to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:57 | 25.05.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Πολιτισμός

Κυριάκος Κρόκος (1941-1998): Το έργο του "ποιητή της αρχιτεκτονικής" στο Μπενάκη

Έχει αποκληθεί, όχι άδικα, "ποιητής της αρχιτεκτονικής"


Στη σύντομη ζωή του ο Κυριάκος Κρόκος (1941-1998) άφησε πλούσιο το ίχνος της δημιουργικότητάς του, τόσο στα υλικά που αγαπούσε και με τα οποία συνέθεσε μερικά από τα ομορφότερα ελληνικά κτήρια όσο και στη ζωγραφική, που ήταν η άλλη μεγάλη του αγάπη. Αυτό το πλούσιο έργο αποτυπώνεται επιλεκτικά αλλά αντιπροσωπευτικά στην έκθεση Κυριάκος Κρόκος (1941-1998) που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με την επιμέλεια της συζύγου του Λέτης Αρβανίτη - Κρόκου.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται πρωτότυπα σχέδια, σκίτσα και μακέτες από τις μελέτες, καθώς και φωτογραφίες από τα κτήρια που οικοδομήθηκαν με βάση τα σχέδιά του. Παράλληλα, παρουσιάζονται δείγματα από την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, μέσω της οποίας ο Κυριάκος Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο πολύ πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας του στην αρχιτεκτονική.

Η έκθεση ξεκινάει με την παρουσίαση μερικών από τα εναπομείναντα στοιχεία (σοβάς, ξύλο και τσιμέντο) που χρησιμοποίησε ο ίδιος για να προβάλει την υλικότητα του έργου του συμμετέχοντας στην VΙ Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1996. Παρουσιάζονται συνολικά 20 κτήρια και μελέτες (μεταξύ των οποίων το Θέατρο της οδού Κυκλάδων στην Αθήνα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η κατοικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική κ.ά.), ενώ η ενότητα των ζωγραφικών του έργων καλύπτει τη χρονική περίοδο από την αρχή της δεκαετίας του '60, όταν μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, μέχρι την αρχή της δεκαετίας του '90.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται το βίντεο Κυριάκος Κρόκος, αρχιτέκτων και ζωγράφος, του σκηνοθέτη Γιάννη Τριτσιμπίδα, ενώ διατίθεται και μία μονογραφία αφιερωμένη τόσο στο αρχιτεκτονικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)