to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κρήτη: ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές του Λασιθίου ζητούν οικολογικοί και πολιτιστικοί φορείς

Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Τοπικές Κοινότητες, Επαγγελματικοί φορείς και η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχουν καταπιαστεί τα τελευταία χρόνια με την προστασία των ακτών της Κρήτης, καθώς και το δικαίωμα πολιτών και τουριστών στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση τους.



Όπως ενημερώνει η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών χωρίς, όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ΟΚΜ σημειώνει πως σε όλο το μήκος των ακτών του Δήμου Αγίου Νικολάου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο: μεγάλα ξενοδοχεία «περικυκλώνουν» τις παρακείμενες ακτές και αποκλείουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την πρόσβαση πολιτών και τουριστών (πλην των πελατών τους) σε αυτές.

“Αποκλειστικός σκοπός τους είναι το να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αποκλειστικά της δικής τους επιχείρησης χωρίς να ενδιαφέρονται για τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία αλλά και στο συνολικό τουριστικό προϊόν” υποστηρίζει η ΟΚΜ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “τελευταία σκηνή στο έργο ήταν η καταγγελία λουόμενης, από την οποία ζητήθηκαν 5 Ευρώ για να έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην παραλία, ενώ αυτή δεν ήθελε να κάνει χρήση ξαπλώστρας”.

Η ΟΚΜ καταγγέλλει ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία διαφημίζουν μέσω των ιστοσελίδων τους την παροχή “ιδιωτικής παραλίας” στους πελάτες.

Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την απαγόρευση εισόδου σε όσους δεν είναι πελάτες είτε με την περίφραξη και το χτίσιμο τειχών γύρω από αυτήν αφήνοντας ένα υποτυπώδες πέρασμα, έτσι ώστε να είναι καλυμμένοι σε σχέση με την νομοθεσία.

Η ΟΚΜ υπενθυμίζει ότι η πρόσβαση και η ελεύθερη χρήση των ακτών προστατεύεται από το Σύνταγμα σύμφωνα με τα άρθρα 4,10,21,24 και 25 και τον ΑΚ σύμφωνα με τα άρθρα 57,59,914 επ. 932 , 968, 970. Εκτός των παραπάνω διέπεται και από τους νόμους Ν.2344/1940, αρ .1και 5 2971/2001 και τον Ν.1337/1983.

“Κανείς δεν έχει δικαίωμα οικειοποίησης των ακτών μας, κανείς δεν έχει δικαίωμα απαγόρευσης εισόδου στις ακτές μας, κανείς δεν έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης τους, καθώς και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε αυτές για ίδιον όφελος κατασκευάζοντας λιμενικά έργα, εξέδρες κ.ά. προς εξυπηρέτηση των πελατών του. Βάση του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου οι παρεμβάσεις στις ακτές μας επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση που εξυπηρετείται το κοινό συμφέρον. Οι ακτές του τόπου μας ανήκουν εξίσου στην τοπική κοινωνία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα, ούτε και να παρεμβαίνει αυθαίρετα σε αυτές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η οικολογική οργάνωση κάνει λόγο για πέντε με δέκα μεγάλα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται αποκλειστικά τις ακτές αποκλείοντας τις λοιπές, μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις από το τουριστικό προϊόν.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου ζητά την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας ώστε να ανοίξουν οι ακτές στο κοινό, από τα πολιτικά κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για τα παραπάνω ζητήματα, από τους φορείς του τουρισμού να πάρουν θέση και από τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών για ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ακτές.

Μάλιστα προχωρά σε συλλογή υπογραφών και σε άλλες ενέργειες σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Την ανακοίνωση της ΟΚΜ συνυπογράφουν οι παρακάτω Σύλλογοι:

Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής [ Η Ευαγγελίστρια]
Πολιτιστικός Σύλλογος Φ.Φ.Φ.
Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου
Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας
Πολιτιστικός Σύλλογος Βρουχά

Πηγή: econews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)