to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 17.09.2012

left.gr

Πολιτική

Καθαρίζοντας ''Καθημερινά'' τη Χρυσή Αυγή - ''Ευκαιρία'' οι Ναζί για τη Δημοκρατία

Καταλαβαίνουμε ότι όταν η Καθημερινή το 1944 κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο τις ευχαριστίες του Φύρερ και του Χίμλερ προς έναν εκ των ιδρυτών των Ταγμάτων Ασφαλείας, συνταγματάρχη Διονύση Παπαδόγγονα, δεν μπορούσε να κάνει και πολύ διαφορετικά. Η λογοκρισία της δοτής κατοχικής κυβέρνησης δεν άφηνε και πολλά περιθώρια κριτικής στα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Το γιατί η εφημερίδα επιλέγει, 68 χρόνια μετά, να επιτελέσει τον ίδιο ρόλο, ξεπλένοντας τους σύγχρονους απόγονους των δοσιλογικών Ταγμάτων Ασφαλείας επαφίεται στην κρίση σας. Στο left κρίναμε ότι δε χρειάζεται να σχολιάσουμε το επίμαχο άρθρο της κυριακάτικης έκδοση της εφημερίδας. Το κάνανε οι αναγνώστες της "Καθημερινής" για εμάς. Εμείς απλά επιλέξαμε μερικά από τα εκατοντάδες σχόλια που προκάλεσε...


Το επίμαχο άρθρο


Η ευκαιρία της Χρυσής Αυγής για τη δημοκρατία


Tου Στέφανου Κασιμάτη / [email protected]


Οσοι πιστεύουμε στην δημοκρατία οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Χρυσή Αυγή - και σοβαρολογώ απολύτως. Της το οφείλουμε για την ευκαιρία που μας προσφέρει -και μάλιστα την ώρα που την έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη- ώστε να διορθώσουμε λάθη δεκαετιών και να κάνουμε μια νέα αρχή στην πολιτική ζωή. Είναι η ευκαιρία που δίνεται στη νομιμότητα να αναμετρηθεί, επιτέλους, με την οιονεί νομιμοποιημένη βία της Αριστεράς: αυτό το καρκίνωμα της Μεταπολίτευσης, που όλοι το φοβούνται και κανείς δεν το αγγίζει· αυτό που σήμερα αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη μετάβαση της χώρας από την εποχή των σοβιέτ με αστακομακαρονάδα (ελληνικό μοντέλο του σοσιαλισμού...) στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η ανοχή της πολιτικής βίας, εφόσον ασκείται στο όνομα των ιδανικών της Αριστεράς από οιονδήποτε αυτόκλητο φορέα τους, είναι πια φαινόμενο τόσο σύνηθες στην κοινωνική και πολιτική ζωή ώστε σχεδόν δεν το προσέχουμε. Η κατάλυση της έννομης τάξης έχει φθάσει να θεωρείται στοιχείο της ελληνικής «ιδιαιτερότητας», όπως προτιμούμε να λέμε τη γραφικότητά μας. Σας θυμίζω σχετικώς μόνον μια σκηνή από την ιδιόμορφη αθηναϊκή καθημερινότητα - σκηνή την οποία όλοι έχουμε δει να εκτυλίσσεται μπροστά μας ξανά και ξανά: την τελετουργία της θραύσης των μαρμάρων, παρουσία της απαθούς Αστυνομίας, σε κάθε συλλαλητήριο που γίνεται με τη συμμετοχή αναρχικών κουκουλοφόρων.

Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου τα τελευταία χρόνια, αλλά και χάρη στα αγαθά της παγκοσμιοποίησης, σχεδόν οι πάντες έχουμε πια διαμορφώσει εικόνα της ζωής στις αναπτυγμένες, ευνομούμενες ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες μας κολακεύει τόσο πολύ να συγκρινόμαστε (και, φυσικά, να βρίσκουμε πάντα ότι εμείς υπερτερούμε...) Ας προσπαθήσουμε, παρακαλώ, να μεταθέσουμε στην εικόνα αυτή, που έχουμε αποκτήσει με τα ταξίδια στο εξωτερικό, τη σχεδόν «φυσιολογική» σκηνή της θραύσης των μαρμάρων και τότε θα καταλάβουμε πόσο βαθιά παράλογη είναι όχι τόσο η ασυδοσία των ακραίων εκφάνσεων της Αριστεράς (αυτοί βρίσκουν και τα κάνουν, σε τελευταία ανάλυση...), μα προπαντός η ανοχή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας στις μορφές της βίας που επιλέγει κάθε φορά.

Ανεχόμαστε στελέχη ή ακόμη και βουλευτές του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζονται καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων από λαθρομετανάστες, να εμποδίζουν τη λειτουργία επιχειρήσεων που υφίστανται νομίμως (π.χ., το χρυσωρυχείο στην Χαλκιδική), να επιβάλουν με το ξύλο την υποχρέωση της απεργίας σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν. Επιτέλους, ας παραδεχθούμε ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά σε τούτη τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια της Μεταπολίτευσης! Ας το παραδεχθούν, μάλλον, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του αστικού κόσμου που τόσα χρόνια κάνουν τις κότες μπροστά στο φαινόμενο -πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων, όπως των Ν. Δένδια και Φ. Σαχινίδη- γιατί εμείς οι άλλοι το έχουμε καταλάβει προ πολλού. (Για ποιον λόγο νομίζετε εξαφανίσθηκε από την πολιτική εκείνος ο ανεκδιήγητος Παπουτσής;)

