to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 22.07.2012

πηγή: https://left.gr/en/95

Αθλητισμός

Ένας αντιφασιστικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο Δίστομο

Ένας αντιφασιστικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο Δίστομo. Μία «μάχη» που δεν χωρίζει αλλά ενώνει πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο γήπεδο του Διστόμου, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με συμβολικό αντιφασιστικό χαρακτήρα μεταξύ του σωματείου ΑΜΒΡΥΣΣΕΑ ΔΙΣΤΟΜΟΥ και της γερμανικής SJC HÖVELRIEGE



«Η ΄΄μάχη΄΄ αυτή την ϕορά δεν ...χώριζε, αλλά ένωνε καθώς ήταν αϕιερωμένη στην Μνήμη των 218 Διστομιτών που σϕαγιάστηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά -ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και για την δικαίωσή τους βρίσκεται σε εξέλιξη πολύχρονος δικαστικός αγώνας που έϕτασε μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης! Ένας αγώνας- κραυγή με μήνυμα ΄΄ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ΄΄, συνοδευόμενος από προσκύνημα των νέων γερμανών στο Μαρτυρικό Δίστομο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Αντιμέτωπες εντός του γηπέδου βρέθηκαν η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα «Αμβρυσσέας 1928»΄ και η SJC HOVELRIEGE, μια ομάδα από ϕίλους,εθελοντές και μέλη της γνωστής κίνησης Γερμανών Νομικών »ΑΚ Δίστομο-Αμβούργο» που παρέχει, χρόνια τώρα, νομική και ηθική στήριξη στον αγώνα των Διστομιτών, σε διεθνές επίπεδο και αρκετούς γερμανούς μαθητές που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.
 
Η ομάδα των περίπου 50 ϕίλων του Διστόμου και υποστηρικτών της Ελλάδας, βρίσκεται και ϕέτος στην χώρα μας συνδυάζοντας διακοπές και ακτιβισμό υπέρ του αγώνα του Διστόμου και των άλλων ελληνικών χωριών που σϕαγιάσθηκαν από τους γερμανούς την κατοχή.
 
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «οι Γερμανοί ακτιβιστές συνοδευόμενοι από τον δραστήριο αγωνιστή και αντιδικτατορικό Δαμιανό Βασιλειάδη με τα 20 τρόχόσπιτα, ξεκίνησαν από την Πάτρα και - αϕού προσκύνησαν στο Μαυσωλείο των Καλαβρύτων- την Τετάρτη επισκέϕθηκαν το Μαρτυρικό Δίστομο ,όπου ϕιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στις κατάϕυτες με πλατάνια εγκαταστάσεις της Παιδικής Κατασκήνωσης στον Αγιο Νικόλαο Παραλίας Διστόμου,με την όμορϕη αμμουδιά και τις πηγές νερού που βγαίνουν μέσα στην θάλασσα!Τα μέλη της Γερμανικής ομάδας κατέθεσαν στεϕάνι στο Μαυσωλείο των Σϕαγιασθέντων Διστομιτών στον ομόνυμο λόϕο».
 
Στο γήπεδο: 21 άνδρες και μια ...γυναίκα!
 
Για την ιστορία ο ποδοσφαιρικός αγώνας έληξε 1-1. Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ημίχρονο οι γερμανοί ποδοσϕαιριστές και οι συνοδοί ϕόρεσαν το μετάλλιο της Πόλης του Διστόμου για την Σϕαγή στο στήθος τους και σήκωσαν το αναμνηστικό κύπελλο που πήραν.
 
«Η παρουσία μας και η απότιση τιμής στην Μαρτυρική πόλη του Διστόμου είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς,μαζί με την πλήρη συμπαράστασή μας στον αγώνα για δικαίωση» έλεγε μετά ένα από τα μέλη της ομάδας.
 
«Αγωνιζόμαστε επίσης,όσο μπορούμε, για να σταματήσει η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδας στα οικονομικά», έλεγαν στις συζητήσεις τους.
Οι Γερμανοί που στην ενδεκάδα τους είχαν και μια γυναίκα, που αγωνιζόταν στην άμυνα, κάλεσαν τους ποδοσϕαιριστές του ΑΜΒΡΥΣΣΕΑ να κάνει του χρόνου - και κάθε χρόνο - την προετοιμασία του ϕιλοξενούμενοι σε εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του συλλόγου, δίπλα στο Ντόρμουντ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)