to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:41 | 06.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Κοινωνία

Καμπανάκι κινδύνου για την Υγεία σε όλη την Ευρώπη(+video)

Η υγεία κινδυνεύει δραματικά από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ταυτόχρονη, συγκροτημένη και συντονισμένη πολιτική ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, φορολόγησης των ασθενών και των ασφαλισμένων, κλεισίματος νοσοκομείων και απάλειψης τοπικών υπηρεσιών υγείας χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την κρίση και το χρέος και διαλύει τα εθνικά συστήματα υγείας. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκό Δικτύου στην Υγεία που συστήθηκε στις 12 και 13 Μαϊου στην Ναντέρ στο Παρίσι από μέλη συνδικάτων και συλλογικοτήτων από όλη την Ευρώπη.
Σήμερα  το πρωί τρεις αντιπρόσωποι συλλογικοτήτων που παραβρέθηκαν στην συνδιάσκεψη αυτή, ο Α. Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, ο Δημ. Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και η Νίκη Γιάνναρη, στέλεχος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να μεταφέρουν τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης αυτής αλλά και τους λόγους που σε όλη την Ευρώπη τα δημόσια συστήματα υγείας τελούν υπό κατάρρευση.
Α. Μπένος: Το δικαίωμα στην υγεία απειλείται σε όλη την Ευρώπη
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Α. Μπένος  κοινός τόπος της συνδιάσκεψης ήταν ότι τα δημόσια συστήματα υγείας αποδιαρθρώνονται στο σύνολο της Ευρώπης καθώς έχουν μπει ισχυροί φραγμοί στην φροντίδα των πληθυσμών και ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, των ανασφάλιστων, των μεταναστών, αυτών που δεν έχουν καν την δυνατότητα  πρόσβασης  στο νοσοκομείο.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι ο σκοπός σύστασης του ευρωπαϊκού αυτού Δικτύου είναι "η αλληλοενημέρωση και ο προβληματισμός πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης, ο συντονισμός των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση  των συστημάτων υγείας  αλλά και η διαμόρφωση πολιτικών για την ανάπτυξη ενός καθολικού δημόσιου συστήματος υπηρεσιών υγείας. Ενός δημοσίου συστήματος υγείας, υψηλής επιστημονικής εγκυρότητας όπου ο καθένας πολίτης θα έχει πρόσβαση βάσει των αναγκών του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του." Συγχρόνως πρόσθεσε, συζητήθηκε και η κινηματική απάντηση των λαών της Ευρώπης στην βαρβαρότητα αυτή και ιδιαίτερα ο ρόλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.
Δ. Βαρνάβας:Ο Α. Λοβέρδος είναι ντίλερ των ιδιωτικών συμφερόντων
«Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει μείνει 5 χρόνια πίσω λόγω της επιβολής των μνημονίων. Αυτή είναι η μία οπτική, η άλλη είναι ότι η Ελλάδα είναι πέντε χρόνια μπροστά και δείχνει τον δρόμο των μνημονίων και στις υπόλοιπες χώρες» δήλωσε ο Δ. Βαρνάβας μιλώντας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι στην χώρα μας δεν έχουμε ένα σύστημα υγείας που πρόκειται να καταρρεύσει αλλά που ήδη έχει καταρρεύσει εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού. Ένας ακόμη λόγος για την κατάρρευση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει από την αρχή του χρόνου ούτε ένα ευρώ στα νοσοκομεία ενώ την χαριστική βολή ήρθε να δώσει και το κούρεμα των αποθεματικών τους.
Ο Δ. Βαρνάβας κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι είναι ντίλερ των ιδιωτικών συμφερόντων καθώς, όπως είπε, εφήρμοσε την πολιτική των μνημονίων με θρησκευτική ευλάβεια διαλύοντας ολοσχερώς το σύστημα υγείας.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τόνισε τέλος ότι ενώ σε όλες τις χώρες η αναλογία Δημόσιου και Ιδιωτικού στον χώρο της υγείας είναι 50% 50% στην χώρα μας η Ιδιωτική πρωτοβουλία καταλαμβάνει το 70% των δραστηριοτήτων καθώς οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στήριξαν με όλους τους τρόπους την ιδιωτική πρωτοβουλία υποβαθμίζοντας την Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.
Ν. Γιαννίρη: Στο ΚΙΑ δοκιμάζουμε την δυνατότητα που έχουμε να γίνουμε πολιτικά υποκείμενα
«Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγύης είναι ένα εγχείρημα που απαντά στις ανάγκες των πολιτών για πρωτοβάθμια φροντίδα και ταυτόχρονα δοκιμάζει την έμπρακτη δυνατότητα να γίνουμε πολιτικά υποκείμενα , να αλλάξουμε με άμεσα επιχειρήματα την πραγματικότητα που μας αφορά. Για αυτό είναι ένας χώρος αλληλεγγύης και ανατροπής. Δεν παρεμβαίνουμε μόνο στα νοσοκομεία ζητώντας να αλλάξει η επικρατούσα κατάσταση αλλά αναλαμβάνουμε να πράξουμε για αυτό.» δήλωσε η Νίκη Γιαννίρη εκ μέρους του ΚΙΑ.  Η  κ. Γιαννίρη κατηγόρησε τον τέως υπουργό υγείας ότι  εκτός από την διάλυση του ΕΣΥ έφερε στο προσκήνιο έναν λόγο ρατσιστικό και φασιστικό, αναφερόμενη τόσο στην διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών όσο και στις δηλώσεις του περί υγειονομικής βόμβας που συνιστούν οι μετανάστες. «Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε πολιτική που καταργεί την ουσία του ανθρώπου» σημείωσε τέλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)