Και αν ώς τώρα ήταν ο φόβος που συγκρατούσε τους πολιτικούς, ας είναι καλά τα «λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες» και τα καμώματά τους, που δίνουν την ευκαιρία στον αστικό πολιτικό κόσμο να υπερβεί το δέος της εξ αριστερών «ιεράς αγανακτήσεως» και να αποδείξει ότι η δημοκρατία μπορεί να υπερισχύσει εκείνων που επιβάλλουν τη βία, είτε μαύρη είτε κόκκινη. Το έδειξαν τα γεγονότα στο πανηγύρι του Μεσολογγίου, ώστε να το μπορούν πια να το δουν καθαρά όσοι μέχρι πρότινος αναπαύονταν στις βολικές βεβαιότητες της Μεταπολίτευσης: το χρώμα της βίας δεν κάνει καμία διαφορά ως προς την ουσία της. Εξ ου και η υστερία με την οποία Δ. Παπαδημούλης και Ζ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασαν στον εύστοχο συσχετισμό ακροδεξιάς και ακροαριστερής βίας που τόλμησε ο Φ. Σαχινίδης από το βήμα της Βουλής. (Παρεμπιπτόντως, η φουκαριάρα η Σ. Σακοράφα, που κάθεται συνήθως μπροστά από την κ. Κωνσταντοπούλου στα έδρανα της Βουλής, πρέπει να έχει πλέον κουφαθεί από τις τσιρίδες της Ερινύας του ΣΥΡΙΖΑ...)

Αν ο Σαμαράς εννοεί αυτά που έλεγε προεκλογικά, αν ο Βενιζέλος καταλαβαίνει ότι μόνον ως αστική σοσιαλδημοκρατία μπορεί να έχει μέλλον το ΠΑΣΟΚ και αν ο Κουβέλης πιστεύει στη διαφορά της δημοκρατικής Αριστεράς από την Αριστερά της βίας, ιδού η ευκαιρία κύριοι! Η Χρυσή Αυγή, χωρίς να το καταλαβαίνει, ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή της νομιμότητας προς κάθε πλευρά: κουκουέδες, συριζαίους, χρυσαυγίτες - όλοι τους βλάπτουν τη δημοκρατία εξίσου.

Πρόκειται για ευκαιρία, την οποία η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει, διότι είναι, τρόπον τινά, αναγκαστική. Αν την αφήσει ανεκμετάλλευτη, όχι μόνον θα έχει στερηθεί το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει, αλλά η απραξία θα της επιφέρει ένα σοβαρό κόστος. Αν, δηλαδή, διαχωρίσει την καλή βία της άκρας Αριστεράς από την κακή της άκρας Δεξιάς, ενισχύει την οιονεί νομιμοποίηση της πρώτης και καλλιεργεί το έδαφος για την περαιτέρω εξάπλωση της δεύτερης. Ας μην κρυβόμαστε πια πίσω από το δάκτυλο της πολιτικής ευπρέπειας και ας κοιτάξουμε πού έχουμε φθάσει: στις παρέες σας, εκεί όπου μιλάτε ελεύθερα, πόσοι είναι εκείνοι που ευχαριστήθηκαν την προεκλογική μπούφλα που έφαγε η Λιάνα Κανέλλη από τον Ηλ. Κασιδιάρη, αλλά ντρέπονται ή φοβούνται να το πουν παραέξω; Η διαφοροποίηση αριστερής και δεξιάς βίας υπέρ της πρώτης θα τους κάνει να ξεπεράσουν την ντροπή ή τον φόβο που τώρα τους συγκρατεί. Εξάλλου, το διδάσκει και η Ιστορία: στη Γερμανία της Βαϊμάρης, τα Τάγματα Εφόδου του Ρεμ δεν ήλθαν μόνα τους, επειδή τα γέννησε η κρίση· ήλθαν παρέα με τις στρατιωτικοποιημένες μονάδες των κομμουνιστών. Τα δε Τάγματα Ασφαλείας στην Αργολίδα οι κάτοικοι τα υποδέχονταν με ζητωκραυγές, μετά το κύμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσε ο ΕΛΑΣ το καλοκαίρι του 1943.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση αδρανήσει μπροστά στην ευκαιρία που της προσφέρεται τώρα από τη Χρυσή Αυγή, τότε κατρακυλάει στον δρόμο που χάραξε ο Πάκης, τον Δεκέμβριο του 2008. Γι’ αυτό, άλλωστε, τον χειροκροτούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλά φοβάμαι ότι ο ίδιος δεν το αντελήφθη. Εκτός, βέβαια, αν ως Καλαματιανός διανοούμενος που βλέπει βαθιά στο μέλλον (το δικό του μέλλον), προετοιμάζεται για να γίνει κάποτε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, όχι στο κοντινό μέλλον· μιλούμε για μετά από τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά χρόνια, όταν ο Μανώλης Γλέζος θα έχει αρχίσει να κουράζεται...


Και οι αντιδράσεις...


Είναι αμέτρητες οι φορές κ. Κασιμάτη που η αστυνομία έπνιξε στο χημικό (να μη μιλήσουμε για αίμα) πολίτες που συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν. Και άλλες τόσες οι φορές που 'παρουσία της απαθούς Αστυνομίας', μάγκες της ΧΑ ξυλοκόπησαν και ασέλγυσαν αδιακρίτως σε μετανάστες, χωρίς καν να γνωρίζουν αν είναι νόμιμοι ή όχι.
Και αφού σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η εφαρμογή του νόμου, πώς και δεν αναφερθήκατε ποτέ στη προαναφερόμενη χρήση απαγορευμένων και παράνομων χημικών από την πλευρά της αστυνομίας, που αποτελεί και τον κατεξοχήν φορέα εφαρμογής σε πρώτο βαθμό της περιβόητης για εσάς έννομης τάξης?
Έχετε αναρρωτηθεί πόσους νόμους έχει καταπατήσει ο όμιλος, εξαιτίας του οποίου ασκείτε σήμερα το επάγγελμα του δημοσιογράφου?
Αγνοείτε τελός συνειδητά το γεγονός ότι πρόκειται για εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλιου που βιαιοπραγούν δημόσια και είναι και υπερήφανοι για αυτό, πράγμα που ποτέ δεν έχει συμβεί από την οποιαδήποτε αριστερά.
Δε θα μπω στο φιλοσοφικό κομμάτι του ζητήματος - δεν έχει καν νόημα. Πολύ φοβάμαι ότι δεν κρατάτε πλέον ούτε τα προσχήματα.
Σχολίασε ο/η observer

