to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:58 | 12.12.2012

Διεθνή

Η Βορ. Κορεα εκτόξευσε πύραυλο, ομοβροντία αντιδράσεων

Στην εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος μετέφερε ένα δορυφόρο, προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως η εκτόξευση ήταν επιτυχής και ο πύραυλος μπήκε στην προγραμματισμένη τροχιά. Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 7 το απόγευμα, εν μέσω φόβων της Δύσης ότι «αυτή η κίνηση αποτελεί ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» κατά τη σχετική ρητορεία.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τις δυτικές ακτές της χώρας.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Οκινάουα.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, καθώς αυτή η κίνηση εκλαμβάνεται ως ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Μετά από αίτημα του Τόκιο και της Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης /19.00 ώρα Ελλάδος).

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Καταγράψαμε την εκτόξευση και παρακολουθούμε την κατάσταση. Αργότερα θα εκδώσουμε και την επίσημη ανακοίνωση», δήλωσε ο αξιωματούχος μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου καταδίκασε η Κίνα, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να σέβεται» τις αποφάσεις του ΟΗΕ που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές με βαλλιστικούς πυραύλους, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά προκειμένου η κατάσταση να διατηρηθεί υπό έλεγχο», σημειώνεται σε σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου που εκτιμά ότι «είναι καιρός να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στην κορεατική χερσόνησο».

Και στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της μετά την «απαράδεκτη» δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί την εκτόξευση αυτή παρά τις εκκλήσεις μας να μην προβεί σε δοκιμή. Για τη χώρα μας αυτό είναι απαράδεκτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη Βόρεια Κορέα. Η εκτόξευση αυτή συνιστά σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)