to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 25.07.2012

left.gr

Πολιτική

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Ένας νέος μηχανισμός άμεσης δημοκρατίας

Με αφετηρία την 1η Απριλίου 2012, ένας νέος μηχανισμός άμεσης δημοκρατίας, ο οποίος ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (European Citizens’ Initiative – ECI) είναι στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτών.


Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών;

Χρησιμοποιώντας αυτό το μηχανισμό, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μία τέτοια πρωτοβουλία, πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένες διοικητικές διαδικασίες.


1. Επτά υπήκοοι της ΕΕ από επτά διαφορετικά κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν την πρόταση για την πρωτοβουλία πολιτών.

2. Εγγραφή:. Από αυτό το σημείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δύο μήνες για να εξακριβώσει ότι πληρούνται όλα τα απαραίτητα κριτήρια και να καταχωρήίσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών επίσημα.

3. Για να ξεκινήσει η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, πρέπει να πιστοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του και η ασφαλής αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων.

4. Εάν πληρούνται τα κριτήρια που περιγράφονται στα σημεία 2 και 3, μπορούμε να αρχίσουμε να συλλέγουμε υπογραφές. Μέσα στο χρονικό διάστημα των 12 μηνών, πρέπει να μαζευτούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έγκυρες υπογραφές. Για κάθε κράτος μέλος ισχύουν διαφορετικά κριτήρια. Στην Κύπρο για παράδειγμα, οι αριθμοί του διαβατηρίου ή της ταυτότητας πρέπει να περιλαμβάνονται στην υπογραφή της δήλωσης υποστήριξης. Ανάλογα με τον πληθυσμό μίας χώρας, απαιτείται κι ένας ελάχιστος αριθμός υπογραφών (π.χ. στην Κύπρο είναι απαραίτητο να συγκεντρώσουμε 4,500 υπογραφές).

5. Τέλος, κάθε κράτος μέλος πρέπει να ελέγξει και να επαληθεύσει τις δηλώσεις υποστήριξης μέσα σε τρεις μήνες.

6. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και επαληθευτεί η συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου έγκυρων υπογραφών, η πρόταση της πρωτοβουλίας μπορεί να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

7. Μετά από μία περίοδο τριών μηνών, η οποία απαιτείται για την επαλήθευση των υπογραφών και τη σχετική διαβούλευση, η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί στην επίσημη ανακοίνωση των νομικών και πολιτικών συμπερασμάτων της και στη δημοσίευση των περαιτέρω μέτρων που προτίθεται να αναλάβει ή των λόγων για τους οποίους δεν θα αναλάβει οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα.

Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να προωθήσει περαιτέρω την πρόταση μας, τότε προβαίνει άμεσα στην έναρξη της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)