to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 29.05.2012

left.gr

Οικονομία

"Κόκκινο πανί" η περίπτωση της Ισπανίας

Πολλαπλασιάζονται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας - Με κρατικά ομόλογα η διάσωση της Bankia


Έντονος αναβρασμός επικρατεί γύρω από την ισπανική οικονομία με την περίπτωση της Bankia να φιγουράρει ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι "ανακαλυφθείσες" υποχρεώσεις των ισπανικών περιφερειών, οι οποίες δεν έχουν συνυπολογιστεί στο κρατικό χρέος, αυξάνονται συνεχώς.

Χαρακτηριστικά, από την αρχή του έτους, η Ισπανία έχει "ανακαλύψει" περί τα 8 δισ. ευρώ υποχρεώσεις των περιφερειακών διοικήσεων και 36 δισ. ευρώ υποχρεώσεις του τραπεζικού της τομέα προς την ΕΕ και την ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή αναλυτές και οικονομολόγοι έφεραν στην επιφάνεια 28 δισ. σε διμερή δάνεια των ισπανικών τραπεζών προς τις περιφερειακές διοικήσεις.

"Οι χρηματαγορές θέλουν από την Ισπανία να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις", τόνιζει ο Jose Manuel Gonzalez-Paramo, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το βλέμμα στραμμένο στην εκτόξευση της απόδοσης του χρέους της χώρας.
Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας κρούει εκ νέου ο πρωθυπουργός της χώρας, Mariano Rajoy. "Η Ισπανία πρέπει να παραμείνει πιστή στο στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Πρόκειται για θεμελιώδες ζητούμενο", τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στην Καταλονία, η οποία ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης, δήλωσε: "H Καταλονία δεν έχει χρεοκοπήσει. Η Ισπανία δεν θα αφήσει καμία περιφέρεια να χρεοκοπήσει ".

Στο μέτωπο της μερικώς -κατά 45%- κρατικοποιημένης Bankia, η διάσωσή της αναμένεται τελικώς να επετεύχθη μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων που θα δοθούν απευθείας στην τράπεζα. Η Bankia θα μπορεί στη συνέχεια να καταθέσει τα ομόλογα αυτά ως εγγυήσεις (collateral) στην ΕΚΤ, προκειμένου να συμβάλει στην ρευστότητά της. O απευθείας δανεισμός από τις αγορές καθίσταται ασύμφορος, λόγω των απαγορευτικών επιτοκίων. Έτσι, η ΕΚΤ ουσιαστικά θα εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, γεγονός. αναμενόμενο, καθώς οι αγορές δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια, ενώ ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) το πιθανότερο δεν αντέχει τη διάσωση μεγάλων χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία..

Η οικονομία της Ισπανίας -σαφώς μεγαλύτερη από την οικονομία της Ελλάδας- αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς θεωρείται πολύ-μεγάλη-για-να-καταρρεύσει. Η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί αναπτυξιακές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στοχευμένες στον συστημικό χαρακτήρα της κρίσης. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ισπανικό, ιταλικό... Είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί αλλαγή της συνολικής πολιτικής, καθώς και απεμπλοκή από την αντιλαϊκή λιτότητα, η οποία πολλαπλασιάζει τα ελλείμματα... και τα μνημόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)