to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 18.12.2012

Αθλητισμός

Η Ζενίτ στο ναδίρ

Κι όμως η μπάλλα είναι ασπρόμαυρη!



Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος φιλάθλων της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, «Λαντασκρόνα», με μανιφέστο το οποίο εξέδωσε την Δευτέρα 17-12 κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμεί να αγωνίζονται με τα χρώματα της αγαπημένης τους ομάδας έγχρωμοι ή ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές.


Ζητούν μάλιστα από τη διοίκηση της ομάδας να διώξουν τους υπάρχοντες έγχρωμους ποδοσφαιριστές, στους οποίους ανήκει μάλιστα και το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού, ο Βραζιλιάνος Χούλκ.

Στην ανακοίνωση των οπαδών αναφέρεται πως «οι σκουρόχρωμοι ποδοσφαιριστές που επιβάλλονται στη Ζενίτ το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ένα κακό κλίμα στο περιβάλλον της ομάδας», ενώ για τους ομοφυλόφιλους τονίζεται πως «είναι ανάξιοι να κατοικούν στην υπέροχη πόλη μας»!


«Επιθυμούμε την απόκτηση παικτών από γείτονες χώρες, όπως η Λευκορωσία, η Σουηδία, από χώρες της Βαλτικής, με τους οποίους ταιριάζουμε περισσότερο φυλετικά», συμπληρώνουν οι οπαδοί.

 
Ο σύλλογος έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την τοποθέτηση αυτή των «σκληροπυρηνικών» οπαδών της ομάδας, ενώ και ο Ιταλός τεχνικός της ομάδας Λουτσιάνο Σπαλέτι, με δήλωση του στο σάιτ της ομάδας δήλωσε πως «η ανεκτικότητα για μένα σημαίνει πάνω απ’ όλα να μπορεί κανείς να καταλαβαίνει και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Επιπλέον το να είσαι ανεκτικός σημαίνει πως καταπολεμάς κάθε είδους ηλιθιότητα».

Η διοίκηση της Ζενίτ κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχει τονίσει πως οι παίκτες που ενδιαφέρουν το σύλλογο δεν υφίστανται φυλετικό ή ρατσιστικό «έλεγχο», καθώς το μόνο κριτήριο με το οποίο αποκτώνται είναι το εάν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα να εξελιχθεί και να διακριθεί.


Υπενθυμίζεται μάλιστα πως το περασμένο καλοκαίρι ο ρώσικος σύλλογος δαπάνησε την τελευταία μέρα των μεταγραφών 80 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δυο έγχρωμων ποδοσφαιριστών, του Βραζιλιάνου Χούλκ από την Πόρτο και του Βέλγου Άξελ Βίτσελ από την Μπενφίκα. Ο –επίσης έγχρωμος- Γάλλος Γιαν Εμ βιλά μάλιστα, αρνήθηκε την μετακόμιση του στην Αγία Πετρούπολη για λογαριασμό της Ζενίτ, αφού έλαβε πλήθος απειλητικών μηνυμάτων για τη ζωή του!


Στο παρελθόν ο Βραζιλιάνος Βάγκνερ Λόβ, που αγωνίστηκε στη Ρωσία για 7 χρόνια με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είχε δηλώσει σε βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης πως «η Ζενίτ είναι ο πιο ρατσιστικός σύλλογος στη χώρα», ενώ περιστατικά ντροπής είχαν συμβεί εις βάρος του Ρομπέρτο Κάρλος, πρώην παίκτη της Ανζί Μαχατσκαλά, όταν οπαδοί του πέταξαν μπανάνες κατά τη διάρκεια αγώνα, καθιστώντας σαφές το ρατσιστικό μίσος εναντίον του.


Το ζήτημα του ρατσισμού στα γήπεδα της Ρωσίας προβληματίζει έντονα την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αλλά και την κυβέρνηση της χώρας, αφού η Ρωσία έχει αναλάβει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2018. Η ιδέα και μόνο να συμβαίνουν τέτοια ντροπιαστικά περιστατικά σε γήπεδα όπου θα αγωνίζονται Αφρικανοί, Λατινοαμερικανοί και άλλης κατηγορίας «διαφορετικοί» ποδοσφαιριστές έχει κάνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντίτρι Μεντβέντεφ, να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, αυξάνοντας τις ποινές προς οπαδούς που επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά στα γήπεδα.



Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)