to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φονικά παράσιτα λόγω κλιματικής αλλαγής

Ισχυρότερη αντοχή και μεγαλύτερη παθογένεια είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε μερικά από τα πλέον αρχέγονα είδη ζωής στον πλανήτη, τα παράσιτα.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρασιτικοί οργανισμοί όπως οι κεστοειδείς σκώληκες (το γνωστό εντερικό παράσιτο της “ταινίας”) οι μύκητες και τα παράσιτα που προκαλούν την ελονοσία δείχνουν να είναι πιο ευπροσάρμοστα στην κλιματική αλλαγή απ' ό,τι οι ίδιοι οι ξενιστές οργανισμοί στους οποίους ζουν. Το “μυστικό της επιτυχίας” τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι είναι πολύ μικρότερα και μεγαλώνουν πολύ γρηγορότερα.

Πειράματα σε βατράχους έχουν δείξει μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από μύκητες του δέρματος, ακόμα και με θανατηφόρα αποτελέσματα, όταν τα αμφίβια εκτίθενται σε απροσδόκητες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός τους, το προσδόκιμο ζωής και τον μεταβολισμό τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βάτραχοι χρειάστηκαν έως και 10 φορές περισσότερο χρόνο για να εγκλιματιστούν στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, απ' ό,τι οι μύκητες που ζουν στο δέρμα τους. Η αύξηση των διακυμάνσεων του κλίματος είναι πιθανό να καταστήσει ευκολότερο στα παράσιτα να μολύνουν τους ξενιστές οργανισμούς τους, σημειώνει ο καθηγητής Τόμας Ράφελ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στις ΗΠΑ, ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας στην οποία συμμετείχε μαζί με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση “Φύση και Κλιματική Αλλαγή”.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα έχει προειδοποιήσει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιφέρει περισσότερα κύματα καύσωνα, πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές, ενώ θα προκαλέσει και τη διάδοση μιας σειράς ασθενειών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)