Είναι κρίμα που καταντήσατε έτσι την Καθημερινή.
Είμαι 28 χρονών και την είχα επιλέξει από μαθητής γιατί είχα απογοητευτεί από τις εφημερίδες που ερχόταν σπίτι. Δυστυχώς, τόσο προεκλογικά όσο και μεταμνημονιακά αρθρογραφείτε παντελώς στρατευμένα με μία ιδεολογία που έχει πτωχεύσει παγκοσμίως.
Παντού εκτός από το 1%.

Σε χαιρετώ Καθημερινή. Κρίμα.
Σχολίασε ο/η funkygeo

Αγαπητέ Στέφανε, ως παλιά σου συνάδελφος στην Ελευθεροτυπία, δεν μπορώ παρά να νιώσω μεγάλη θλίψη για την τωρινή σου κατάντια, επειδή κάποτε είχες ένα επίπεδο. Ο παρών λίβελλος ωστόσο, θα χρησιμεύσει στον ιστορικό του μέλλοντος ο οποίος θα διερευνήσει τον άθλιο ρόλο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ την εποχή του μνημονίου. Εύχομαι το κείμενό σου να μνημονεύεται εις τους αιώνας των αιώνων πλάι στα άλλα, ιστορικά δημοσιεύματα της Καθημερινής που κατακεραύνωναν τους «κομμουνιστοσυμμορίτες», ενώ παράλληλα διακήρυτταν την πίστη και την αφοσίωση στους ναζί κατακτητές και τα τάγματα ασφαλείας.
Κι επειδή όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, μην εκπλαγείς όταν, την ημέρα που οι νταβραντισμένοι γορίλες της Χρυσής Αυγής πλακώσουν κι εσένα στο ξύλο γιατί έτσι τους καρφώθηκε, τους ακούσεις να σου λένε «ευχαριστώ ηλίθιε».
Σχολίασε ο/η Κορίνα Βασιλοπούλου

Με την Αριστερά είναι το πρόβλημά σας, πασιφανές. Τη Χρυσή Αυγή το σύστημα τη θέλει ως μοχλό για να στραφεί εναντίον της Αριστεράς. Κι απ' την εποχή των "σοβιέτ με αστακομακαρονάδα" κύριε Κασιμάτη να ξαναπεράσουμε στην εποχή του "αν δεν έχετε ψωμί φάτε παντεσπάνι".
Σχολίασε ο/η γιώργος

Συγχαρητήρια για το υπέροχο άρθρο!

Προχθές έπινα τσάι με μία γνωστή μου που πρόσκειται στην αριστερά (ναι, έχουμε πολλούς τέτοιους και στο Παλαιό Ψυχικό, δράμα!) και συζητούσαμε για το προσφιλές θέμα των ημερών, την σύγκριση μεταξύ της βίας αριστερών και ακροδεξιών. Η κυρία αυτή μου έλεγε ότι η βία των αριστερών (όσο άδικη και αδικαιολόγητη και αν είναι) συνήθως αντιπροσωπεύει μια διαμαρτυρία του αδυνάτου έναντι του ισχυρού, ενώ η ακροδεξιά βία στοχεύει ανυπεράσπιστους ανθρώπους (quelle banalité!). Προσέθεσε ότι είναι άδικο να αποδίδουμε την βία των αντιεξουσιαστών σε μία γενικευμένη “αριστερά”, την στιγμή που είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πού χρεώνουμε την βία των ακροδεξιών. Τέλος, με έψεξε διότι είχα ανάψει ρεσώ για να θρηνήσω καταστροφές κτιρίων, ενώ αδιαφορώ για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε ανθρώπους.

Προφανώς, η εν λόγω κυρία αυτή έχει πέσει θύμα της προπαγάνδας των “θολοκουλτουριάρηδων” (για να χρησιμοποιήσω μία έκφραση της νεολαίας). Απάντησα ότι, είτε το θέλει είτε όχι, η βία της X.A. επιλύει κάποιο πρόβλημα και κρατά την Πολιτεία σε εγρήγορση! Τόνισα ότι ο νόμος είναι νόμος: όπως πρέπει να εφαρμόζεται για μαχαιρώματα, έτσι πρέπει να εφαρμόζεται και για εκδηλώσεις οικολογικού χαρακτήρα! Είπα ότι αν δεν υπήρχε η “παλαβή αριστερά”, η X.A. δεν θα ενισχυόταν (κατ' αναλογίαν με το παράδειγμά σας για τα παιδιά των Ταγμάτων Ασφαλείας). Τέλος, είπα (με μία μικρή δόση υπερβολής) ότι κατ' εμέ η αισθητική ενός ιστορικού κτιρίου αξίζει περισσότερα από τη ζωή ενός λαθροεισβολέα. Εκείνη τότε άλλαξε θέμα και άρχισε να μιλά για καλλυντικά.

Για το θέμα του επεισοδίου με τον κ. Κασιδιάρη έχετε απόλυτο δίκιο. Έβλεπα την εκπομπή σε κομμωτήριο του Κολωνακίου, και όταν συνέβη το επίμαχο περιστατικό οι παρευρισκόμενοι πάγωσαν (λόγω αστικής ευπρέπειας). Εμένα όμως μου ξέφυγε ένα πνιχτό “χι χι” και τότε οι πάντες ξέσπασαν σε γέλια! Ναι λοιπόν, πολύ το χάρηκα που ο κ. Κασιδιάρης κατέβρεξε την Δούρου και χαστούκισε την Κανέλλη! Σίγουρα χρειαζόταν κάποιου είδους “ψυχρολουσία” η φλύαρη “πασιονάρια” του ΣΥΡΙΖΑ, πόσω μάλλον η αναιδής κομμουνίστρια (mon dieu!) της Εκάλης.

