to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για ακόμα ένα δυναμικό μήνυμα της νεολαίας!

του Ηλία Παντελεάκου για τις Φοιτητικές Εκλογές της 16ης Μάη


Την προηγούμενη Κυριακή οι εργαζόμενες τάξεις και η νεολαία μέσα από την ψήφο τους έδωσαν ένα εκκωφαντικό μήνυμα ανατροπής αυτής της πολιτικής και χάραξαν προοπτική και ελπίδα σε όλους όσους πλήττονται και αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου. Την προηγούμενη Κυριακή στην κάλπη αποτυπώθηκε η συνεχής κινηματική παρουσία των εργαζομένων και των δυνάμεων της Αριστεράς, από τις μεγάλες απεργίες μέχρι τις πλατείες και τις παλλαϊκές συνγκεντρώσεις οργής, σε όλες τις μεγαλές μάχες ενάντια στην πολιτική του “κόμματος του Μνημονίου”.

Μέσα από τις κάλπες ο λαός είπε ένα πολύ μεγάλο ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας και στη νεοφιλελεύθερη διέξοδο από την κρίση στο σύνολό της. Έδωσε τη χαριστική βολή στο δικομματικό πολιτικό σύστημα που διαχειριζόταν την εξουσία στη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια και απέρριψε συνολικά το κοινωνικό μοντέλο που βασίζοταν στην αναξιοπρέπεια και στις πελατειακές σχέσεις. Παράλληλα, όμως, έδωσε μία θετική ψήφο για έναν άλλο, τελείως διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση, για την κοινωνία της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, για ένα κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο πιο δίκαιο και πραγματικά δημοκρατικό.

Την επόμενη Τετάρτη στον χώρο του πανεπιστημίου θα δοθεί μία μεγάλη μάχη, ίσως μικρότερης ισχύος από αυτή της προηγούμενης Κυριακής, αλλά για εμάς επίσης καθοριστική. Γιατί η άνοδος του ρεύματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποτυπώθηκε είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει υλική δύναμη των “από κάτω” μέσα στους κοινωνικούς χώρους. Οι φοιτητικές εκλογές σίγουρα επισκιάζονται από τις εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, όμως στην πραγμταικότητα τα διακυβεύματα των δύο αναμετρήσεων έχουν πρωτοφανείς ομοιότητες.

Γι' αυτό ακριβώς το μήνυμα από τις φοιτητικές κάλπες πρέπει να είναι αυτό που θα συμπυκνώνει όλες τις κοινητοποιήσεις των φοιτητών όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο “μνημόνιο της παιδείας”, τομ νόμο Διαμαντοπούλου και θα εκφράζει την απόρριψή του όπως ακριβώς εκφράστηκε και σε σχέση με το Μνημόνιο. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μέσα από την ψήφο τους πρέπει να βάλουν τέλος στις παρατάξεις του δικομματσμού (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) μέσα στις σχολές, οι όποιες ως πιστά αντίγραφα των φορέων τους έχουν θεσμοθετήσει τις πελατειακές σχέσεις μέσα στο πανεπιστήμιο και έχουν εκφυλίσει κάθε δημοκρατική διαδικασία. Γι' αυτό ακριβώς καλούμε όλους και όλες να κλειδώσουν για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις παρατάξεις αυτές, όπως ακριβώς έγινε και στις εθνικές εκλογές.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να στηρίξουν και να ψηφίσουν τη ριζοσπαστική Αριστερά μέσα στις σχολές, την Αριστερή Ενότητα! Γιατί ψήφος στην Αριστερή Ενότητα είναι και θετική ψήφος για την επόμενη μέρα στο πανεπιστήμιο. Είναι ψήφος για δημοκρατία και συμμετοχή στις διαδικασίες των φοιτητών, για να ενισχυθούν οι δομές αλληλεγγύης, για να βγει το φοιτητικό κίνημα πιο δύνατο, πιο ενωτικό, πιο δημοκρατικό και πιο μαζικό.

Οι εκλογές έδειξαν πως από εδώ και μπρος τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούμαστε να αποδείξουμε πως και εμείς έχουμε αλλάξει, πως έχουμε απορρίψει τους δικούς μας μονοδρόμους του ατομικισμού, των πελατειακών δικτύων και της απομάκρυνσης από καθετί συλλογικό και συμμετοχικό. Στις εθνικές εκλογές δείξαμε ότι μπορούμε να πάρουμε τις ζώες μας στα χέρια μας, να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς και να γράψουμε Ιστορία! Στις 16 Μαΐου προχωράμε χωρίς τον δικομματισμό μέσα στις σχολές, αποφασίζουμε για ένα πανεπιστήμιο των δικών μας αναγκών.

 

ΥΓ.: Η “ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία” των 255 βουλευτών που στήριξε τον νόμο Διαμαντοπούλου, έγινε μετά τις 6 Μαΐου μειοψηφία των 149. Οι αγώνες μπορούν και κερδίζουν όταν βασίζονται στις πραγματικές ευρύτατες κοινωνικές πλειοψηφίες και δεν λυγίζουν υπό το βάρος των απειλών και των εκβιασμών.

 

*Ο Ηλίας Παντελεάκος είναι γραμματέας του γραφείου σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας Συνασπισμού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)