to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 14.12.2012

Διεθνή

Γερμανία: Δεύτερη απόπειρα απαγόρευσης των νεοναζί

Η άνω βουλή της Γερμανίας συμφώνησε σήμερα να ζητήσει από το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο να απαγορεύσει το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).


Η απόφαση της Μπούντεσρατ να παραπέμψει την υπόθεση στο συνταγματικό δικαστήριο ακολούθησε την έγκριση από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της απαγόρευσης του ξενοφοβικού NPD, το οποίο έχει κυρίως νεοναζί υποστηρικτές και έχει καταλάβει έδρες σε τοπικά κοινοβούλια σε ορισμένα ανατολικά κρατίδια.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Γερμανία προσπαθεί να απαγορεύσει το NPD, ένα κόμμα το οποίο έλαβε 1,176 εκατ. ευρώ από τον δημόσιο κορβανά το 2010 βάσει των θεσπισμένων κανόνων για τη χρηματοδότηση των νόμιμων πολιτικών κομμάτων.

Μια παρόμοια προσπάθεια να απαγορευτεί το κόμμα το 2003 είχε αποτύχει, αφού το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η δράση πληροφοριοδοτών στα ηγετικά κλιμάκια του NPD που πληρώνονταν από την υπηρεσία πληροφοριών σήμαινε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος της παράταξης αυτής ήταν χαλκευμένα.

Η νέα διαδικασία για την απαγόρευση του NPD ακολουθεί τις αποκαλύψεις που άρχισαν πριν από ένα χρόνο και πλέον σχετικά με τη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας NSU, που έχει γίνει γνωστό ότι δολοφόνησε οκτώ Τούρκους κι έναν Έλληνα μετανάστη καθώς και μια αστυνομικίνα από το 2000 ως το 2007.

Ένα πρώην στέλεχος του NPD αντιμετωπίζει δίωξη διότι φέρεται να βοηθούσε την εξτρεμιστική αυτή ομάδα, τα δύο μέλη της οποίας συμφώνησαν ο ένας να δολοφονήσει τον άλλο και κατόπιν να αυτοκτονήσει ενώ το τρίτο, μία γυναίκα, παραδόθηκε κι αναμένει να δικαστεί.

Η Γερμανία έχει απαγορεύσει δύο κόμματα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: το κομμουνιστικό κόμμα κι ένα κόμμα της άκρας δεξιάς τη δεκαετία του 1950.

«Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι ντροπή για τη χώρα μας», δήλωσε η Κριστίνε Λίμπερκνεχτ, η συντηρητική πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας. «Πρέπει να δράσουμε για να τον εξοβελίσουμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το NPD παραβιάζει το σύνταγμα».

 
Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης:




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)