Κλείνω με μία σκέψη μου για την Χρυσή Αυγή. Στον “Θίασο” του Θ. Αγγελόπουλου υπάρχει μία συμβολική σκηνή όπου τα παλικάρια της ομάδας “Χ”, αφού έχουν ταπεινώσει μία παρέα συμμοριτών σε ένα κέντρο διασκέδασης το 1946, προχωρούν σε έναν δρόμο τραγουδώντας πατριωτικά άσματα. Το τέλος του δρόμου βρίσκει την παρέα στο 1952, σε μία προεκλογική συγκέντρωση του στρατάρχου Παπάγου, τον οποίον και χειροκροτούν έντονα. Δεν θα ήταν πολύ όμορφο και ποιητικό να επαναληφθεί η ιστορία, δηλαδή η δυναμική Χ.Α. (αφού επιτελέσει τον σκοπό της) να εξευγενισθεί και να απορροφηθεί από μία μεγάλη αστική Δεξιά παράταξη;
Σχολίασε ο/η Μαντάμ Σουσού

καλά (λέμε τωρα) ολα αυτα, αλλα με τη βια αρθων σαν το δικό σας ποιος ασχολείται; οι αράδες σας ασκουν τοση βια στο επίπεδο της αισθητικής, της λογικής, της φιλαλήθειας και της συνολικής σκέψης εν γένει, που μπροστά της τα μαχαίρια της χρυσής αυγής είναι μάλλον προτιμητέα. ελπίζω να πληρώνεστε καλά γιατί αν τα γράφετε απο μόνος σας, απο βίτσιο ή μεράκι δηλαδή, η περιπτωσή σας είναι ανίατη.
Σχολίασε ο/η lina

Είναι προφανές πως αν συνεχίσει το πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα να εξισώνει την βία της αριστεράς με την βία της ακροδεξιάς (λες και είναι το ίδιο η απεργία με το μαχαίρωμα) θα βρει μπροστά του και θα λουστεί την όποια εξέλιξη. Να θυμήσουμε πως όταν στον μεσοπόλεμο οι κυβερνήσεις έθρεφαν τον φασισμό (όπως και τώρα στην Ελλάδα) λογάριασαν λίγο χωρίς τον ξενοδόχο με αποτελεσμα από την πολύ τροφή ο φασισμός να μεγαλώσει πάρα πολύ. Τι να περιμένει όμως κανείς από εφημερίδες όπως η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπου 70 χρόνια πριν εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους προς τον Φύρερ.
Σχολίασε ο/η Σταθης Λ.

πραγματικά ντροπή σας κύριε Κασιμάτη,
που έχετε και τιμημένο όνομα στο χώρο του ρεμπέτικου...

Αλλα σας ξέρουμε πια στην "εφημερίδα" σας. Εξυμνούσατε τον Hitler, μετά τους ταγματασφαλίτες, την χούντα, και τώρα ισοπεδώνετε τον κοινωνικό αγώνα στην κτηνωδία τις ΧΑ.
Οι τράπεζες και το κεφαλαιο σας ευγνωμονούν...

Ποτε μια κατάληψη είχε σκοπό την εξόντωση φουκαράδων? Από που και ως που είναι νόμιμο το χρυσωρυχείο τις Χαλκιδικής άμα ποτε δεν συμφώνησαν οι κάτοικοι τις περιοχής? Όσο νόμιμο ήταν και το σχέδιο μετατροπής τις Κερατέας σε χωματερή???
Δεν ντρέπεστε λέω γω...
Τα βάζετε με τον μισό τουλάχιστον πληθυσμό της χώρας, και με τα παιδιά της,
και όλα αυτά γιατί? για να εξυπηρετείτε ακόμα τα συμφέροντα που σας καλοπληρώνουν?
Σχολίασε ο/η P

Απλά εμετικό άρθρο...εύγε...και έχω φαέι και τραχανά....
Σχολίασε ο/η Κριεζίας Βασίλης

Η ιδεολογική στήριξη του γιατί όταν πιάνουμε έναν που φτιάχνει βόμβες και δηλώνει αντάρτης πόλεων τον πάμε αλυσοδεμένο σε ένα τηλεοπτικό σίριαλ που κρατάει 15 μέρες, ενώ όταν πιάνουμε έναν ίδιο με 60 βόμβες που δηλώνει ακριιδεξιός, τον αφήνουμε ελεύθερο (αλήθεια, ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει αυτή την είδηση;)
Επίσης, ο λόγος για τον οποίο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα βοηθά όσο μπορεί τη Χρυσή Αυγή να ανέβει. Καλό θα ήταν να ξέρουν όμως ότι με κάποια πράγματα δεν παίζουμε, γιατί το φίδι που βγαίνει από το αυγό δαγκώνει ακόμη και το χέρι που το χει ταίσει!
Σχολίασε ο/η Δέσποινα K.

Αστοιχείωτε δημοσιογραφίσκε όταν τα παιδιά που τόσο στοργικά ανέθρεψες με την πένα σου, λιώσουν κάτω από τις αρβύλες τους τα μυαλά σου και σε βάλουν να τα φας, σε κάποια ανεγκέφαλη όπως πάντα έξαρση βίας απλώς γιατί μπορούν, δεν θα βρεθεί κανείς από εμάς εκεί γύρω να πει πως κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής,σεξουαλικής προτίμησης ή δημοσιογραφικού ήθους (το γνωρίζεις;) έχει δικαίωμα στην επιλογή και την ύπαρξη.
Θα είσαι μια παράπλευρη απώλεια του συστήματος που τόσο συνετά έχεις υπηρετήσει. Καλή τύχη με το καρκίνωμα του φασισμού μέσα σου. Έξω στην κοινωνία θα τον πολεμήσουμε και τώρα όπως και τότε, όπως πάντα.

