to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 20.11.2012

Διεθνή

Ερντογάν: «Εθνική εκκαθάριση» από το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων

Ο Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ για «εθνική εκκαθάριση» σε βάρος των Παλαιστινίων και δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με τους Κούρδους αντάρτες.



"Το Ισραήλ αγνοεί την ειρήνη στην περιοχή αυτή, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πραγματοποιεί εθνική εκκαθάριση σε βάρος ενός λαού. Η χώρα αυτή καταλαμβάνει σταδιακά τα παλαιστινιακά εδάφη», τόνισε ο Ερντογάν ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας που εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για «νόμιμη άμυνα» απέναντι στις «αυθαίρετες και παράνομες» επιθέσεις του εβραϊκού κράτους, το οποίο κατηγόρησε για «σφαγή» αθώων πολιτών.

"Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Ισραήλ κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός του για αυτοάμυνα (απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς). Άνεμος τρομοκρατίας πνέει εξαιτίας του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι «αργά ή γρήγορα το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις αιματηρές επιχειρήσεις του κατά του παλαιστινιακού λαού, ενώ για μια ακόμα φορά καταφέρθηκε εναντίον της αδράνειας των δυτικών χωρών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

"Δεν πιστεύω πλέον στη δικαιοσύνη του ΟΗΕ. Όσο δεν επιλύεται το παλαιστινιακό ζήτημα, τα δεινά και το αίμα θα παραμείνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Μέσης Ανατολής», τόνισε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου ότι δεν είναι αντίθετος με την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, μετά τη λήξη της απεργίας πείνας που πραγματοποίησαν κούρδοι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές.

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (ΜΙΤ) «μπορούν» να συναντήσουν τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 στην Τουρκία, δήλωσε ο Ερντογάν εντός του αεροπλάνου που τον μετέφερε στην Άγκυρα ύστερα από επίσκεψή του στην Αίγυπτο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «εθνική εκκαθάριση» εναντίον των Παλαιστινίων στη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας.

"Οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να τον συναντήσουν, τίποτα δεν τις εμποδίζει γιατί το σημαντικό είναι να βρεθεί μια λύση στο κουρδικό ζήτημα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε το 2009 διαπραγματεύσεις, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών, με το ΡΚΚ σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα. Όμως, οι διαπραγματεύσεις αυτές απέτυχαν πέρυσι με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)