to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 10.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/94

Διεθνή

Γαλλία: στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με την Αριστερά να θεωρείται φαβορί, ένα μήνα μετά την εκλογή στην Προεδρία της Γαλλίας από τον Φρανσουά Ολάντ.


Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές της εθνοσυνέλευσης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδας (8:00 τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 21:00, με τα πρώτα αποτελέσματα  να αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λίγη ώρα μετά.


Στις εκλογές, οι Σοσιαλιστές επιδιώκουν την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας ώστε να έχει «ελευθερία κινήσεων» ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Από την άλλη, το UMP θέλει να κρατήσει ως τελευταίο «προπύργιο» το Κοινοβούλιο, αναγκάζοντας τους Σοσιαλιστές σε «συγκατοίκηση». Μάλιστα στην εκλογική αναμέτρηση έχει “κατεβάσει”  υποψηφίους αρκετούς βουλευτές της προηγούμενης σύνθεσης και στελέχη που θεωρούνται το «βαρύ πυροβολικό» της παράταξης. Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να έχει, έναν μήνα μετά την αλλαγή στη γαλλική προεδρία, η δύναμη που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.


Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν να περάσουν, μετά από μία δεκαετία, σε πλειοψηφούσα παράταξη στα έδρανα του Κοινοβούλίου. «Μαγικός αριθμός» είναι οι 289 έδρες, σε σύνολο 577, τις οποίες ευελπιστούν να εξασφαλίσουν αξιοποιώντας το «ρεύμα Ολάντ».
Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους εκλογείς στη χώρα, και ειδικά όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, να πάνε μαζικά στις κάλπες ζητώντας «μια μεγάλη πλειοψηφία, στέρεη και συνεκτική».


Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν η κυβέρνηση Ολάντ θα μπορεί να κυβερνά χωρίς προσκόμματα από την εθνοσυνέλευση καθώς επιδιώκει να επιτύχει την τόνωση της οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ευρώπη, την μείωση της ανεργίας και την μείωση του ελλείμματος και του χρέους χωρίς την επιβολή μέτρων λιτότητας τύπου Ελλάδας.

Σαφή προβάδισμα στη γαλλική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα, δείχνουν σήμερα δύο δημοσκοπήσεις. Οι Σοσιαλιστές του Ολάντ και άλλα αριστερά κόμματα που συμπράττουν μαζί τους μπορούν να κερδίσουν μαζί 45-46% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Ιουνίου, ενώ το συντηρητικό UMP φαίνεται να κερδίζει το ένα τρίτο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)