Λυπάμαι για την Καθημερινή που θρέφει τους ανιστόρητους και τα γιουσουφάκια μερικών φουσκωτών βλαμμένων.

Τίνα Κ.

Κι εμείς θα μπορούσαμε να της πούμε ένα ευχαριστώ, κύριε Κασιμάτη, επειδή ξεβράκωσε εσάς και τους ομοίους σας. Ωστόσο δεν ήταν ανάγκη να σας δούμε ξεβράκωτο για να μάθουμε ποιος είστε...
Σχολίασε ο/η Laetitia

Δεν μπορώ να προβλέψω την εξέλιξη των γεγονότων, ούτε την ακριβή φύση της νέας εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης που ήδη έχει ξεκινήσει (και που τέτοια άρθρα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποδαυλίσουν). Σε 10-15 χρόνια από τώρα όμως, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει. Το κακό θα έχει κάνει τον κύκλο του, αφήνοντας όποια και όσα θύματα και συντρίμμια πίσω του. Ελπίζω να έχει τελειώσει δηλαδή. Κι ελπίζω αυτή τη φορά να μην έχουμε πάλι ολόκληρες γενιές στοιχειωμένων από εξορίες, βασανιστήρια, εκτελέσεις και λοιπά ενθύμια ακροδεξιάς βίας.

Όταν (και εφόσον) οι φανεροί φασίστες τιμωρηθούν όπως τους αξίζει για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα που θα έχουν κάνει μέχρι να ηττηθούν, το βλέμμα της κοινωνίας θα πέσει αναπόφευκτα στους κρυφούς φασίστες. Αυτούς που μπορεί να μη σκότωσαν και να μη βασάνισαν, αλλά στήριξαν. Εμμέσως πλην σαφώς. Προλειαίνοντας το έδαφος στην κρίσιμη στιγμή. Κάνοντας τα στραβά μάτια εκεί που τους υπεδείκνυαν οι εργοδότες τους. Εξισώνοντας τη νόμιμη αξιωματική αντιπολίτευση με συμμορίες παρακρατικών δολοφόνων που σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία (με άθικτα μάρμαρα) θα είχαν κηρυχτεί παράνομοι και θα είχαν καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Εφησυχάζοντας τον κόσμο ότι όλα κυλάνε ομαλά, κι ότι αν κάποιος ουρλιάζει καθώς τον λιντσάρουν στο διπλανό στενό, είναι λυπηρό μεν, απολύτως φυσιολογικό και αναγκαίο δε για να επέλθει τάξις, ασφάλεια και κοινή ησυχία. Ή απλά ευχαριστώντας δημόσια ναζιστές για τη δράση τους. Με οποιαδήποτε αφορμή, δεν παίζει ρόλο.

Αναρωτιέμαι σε 15-20 χρόνια από τώρα, ο ηλικιωμένος πλέον Στέφανος Κασιμάτης (με δεδομένο ότι θα είναι ένας από τους επιβιώσαντες της καταστροφής που τόσο ασμένως προϋπαντίζει) αν θα έχει τα κότσια να κυκλοφορεί στο δρόμο. Αν θα τον αναγνωρίζουν κι αν θα θυμούνται το ταπεινό έργο που προσέφερε στην οικοδόμηση του συλλογικού μας εφιάλτη. Αν θα τον φτύνουν, αν θα τον αγνοούν, αν θα ντρέπονται που μένει στην πολυκατοικία τους.

Τα γραπτά μένουν, κι εύχομαι ήδη κάποιοι σχολαστικοί μελετητές να τα αποθηκεύουν και να τα ταξινομούν για μελλοντική ανάγνωση.
Σχολίασε ο/η νομοταγής πολίτης

Το άρθρο σας είναι άκρως προσβλητικό προς όλους τους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για να εδραιωθεί η δημοκρατία στη χώρα μας. Πραγματικά ντροπή σας...
Σχολίασε ο/η Κώστας

Εταιρεία που υφίσταται νομίμως θα βγάζει το χρυσό στη Χαλκιδική; Εξαρτάται από το τι εννοείτε με το "νομίμως".
Δεν τα ξέρετε καλά κύριε Κασιμάτη. Στις 9-12-2003 ιδρύθηκε η Ελληνικός Χρυσός με μόνο μέτοχο (99,99%) τον γνωστό κο Κούτρα. Στις 12-12-2003 (σε τρεις μέρες) ο κος Πάχτας της παρεχώρησε για 11 εκατομμύρια μια περιουσία που χρειάστηκαν εκατοντάδες σελίδες για να περιγραφεί. ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ! Χειρότερα και από μπανανία. Ο ίδιος που κανόνισε και τα άλλα με το Πόρτο Καρράς λίγο μετά, με νόμους με πλαστές υπογραφές βουλευτών. "Νομίμως" όλα.
Από τότε η ιστορία είναι μια συνεχής σειρά σκανδάλων. Που όλα γίνονται "νομίμως". Χωρίς να βάλουν φράγκο, τα 11 εκατομμύρια ξέρετε πόσο τα πουλάνε σήμερα; Πάνω από 2 δις. Έτσι γίνονται "νομίμως" οι δουλειές στην μπανανία, συγγνώμη, Ελλάδα ήθελα να πω.
Αυτό που ονομάζετε "επένδυση", θα φέρει 1000 θέσεις εργασίας. Έχετε σκεφτεί πόσες θέσεις εργασίας θα καταστρέψει; Αν σας πω δεκαπλάσιες τουλάχιστον, τι θα πείτε;
Δυστυχώς στη χώρα μας οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Θα το πω πάντως, ότι η ιστορία αυτή είναι εθνική προδοσία και ξεπούλημα.
Εδώ τουλάχιστον έχει δίκιο ο Σύριζα (δεν τον ψηφίζω).
Σχολίασε ο/η Γρηγόρης

