to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 26.04.2012

left.gr

Κοινωνία

Καταρρέει ο νόμος Διαμαντοπούλου

Μεγάλη νίκη για το φοιτητικό κίνημα, καθώς επισήμως -με υπογραφή Μπαμπινιώτη- τίθεται εκτός εφαρμογής ο ν.4900/11 για τα πανεπιστήμια.


Σήμερα το πρωί ο υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και διά βίου Μάθησης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, υπέγραψε τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη κοσμητόρων και προέδρων τμημάτων σχολών, σύμφωνα με το παλιό σύστημα, που προβλέπει τη συμμετοχή φοιτητών. Το γεγονός αυτό αποτελεί την πρώτη πράξη τέλους για τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που σκοπό είχαν τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου και τη δημιουργία ευέλικτων αναλώσιμων εργαζομένων.

Οι αλλαγές της Διαμαντοπούλου

Ο ν.4900/11 ψηφίστηκε, εν κρυπτώ τέλη Αυγούστου, με ευρεία συναίνεση και πανηγυρικές τυμπανοκρουσίες των κομμάτων του μνημονίου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ)  και αναιρεί με συνοπτικές διαδικασίες το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θέτοντας άμεσα ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση και τη φοίτηση. Παράλληλα, η εφαρμογή του θα σήμανε το τέλος τόσο του αυτοδιοίκητου, με την εισαγωγή εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων, όσο και της συνδιοίκησης, μέσω του αποκλεισμού των φοιτητών. 

Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα

Απέναντι στο νέο νόμο πλαίσιο φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι ύψωσαν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς κινηματικές αντιστάσεις, ώστε να εμποδίσουν στην πράξη τη λειτουργία του νόμου. Πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, περισσότεροι από 300 φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά έδωσαν αγώνα για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων όλης της κοινωνίας σε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μέσα από τις κατειλημμένες σχολές, τις διαδηλώσεις και το μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης, ο φοιτητικός κόσμος έναν χρόνο τώρα δεν σταμάτησε να παλεύει την ακύρωση του νόμου.


Μπαμπινιώτης vs Διαμαντοπούλου


Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Μπαμπινιώτης, κάτω από την πίεση φοιτητών και πανεπιστημιακών, έδειξε την απροθυμία του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, απειλώντας με παραίτηση αν οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ για το 2012 δεν αποδεσμευθούν  από την εκλογή των συμβούλων των διοικητικών συμβουλίων.


left.gr

σχετική αρθρογραφία : Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)