to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 29.07.2012

Πολιτική

«Καλλικράτης» για ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Θεσσαλία

Ο … «Καλλικράτης» για ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι «προ των πυλών» και για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, ως «θυσία» για το …Μνημόνιο. Περιφερειακά Πανεπιστήμια, αναμένεται να βάλουν το 2013 «λουκέτο» και άλλα όπως αυτό της Θεσσαλίας, να συγχωνεύσουν Σχολές, με το αιτιολογικό του «εξορθολογισμού του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας», όπως επισημαίνει εξάλλου ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.



Δύσκολα θα «επιβιώσει» και το ΤΕΙ Τρικάλων, αφού αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» δεκάδες ΤΕΙ της χώρας που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία στην έξοδο πτυχιούχων στην αγορά εργασίας και είναι ήδη απαξιωμένα από τους σπουδαστές τους εδώ και χρόνια.

Το …μάζεμα ΤΕΙ στις έδρες τους, θα επιφέρει την μεταφορά Τμημάτων από πόλεις σε άλλες, δίνοντας ένα πλήγμα σε τοπικές οικονομίες που επί χρόνια στηρίχθηκαν σε σκεπτικό οικονομικής ανάπτυξης μέσω αυτών των Σχολών.

Σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 590 τμήματα. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο.

Το μηχανογραφικό δελτίο του 2013, δεν θα μοιάζει καθόλου με αυτό του 2012, αφού μέχρι τότε, θα έχουν γίνει γνωστά τα «λουκέτα» και οι συγχωνεύσεις Σχολών. Αυτοί που θα πληγούν, είναι όσοι έχουν επιλέξει να σπουδάσουν σε Σχολές που βρίσκονται ή θα βρεθούν υπό «λουκέτο» ή σε μεταφορά πόλης λόγω συγχώνευσης.

Βέβαια θα υπάρξει η πρόβλεψη και για τον αριθμό των ήδη φοιτούντων σε υπό κατάργηση Πανεπιστήμια και Σχολές.


Πηγή: trikalanews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)