Το καρκινωμα "κυριε" Κασιματη ειστε εσεις και οι ομοιοι σας. Ολα εσεις τα παρασιτα που ρουφατε την ζωη του ελληνικου λαου. Θα πιασεις εσυ στο στομα σου τους αριστερους αγωνιστες και θα τους βαλεις στο ιδιο καζανι με τους δωσιλογους προδοτες που συνεργαστηκαν και συνεργαζονται με καθε ειδους κατακτητες; Ξερεις πολυ καλα οτι η ΧΑ ειναι το ακροδεξιο χερι του συστηματος σε αντιθεση με την αριστερα που σας χαλαει τη μανεστρα. Δεν θελω να γραψω κατι πολυ χοντρο γιατι αυτο θα με εξομοιωσει μαζι σου και επουδενι δεν ειμαι δεξιουρα και παρασιτο. Παλευω στο δρομο για τη ζωη των συνανθρωπων μου και δεν καθομαι στην ακριβη καρεκλα του γραφειου μου να κανω και καλα κριτικη ενω στην πραγματικοτητα παπαγαλιζω αυτα που μου λενε τα αφεντικα μου αρα "κυριε" Κασιματη δεν ειμαστε το ιδιο. Η ακροδεξια παιζει το παιχνιδι των αφεντικων, η αριστερα παλευει για το λαο!!!
Σχολίασε ο/η ΑΚΡΙΒΗ

Κασιμάτη,Δεν απαντάς έτσι στον αναδυόμενο φασισμό, τον πριμοδοτείς. Τα έχει εξηγήσει εξαιρετικά ο Αντόρνο στα Μικρά Ηθικά του αλλά κι ο Τόμας Μαν (πανάθεμά σε) θυμίζοντας το είδος του ανθρώπου που καταγγέλει την φρίκη της εικόνας ενώ αδιαφορεί για την φρίκη της πραγματικότητας ... Αλλά όταν στηρίζεις τον φασισμό παντοιοτρόπως με τα μέτρα που παίρνουν (και κυριολεκτικά μας παίρνουν τα μέτρα) έχεις ανάγκη να νομίζεις ότι "έτσι" απαντάς..
Βγάλε τη μάσκα μωρέ! Καλύτερα ένας έντιμος δεξιός που λέει τι είναι παρά εσύ. Καλύτερα ένας αριστερός που φτύνει με λάθος τρόπο ένα απάνθρωπο σύστημα (το φτύνει όμως) παρά εσύ. Γενικά καλύτερα η καφρίλα παρά η καμαρίλα.
Σχολίασε ο/η spyros031

Η κατά Κασιμάτη λογική:

- οι "ακρο-αριστεροί" βιοπραγούν σπάζοντας μάρμαρα
- οι ναζιστές βιοπραγούν σπάζοντας κεφάλια μεταναστών
- κουκουέδες, συριζαίοι και χρυσαυγίτες βλάπτουν τη δημοκρατία εξίσου (sic)

Συμπέρασμα:

- στην Κασιμάτειο θεωρία, τα κεφάλια των μεταναστών αξίζουν όσο τα μάρμαρα

Εύγε, εξαιρετική ανάλυση και μνημείο λογικής. Καλοφάγωτα, κε Κασιμάτη...
Σχολίασε ο/η Νίκος

Στις παρέες μας, όπου μιλάμε ελεύθερα....ΕΛΕΥΘΕΡΑ....δεν μας αφορά όυτε ο Κασσιδιάρης ούτε ή Κανέλλη...Μας αφορά που διχάζετε τόσο ξεδιάντροπα του Έλληνες σε Αριστερούς και Δεξιούς με ορολογία εμφυλίου...σε δημόσιους και ιδιώτικούς...σε "σωτήρες" και "προδότες"...διάιρει και βασίλευε...ντοπή σας κύριε Δημοσιογράφε...προφανός ο μισθός σας (δεν με νοιάζει από που) σας ικανοποιεί - ακόμα...αλλά όταν, και ο καιρός είναι κοντά, θα νοιώσετε τη ΒΙΑ που προκαλείτε με τα κείμενά σας (μιλάω για την πραγματική - όχι απαραίτητα σωματική βία), τότε θα είναι αργά...και πάλι ντροπή σας...
Υ.Γ...Μην μπείτε στον κόπο να με κατατάξετε σε οποιαδήποτε ομάδα εξυπηρέτησης συμφερόντων, ή πολιτικών σκοπιμοτήτων...θα σας ήταν εύκολο...
Σχολίασε ο/η Φιλιππαίος Ιωάννης

Συγχαρητήρια για τη συνέπεια και τη συνέχεια της εφημερίδας σας. Το 1942 ήσασταν ναζιστική εφημερίδα. 70 χρόνια μετά, το 2012 είσαστε νεοναζιστική εφημερίδα.
Λίγες εφημερίδες έχουν τέτοιο ήθος, συνέχεια και συνέπεια. Δεν έχετε αλλάξει καθόλου. Ίδια γραμμή, ίδια επιχειρήματα, ίδια αφεντικά.
Σχολίασε ο/η ιστορικός

Εκτός από αφελής ο συντάκτης είναι και καταφανώς ανιστόρητος. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η Χ.Α. δεν είναι καν κόμμα, αλλά εγκληματική συμμορία αποτελούμενη από άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Προφανώς δεν είναι δημοσιογράφος ο κύριος, αλλιώς δεν δικαιολογείται η βλακώδης άγνοια του για τα θέματα που θίγει.
Η σύγκριση αριστεράς-ακροδεξιάς είναι επιπέδου λοβοτομημένου. Αλλά ο κύριος αυτός, γράφει στο γραφειάκι του την αποψούλα του γιατί κάποιοι "βίαιοι, παράνομοι αριστεροί" έδωσαν το αριστερό αιματάκι τους για να έχει ο κυριούλης δημοκρατία....
Σχολίασε ο/η Μιχάλης Πυλαρινός

