to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεγαλύτερη μέριμνα ζητά η WWF για την πάταξη του λαθρεμπορίου μερών σώματος ζώων

Κατόπιν μακροχρόνιων προσπαθειών, η πάταξη του λαθρεμπορίου μερών σώματος ζώων, είχε κατοχυρωθεί νομικά. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα η εφαρμογή των όσων προβλέπονται αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Η WWF, διαπιστώνοντας πως η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο απροχώρητο, αποφάσισε να μην καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και κατήγγειλε τις χώρες που μεριμνούν λιγότερο όσον αφορά τη διευθέτηση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος.


Το Βιετνάμ, το Λάος και η Μοζαμβίκη σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, είναι οι χώρες που οδηγούν με τις κινήσεις τους στη εξαφάνιση ζώων, όπως οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι και οι τίγρεις.

Σε έκθεση της, επισημαίνει ότι 23 χώρες, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Αφρική και την Ασία, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων χάρη στα οποία οι νόμοι θα εφαρμόζονταν και θα περιόριζαν σημαντική τη δυναμικά του λαθρεμπόριου.

«Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε το μεγαλύτερο σε έκταση λαθραίο κυνήγι ελεφάντων στην Αφρική που έχει ποτέ καταγραφεί», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς η Γουέντι Έλιοτ, διευθύντρια του προγράμματος «Global Species» της WWF.

"Έχουν κατασχεθεί τεράστιες ποσότητες ελεφαντόδοντου προερχόμενου από ελέφαντες άνω των 800 κιλών", πρόσθεσε η ίδια, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ένδειξη του ότι «υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάμειξη του οργανωμένου εγκλήματος στο λαθρεμπόριο του είδους» αυτού.

Τα πορίσματα της έκθεσης πρόκειται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο διάσκεψης της λεγόμενης Σύμβασης CITES που θα διεξαχθεί στη Γενεύη. Η CITES απαγορεύει σχεδόν απόλυτα το εμπόριο ελεφαντοστού, κέρατος ρινόκερου και μερών του σώματος της τίγρης--που συχνά χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς--προκειμένου να σωθούν τα ζώα αυτά από την εξαφάνιση.

Τα ζώα κινδυνεύουν άλλωστε και από άλλους παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση και η απομάκρυνση από το φυσικό τους περιβάλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)