to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 18.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/91

Πολιτική

Επανεκκίνηση τώρα

Βήμα - βήμα η κυβερνητική τρόικα συνεχίζει να μας οδηγεί πιο κοντά στη γενικευμένη ισοπέδωση οικονομίας και κοινωνίας αναζητώντας μέρα τη μέρα νέα δισεκατομμύρια και νέα μέτρα για να... επαναφέρει σε "τροχιά" το Μνημόνιο!



Με την ύφεση να καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη -ας λέμε καλύτερα, σκοτεινά βάραθρα-, μεγέθους πάνω από 7% (ΔΝΤ) για τη φετινή χρονιά (η Nomura την φτάνει στο 7,7%), και το τελευταίο τρίμηνο να ξεπερνάει το 9%, η ραγδαία επιδείνωση θα διαμορφώσει ακόμη περισσότερο συνθήκες κοινωνικής - οικονομικής ανάφλεξης.

Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά στην έκθεσή του ότι η απόκλιση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2012 θα είναι 4 δισεκατομμύρια και όχι 2 δισ., όπως υπολογιζόταν μέχρι τώρα. Αθροίζοντας αυτά τα ποσά με τα 11,5 δισεκατομμύρια που ψάχνουν για τη διετία 2013-14, διαμορφώνεται μια σφιχτή θηλιά που προκαλεί ασφυξία στην ήδη γονατισμένη κοινωνία μας.

Κι όλα αυτά στο όνομα του ρόλου του καλού μνημονιακού μαθητή, που τώρα επιδιώκει "επαναφορά" του "εκτροχιασμένου" Μνημονίου.

Αντί να δουν το διαρκές γκρέμισμα των βασικών μεγεθών και τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάστασή μας, διαγκωνίζονται στην αναζήτηση νέων μέτρων που όμως δεν φτάνουν ούτε για τα μισά...

Δεν βγαίνει ο λογαριασμός για τέτοια ποσά "χωρίς επικαιροποίηση του προγράμματος" παραδέχεται τώρα και ο Ευ. Βενιζέλος και επαναφέρει την επιμήκυνση της διάρκειας της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η προσπάθεια για επιμήκυνση πάει για τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι "δύσκολα θα βρεθούν τα 11,5 δισ.". Όταν πριν δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την επανεκκίνηση της προσπάθειάς του για ενδυνάμωση του αγώνα και για αναστροφή πορείας στη χώρα, με βεβαιότητα δεν περίμενε λίγο αργότερα τον... κ. Σαμαρά να αναφέρεται σε επανεκκίνηση της οικονομίας και της χώρας, που τώρα κατέληξε σε κυβέρνηση πλήρους μνημονιακής υποταγής.

Με ρητορικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού, με λησμονημένες ακόμη και τις "προτεραιότητες" επαναδιαπραγμάτευσης, με την αγωνία του μνημονιακού καλού μαθητή μπροστά στην τρόικα που έρχεται, τίποτα δεν αλλάζει, τίποτε δεν διορθώνεται. Δεν πηγαίνει άλλο αυτή η καταστροφή.

Μια πραγματική επανεκκίνηση τώρα για την οικονομία και την κοινωνία γίνεται μόνον χωρίς τις μνημονιακές εντολές και συνταγές, με τη συντονισμένη κοινωνική, συνδικαλιστική, πολιτική προσπάθεια για έναν πραγματικά εναλλακτικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Έξοδος από την κρίση στηριγμένη στις δυνάμεις που κατανοούν, συνεργάζονται και παλεύουν για μια ριζοσπαστική, δημοκρατική και αλληλέγγυα πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)