Θα ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου προς το πρόσωπο σας , μιας και στα 36 μου ανοίξατε τα μάτια !!!! Δηλαδή το ότι η βία έχει “απόχροση”….δεν ήξερα ότι η βία της αριστεράς είναι διαφορετική από την βία της δεξιάς… δηλαδή έχουμε τώρα την ευκαιρία να “λύσουμε” τα προβλήματα μας , με την νομιμοποίηση της βίας και σαν εργαλείο αυτής μια παρακρατική στρατικοποιημένη οργάνωση … με μια οργάνωση που έχει το θράσος να οικειοποιείται την Ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά, σαν μανδύα που πιστεύει ότι την προστατεύει…. Μια οργάνωση που ασπάζεται τον Εθνικοσοσιαλισμό (Nazi - Nationalsozialismus) και στο πρόσφατο παρελθόν αιματοκύλησε όλο τον κόσμο … Εχουμε την ανάγκη να βελτιωσουμε την χώρα μας , έχουμε ανάγκη να σταθούμε στα πόδια μας, έχουμε ανάγκη να καθαρίσουμε από όλους αυτούς που διχάζουν το λαό μας….Δεν έχει βρεθεί κανένας να ενώσει τον Ελληνα…μονο να τον χωρίζει, μιας και αυτό βολεύει εσάς και τους ομοίους σας!!! Ντροπή σας και αίσχος για αυτό το άρθρο…. Προσβάλλεται εμένα και όσους είναι Έλληνες, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη….. Έχουμε ανάγκη από πάρα πολλά πράγματα αλλά η βία δεν είναι ένα από αυτά…. «Και οι Θεοί ακόμα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον της ανάγκης.» Πλάτωνας . Η μήπως ο κύριος αυτός δεν ήξερε τι έλεγε…. Προς εσάς και τους ομοίους σας
Εκάς οι βέβηλοι
Σχολίασε ο/η Νικος

Αισχρότατο, ανιστόριτο και ασαφές άρθρο. Άρθρο που δεν βάζει δίπλα δίπλα την αριστερά και τη δεξιά και τις συγκρίνει, όπως προσπαθεί να πείσει ότι κάνει.

Η Χ.Α. δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται κατ' αυτό τον τρόπο κύριε Κασιμάτη.
Ούτε η λογική του "η παρανομία του διπλανού, κάνει τη δική μου παρανομία, νόμιμη!" μπορούν να συνεχίσουν να θρέφονται μέσα σε αυτή την κοινωνία.
Ούτε ανήκουν στην αριστερά κάποια απ' τα εγκλήματα του παρελθόντος που αναφέρετε.
Ούτε και ισχύει το οτι μείναν ατιμώριτα αυτά τα εγκλήματα, επειδά κάποιοι χάιδευαν την αριστερά, όπως υποννοείτε. Όλη η κοινωνία το γνωρίζει, οτι όλα αυτά εξυπηρετούσαν το παιχνίδι της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, της εικόνας οτι η "αριστερά" εγκληματεί. Αν ΗΘΕΛΑΝ να τα σταματήσουν θα το έκαναν εν ΜΙΑ νυκτί. Γνωστοί-άγνωστοι ΔΕΝ υπάρχουν.

Ένα και μόνο θετικό βλέπω εγώ σε αυτή την κατάντια που φτάσαμε και στη σιχαμένη δημοσιογραφία που υπηρετείτε. Ότι δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί πλέον από τον εαυτό του. Η εποχή της "δημοκρατίας" έχει πια καταρρεύσει. Εμπρός για τη εποχή του ωμού φασισμού! Επιτέλους ήρθε η ώρα να αισθανθείτε και εσείς ελεύθεροι!


Αν διαβάσετε λίγη ιστορία μπορείτε να βρείτε πολλά στοιχεία για το τί θα επακολουθήσει. Προφανώς δεν τα εμπεδόσαμε και θέλουμε επανάληψη...
Σχολίασε ο/η Ι.Χ.

Διαβάζοντας το άρθρο σας κι εγώ δεν μπορώ να πω, συγκινήθηκα που κάνετε τόσο καλή παρεα με τη χρυση αυγη. Ευχομαι να σας βρει μια χρυση αυγη μονιασμενους να συζητατε για λογοτεχνικα θεματα. Αν δε σας πειραζει, τα θεματα νομιμοτητας θα ηθελα να τα διαχειριζομαστε με πιο δημοκρατικους τροπους, δε θελω να υποχρεωνω γυμνασμενους ανθρωπους να τρεχουν για μενα, εχω την ευθυνη της φυσικης μου καταστασης...απο κει και περα, το αισχος δικο σας και της εφημεριδας που το δημοσιευει, αναρτα, η ο,τι αλλο το κανει - ελπιζω να εχει δωρο καμια 10 σιντι οταν την ξαναγορασω, γιατι ειμαι φτωχια και δεν εχω τζακι να την αξιοποιησω αν τυχει και ξαναδιαβασω καμια τετοια επιτυχια - κριμα, γιατι καποτε διαβαζα σοβαροτατα αρθρα στην καθημερινη.
Σχολίασε ο/η fenymore

Είσαστε ωραίοι όλοι εσείς που εξισώνετε τα πάντα. Ολοι οι κοινωνικοί αγώνες της αριστεράς και οι κατακτήσεις της μέσα στο χρόνο, στα σκουπίδια λοιπόν.
Τις κατακτήσεις όμως από αυτούς τους κοινωνικούς αγώνες, στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία κλπ, απολαμβάνετε ΚΙ ΕΣΕΙΣ μέχρι σήμερα.
Ολοι οι αριστεροί λοιπόν, ένα και το αυτό με τους μαχαιροβγάλτες της χρυσής αυγής.
Θα πρεπε να υπήρχε η δυνατότητα να εγκαταλείπαμε μαζικά όλοι εμείς αυτη την τελειωμένη χώρα και να σας αφήναμε μόνους -όλους εσάς που επιχαίρετε αυτό το άρθρο -μνημείο μίσους- με τους χρυσαυγίτες. Εκεί να βλέπαμε γλέντια.
Σχολίασε ο/η Γιώργος

