to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 04.06.2012

Διεθνή

Χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν ενάντια στο νόμο για τις αμβλώσεις

Χιλιάδες γυναίκες κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα κατά της νομοθεσίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν για την απαγόρευση των αμβλώσεων.


Γυναίκες όλων των ηλικιών ύψωσαν πανό που έγραφαν «σώμα μου, επιλογή μου», «μην αγγίζετε το σώμα μου» και «δεν θα υποκύψουμε στον φονταμενταλισμό» του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεσήκωσε την περασμένη εβδομάδα κατακραυγή με δύο «πύρινες» ομιλίες κατά τις οποίες χαρακτήρισε φόνο τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι μαζί με τις γεννήσεις με καισαρική τομή αποτελούν μέρος μυστικών συνωμοσιών για την ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας.
 
«Είμαι ένας πρωθυπουργός που θεωρεί την άμβλωση ως ένα φόνο. Είτε σκοτώνετε το μωρό μέσα στην κοιλιά της μητέρας του είτε το σκοτώνετε μετά τη γέννησή του, δεν υπάρχει καμία διαφορά» δήλωσε ο Ερντογάν για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους γυναικείων οργανώσεων, βουλευτών της αντιπολίτευσης και μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης.
 
«Κάθε άμβλωση είναι ένα Ουλουντερέ» είχε πει συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στον θάνατο 34 κατοίκων της κοινότητας Ουλουντερέ στη νοτιοανατολική Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από λανθασμένο βομβαρδισμό της τουρκικής αεροπορίας, η οποία τους πέρασε για Κούρδους μαχητές.
 
Στην Τουρκία η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1983 κατά τις πρώτες δέκα εβδομάδες της κυοφορίας. Η συγκατάθεση της μητέρας είναι απαραίτητη, αλλά αν είναι παντρεμένη απαιτείται επίσης και η συγκατάθεση του πατέρα.
 
Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο που επιτάσσει τη μείωση της περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται η διακοπή της κύησης από δέκα σε έξι ή τέσσερις εβδομάδες.
 
Οι δηλώσεις Ερντογάν επικρίθηκαν και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Τουρκία Ζαν–Μορίς Ριπέρ επέκρινε τον Ερντογάν, χωρίς να τον κατονομάζει ευθέως, λέγοντας ότι «ορισμένοι πολιτικοί άνδρες έκαναν συγκρίσεις, οι οποίες δεν ήταν πρέπουσες».
 
Η Διεθνής Αμνηστία τις κατήγγειλε ως «ένα όνειδος για τα δικαιώματα του ανθρώπου».
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως θέλει η Τουρκία, μια κατά πλειοψηφία μουσουλμανικήχώρα 75 εκατ. κατοίκων, να συμπεριλαμβάνεται στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έως το 2023, όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
 
Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί στην διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του ισλαμιστή πολιτικού στην εξουσία.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που πρεσβεύει από θρησκευτική και κοινωνική άποψη συντηρητικές απόψεις, προωθεί εδώ και χρόνια την άποψη ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά.
 
Τον περασμένο μήνα, διέκοψε τον Φινλανδό πρωθυπουργό στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα για να υποστηρίξει ότι και οι Φινλανδοί πρέπει να έχουν ο καθένας τουλάχιστον τρία παιδιά. Σε μια επίσκεψή του στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα, αποφασίζοντας ότι τα τρία παιδιά δεν φτάνουν, είπε στον πρωθυπουργό της χώρας αυτή ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει πέντε.
 
Ο Ερντογάν επανέλαβε εξάλλου ότι διαφωνεί με τις γεννήσεις με την μέθοδο της καισαρικής τομής, λέγοντας ότι και αυτές εντάσσονται σε μια «επιχείρηση» με στόχο τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού στην Τουρκία, διότι οι γυναίκες που επιλέγουν αυτού του είδους τις επεμβάσεις δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν πάνω από δύο φορές.
 
Μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή μέτρων εις βάρος όσων νοσοκομείων διεξάγουν «μη αναγκαίες» επεμβάσεις για την γέννηση παιδιών με καισαρική τομή, αποκαλώντας τις αφύσικες.Στην Τουρκία καταγράφεται υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρικές τομές -πάνω από 40% των γεννήσεων γίνεται με αυτή την μέθοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2011.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει το ποσοστό αυτό να είναι περί το 15%. Στην Τουρκία καταγράφεται όμως παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά των αμβλώσεων στην Τουρκία μολαταύτα μειώνονται σταθερά αφότου η πρακτική νομιμοποιήθηκε το 1983, αν και αρκετοί Τούρκοι επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά.
 
Newsroom ΔΟΛ
 
news.in.gr

*Μετάφραση του κειμένου από τα τούρκικα: "Αυτό δεν είναι 'δημόσια ιδιοκτησία'. Σχετικά με αυτό, οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά σε εμένα και μόνο σε εμένα"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)