to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 25.10.2012

Πολιτική

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την υπερβολική βία από την αστυνομία κατά διαδηλωτών σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Αθήνα, το Βουκουρέστι

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει με σημερινή της ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Λονδίνο τη "χρήση υπερβολικής βίας" από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται κατά των μέτρων λιτότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απουσία κυρώσεων εναντίον των μελών των δυνάμεων της τάξης που είναι υπεύθυνα για τις καταχρήσεις.


"Τα πρόσωπα που διαδηλώνουν ειρηνικά κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξυλοκοπηθεί, δεχθεί κλωτσιές, έχουν δεχθεί επιθέσεις με δακρυγόνα και έχουν τραυματιστεί από σφαίρες από καουτσούκ, σε ένα πλαίσιο χρήσης υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς, για την οποία δεν γίνεται καμία έρευνα και για την οποία δεν επιβάλλονται κυρώσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνει όχι μόνο "την χρήση υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων" , αλλά επίσης "τις αυθαίρετες συλλήψεις και την παρεμπόδιση της πρόσβασης στην ιατρική βοήθεια".

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ως παράδειγμα το Βουκουρέστι, τη Μαδρίτη ή την Αθήνα, όπου ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του από "βομβίδα κρότου-λάμψης" καθώς κάλυπτε διαδήλωση τον Ιούνιο του 2011.

"Οι κυβερνήσεις οφείλουν να επαναλάβουν και να εξηγήσουν σαφώς ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν άδεια προσφυγής στη βία παρά μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης", σύμφωνα με τον Φώτη Φιλίππου, συντονιστή εκστρατείας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία στη Διεθνής Αμνηστία.

"Οφείλουν να υιοθετήσουν αυστηρούς κανόνες για τη χρήση των όπλων καταστολής ταραχών τα οποία είναι εν δυνάμει θανατηφόρα, όπως το σπρέι πιπεριού, τα δακρυγόνα, οι εκτοξευτήρες νερού και οι σφαίρες από καουτσούκ... Η αστυνομία, η οποία είναι κατά γενική αποδοχή το πιο ορατό χέρι του Κράτους, οφείλει να συνδυάσει την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την διατήρηση της τάξης", πρόσθεσε ο Φώτης Φιλίππου.


Πηγή:  kerdos

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)