to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 22.06.2012

left.gr

Πολιτική

Το Eurogroup φεύγει, η τρόικα έρχεται

Στο Eurogroup που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησε με τον απερχόμενο απεσταλμένο της Ελλάδας, Γιώργο Ζαννιά την πιθανότητα χρονικής παράτασης του Μνημονίου, αν πιστέψει κανείς τις δηλώσεις των υπουργών πριν κλειστούν στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Λουξεμβούργο.


Αποφάσεις από αυτό το Eurogroup δεν αναμένονταν, αλλά σίγουρα είναι κρίσιμο το κλίμα που διαμορφώθηκε. Η συνεδρίαση δεν ήταν εύκολη, καθώς οι απόψεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης είναι διχασμένες και δεν είναι όλες διατεθειμένες να πληρώσουν το κόστος της παράτασης, παρά μόνο με ανταλλάγματα.

Σε ρόλο "κακού" το γερμανικό μπλοκ δεν συζητεί καν την επιμήκυνση


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόλις έφτασε στο Λουξεμβούργο, επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα. «Δεν χρειαζόμαστε συνεχώς και νέες προτάσεις, σαν να μην είχαν γίνει συγκεκριμένες συμφωνίες πριν από λίγο καιρό», είπε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι αντί να γίνονται υποθέσεις για νέες λύσεις και να δημιουργούνται εντελώς εξωπραγματικές προσδοκίες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ανάλογη, αλλά πιο... μαλακά διατυπωμένη ήταν η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πρώτα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Έλληνες επέλεξαν να μείνουν στο ευρώ. «Η επιλογή αυτή σημαίνει πως πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Επίσης σημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει ευαισθησία και να αποφασίσει μέτρα που θα ωθήσουν τη χώρα προς την ανάπτυξη. Να γίνει προσπάθεια, αλλά να δοθεί και ελπίδα».

Σκληρότερες ήταν οι διατυπώσεις των εκπροσώπων του «γερμανικού στρατοπέδου», της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, ενώ πιο... γενναιόδωρη εμφανίστηκε η Αυστρία. 


Καλώς να δεχτούμε και πάλι την τρόικα στην Αθήνα


Όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οριστικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο αφού γίνει «απογραφή της κατάστασης» από την αποστολή της τρόικας στην Αθήνα.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η τρόικα στην Αθήνα, προκειμένου να «αξιολογήσει τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να γίνει ανάταξη του Προγράμματος Προσαρμογής», όπως ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, από τους κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Oλι Ρεν, Κλάους Ρέσλινγκ και την κ. Κριστίν Λαγκάρντ. 

Θα πρόκειται μάλλον για μια σύντομη πρώτη επίσκεψη. Για τα ευρήματα της επίσκεψης θα ενημερωθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιουνίου, οι οποίοι θα αποφασίσουν και τα επόμενα βήματα σε σχέση με την Ελλάδα. 


Μπορούν τελικά οι μνημονιακοί να διαπραγματευτούν;

Θα πρέπει βέβαια να εκφράσουμε τη δυσπιστία μας για το κατά πόσο οι προεκλογικές δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση των μνημονιακών δυνάμεων που κυβερνούν θα γίνουν πράξη -με δεδομένο το κλίμα στην Ευρώπη. Προκύπτει άλλωστε εύλογα το ερώτημα πώς συμβιβάζεται η όποια διαπραγμάτευση με τις ηγεσίες της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με την επιστολή του κ. Σαμαρά για λογαριασμό της Ν.Δ. και του κ. Παπανδρέου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεσμεύει το κόμμα και όχι μόνο τον (όποιο) αρχηγό του. 

Όπως προκύπτει και από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι κυβερνώντες και επίδοξοι διαπραγματευτές είναι μακριά από τις αγωνίες των εργαζομένων, των άνεργων, των νέων, των γυναικών και των συνταξιούχων. Και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση αυτή, τόσο περισσότερος αγώνας θα απαιτηθεί, τόσο πιο ουσιαστικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σήμερα, όπου ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί κριτική, αλλά και να καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις, στερώντας έτσι την ασκούμενη πολιτική από τα προσχηματικά της παραπλανητικά διλήμματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)