Σε όλες τις σοβαρές εφημερίδες του κόσμου, στις στήλες της εφημερίδας με τον τίτλο "Διάλογος-Απόψεις" γράφουν τις απόψεις τους πολιτικοί, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, ακαδημαικοί, καλλιτέχνες....αλλά όχι δημοσιογράφοι. Στην Σουηδία, όπου κατοικώ, για να έχει κανεις άποψη προυποθέτει ενημέρωση. Αυτό σημαίνει πως τα αρχεία του ΥΠΟΙΚ είναι ανοιχτά, πως η Βουλή έχει ελεύθερη ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα της και σε ΟΛΕΣ τισ συναντήσεις της και πως τα δελτία ειδήσεων διαρκούν μόνο 10 λεπτά και παρουσιάζουν τα γεγονότα χωρίς τον άθλιο σχολιασμό των 10αδων παρουσιαστών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεν έχω καταλάβει κύριε, εσείς τι ακριβώς είστε; Δημοσιογράφος η πολιτικός; Η Δημοκρατία κινδυνεύει από εσάς κε Κασσιμάτη και τους ομοίους σας, και η ΧΑ είναι δικό σας προιόν όσο και να προσπαθείτε να το αποτινάξετε από πάνω σας!
Σχολίασε ο/η Δημήτρης

Δεν θα σας παραπέμψω στο Σύνταγμα της Ελλάδος, όπου κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην απεργία (Άρθρο 23, παρ. 2), ούτε στη Διεθνή Αμνηστία που εστιάζει στην αστυνομική βία και όχι στο σπάσιμο των μαρμάρων (ανακοίνωση 3-7-2012), ούτε στο πρόσφατο άρθρο του Guardian (4-9-2012) για την αγαπημένη σας Χρυσή Αυγή (http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/sep/04/greece-golden-dawn-n...), ούτε καν στη λογική πλάνη της "Ψευδούς Αναλογίας" που περιγράφει ο Αριστοτέλης, και που χρησιμοποιείτε ως βασικό παραγωγικό κανόνα συμπερασμάτων. Γιατί εσείς, κύριε Κασιμάτη μου, χάνεστε στην "Καθημερινή". Στο "Πρώτο Θέμα" έπρεπε να γράφετε. Άντε με το καλό και αρχισυντάκτης στον Völkischer Beobachter, όταν ο Παπαχελάς θα έχει αρχίσει να κουράζεται...
Σχολίασε ο/η Διογενης ο σκύλος

Το "άρθρο" σας φέρνει αναγούλα. Και δεν υπερβάλλω, ανακατεύομαι. Τέτοια ισοπέδοση, τέτοια εμπάθεια; Βλέπετε μπρος στα μάτια σας να ξεπηδούν πολιτοφυλακές και τάγματα εφόδου και το μόνο που σας νοιάζει είναι να βρείτε ευκαιρία να τα βάλετε με πολιτικούς χώρους που τουλάχιστον τον φασισμό τον πολέμησαν. Κάποιοι μάλιστα στην κυριολεξία- κι ας χλευάζετε τον Γλέζο. Εσείς τώρα, που (όπως όλοι μας) είστε στη θέση του, που έχετε απέναντί σας τους φασίστες (εκτός αν δεν θεωρείτε τη Χ.Α. φασιστική οργάνωση) τι κάνετε; Ποιά γενναία πράξη που αποδεικνύει την πίστη σας στη δημοκρατία και την ελευθερία; Τι επιλέγετε να κάνετε σε αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία κύριε αρθογράφε; Επιλέγετε το ρόλο του (όχι και τόσο) "κρυφού φασίστα", αυτού που σύμφωνα με τα λεγόμενά σας " μπορεί να μη σκότωσ[ε] και να μη βασάνισ[ε], αλλά στήριξ[ε]. Εμμέσως πλην σαφώς. Προλειαίνοντας το έδαφος στην κρίσιμη στιγμή. Κάνοντας τα στραβά μάτια εκεί που του υπεδείκνυαν οι εργοδότες του."
Σχολίασε ο/η Κ.Π.

Ξύσε έναν φιλελεύθερο και θα δεις να αποκαλύπτεται ένας φιλοναζιστής από κάτω. Η "έγκριτη" εφημερίδα πιστή στην ιστορική της παράδοση την εποχή της γερμανικής κατοχής εξυμνύει ξανά ανοιχτά τον ναζισμό και τους απογόνους - καρικατούρα της Χρυσής Αυγής. Στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την θεωρία των "δύο άκρων" ο μεσαίος χώρος συνθλιβόμενος από την κρίση πολώνεται.
Φτάνει η στιγμή που θα αποφασίσει ο κάθε ένας με ποιον θα πάει: με τον λαό που αγωνίζεται απεγνωσμένα ή με τους ναζιστές που στηρίζουν την πολιτική του μνημονίου βοηθώντας την ιδιωτικοποίηση-χάρισμα της μόνης δημόσιας τράπεζας που συνεχίζει να έχει ρευστό.
Ο κύριος Κασιμάτης συντάχτηκε με τους τραπεζοτσολιάδες της συμμορίας των μαχαιροβγαλτών.
Σχολίασε ο/η Γιώργος 


Διαβάστε ακόμη:

Το εξοργιστικό δημοσίευμα της Καθημερινής και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ


Αποκαλύπτουμε τα ακροαριστερά τάγματα εφόδου που ανακάλυψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)