to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 14.06.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Διεθνή

Φινλανδία: Βουλευτής εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω ρατσιστικών σχολίων.

Σε παραίτηση από κοινοβουλευτική επιτροπή ανάγκασαν χθες οι Φινλανδοί βουλευτές μέλος του ευρωσκεπτικιστικού, εθνικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. Είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμου για ρατσιστικά σχόλια. Συγκεκριμένα, πρόστιμο επιβλήθηκε την Παρασκευή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στον βουλευτή Γιούσι Χάλα-άχο του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών για ορισμένα σχόλια που ανέβασε στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2008, στα οποία συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές.


Σε παραίτηση από κοινοβουλευτική επιτροπή ανάγκασαν χθες οι Φινλανδοί βουλευτές μέλος του ευρωσκεπτικιστικού, εθνικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. Είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμου για ρατσιστικά σχόλια. Συγκεκριμένα, πρόστιμο επιβλήθηκε την Παρασκευή από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στον βουλευτή Γιούσι Χάλα-άχο του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών για ορισμένα σχόλια που ανέβασε στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2008, στα οποία συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές. Μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, συμφώνησαν σήμερα ότι ο Χάλα-άχο θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μετανάστευση και την κρατική ασφάλεια. Ο ίδιος συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, όχι όμως και από βουλευτής.
 
 
«Αν και θεωρώ την επίθεση εναντίον μου παράλογη (…) δεν θέλω να δώσω συνέχεια χωρίς λόγο στο τσίρκο που έχουν στήσει άλλοι», ανέφερε ο Χάλα-άχο στον ιστότοπο του κόμματός του. Το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών κατάφερε να αναδειχθεί μετά τις περσινές εκλογές σε κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, καθώς επικεντρώθηκε στις επικρίσεις για τα σχέδια οικονομικής διάσωσης της Ευρώπης. Ο Χάλα-άχο δεν είναι ο πρώτος βουλευτής του κόμματος που εμπλέκεται σε παρόμοια υπόθεση. Στον βουλευτή Τζέιμς Χιρβισάαρι έχει επιβληθεί πρόστιμο για υποκίνηση εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους μετά τις δηλώσεις του ότι οι μουσουλμάνοι έφεραν τη βία στη Φινλανδία.
 
 
Άλλος βουλευτής, ο Τέβο Χακαράινεν, τιμωρήθηκε πέρυσι επειδή χρησιμοποίησε προσβλητική λέξη για τους μαύρους και επειδή ανέβασε βίντεο στο Διαδίκτυο στο οποίο προέβαινε σε κοροϊδευτική μίμηση της προσευχής των μουσουλμάνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Helsingin Sanomat" την 1η Ιουνίου, η δημοτικότητα των Αληθινών Φινλανδών έχει μειωθεί στο 14,5% από 19,1% στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)