αυτή την προοπτική οι κυβερνήσεις μπορούν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες, ξεπερνώντας δισταγμούς και αυταπάτες για εύνοιες του Διευθυντηρίου, αναζητώντας την κοινή γλώσσα στη βάση κοινών συμφερόντων και δημοκρατικών αξιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)